Ioana Mihăilă părăsește Guvernul

6 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății, împreună cu vicepremierul Dan Barna și ceilalți miniștri ai USR-PLUS și-au anunțat demisiile pentru marți dimineață.

 

Ioana Mihaila

Ioana Mihăilă demisionează din funcția de ministru al Sănătății, odată cu toți miniștrii USR-PLUS, conforma anunțului făcut luni seară, de vicepremierul Dan Barna.

Miniștrii USR-PLUS se retrag din guvernul Cîțu. Mâine dimineață demisiile vor fi pe masa premierului. Am decis că nu putem merge mai deprate cu un premier care nu are un minim respect pentru adevăr”, a declarat Dan Barna, menționând că că el și colegii săi și-au semnat demisiile. Anuțul a fost urmat de acuze dure la adresa premierului Cîțu, de aplauzele celor prezenți și de selfi-uri, ca și când ar fi sărbătorit o victorie.

Medicul endocrinolog Ioana Mihăilă a fost desemnată de USR-PLUS la conducerea Ministerului Sănătății, după demiterea lui Vlad Voiculescu, pe 21 aprilie, anul acesta. Dacă părăsește Guvernul, portofoliul Sănătății ar putea fi asigurat, interimar, de Cseke Attila, fost ministru al Sănătății (decembrie 2009 – august 2011) în Guvernul Boc II.

Premierul Florin Cîțu a declarat, după anunțul demisiilor, că că cei de la USR-PLUS s-au comportat ca niște „copii răsfățați” și că au legitimat un partid extremist, folosind o „schemă Dragnea”.

Alianţa USR-PLUS deţine în Guvern portofoliile Sănătăţii, Justiţiei, Cercetării, Proiectelor Europene, Transporturilor şi Economiei.

 

Ministerul Sănătății a avut, diupă 1990, nu mai puțin de 26 de miniștri (fără a-i pune la socoteală pe cei interimari), iar singurul care a ocupat portofoliul aproape un mandat întreg a fost medicul Iulian Mincu (19.11.1992 – 23.08.1996), care a lăsat moștenire prima lege a sănătății, reducerea numărului de paturi din spitale, introducerea experimentală a conceptului de medic de familie și baza sistemului de medicină de urgență în București.

Unii au prins mai multe mandate incomplete (Daniela Bartoș-PSD, Eugen Nicolăescu-PNL), alții au plecat după câteva săptămâni. Prea puțini dintre ei s-au străduit să facă însă și ceva bun pentru acest minister, iar asta explică starea jalnică în care se află sănătatea la 31 de ani după căderea lui Ceaușescu.

Mai mult, s-a dovedit că mulți aveau „în grădină” sau chiar erau implicați direct în acte de corupție, clientelism intern sau afaceri cu sănătatea oamenilor, fără să le pese de condițiile improprii performanței medicale, astfel că sistemul medical a ajuns în punctul de a exploda. Cel mai bine s-a văzut asta odată cu venirea pandemiei de COVID-19 care a scos la vedere lipsurile majore ale sistemului medical, dublat de lipsa personalului calificat, pentru că mulți dintre profesioniști au plecat în străinătate, iar cei rămași au fost depășiți numeric și nici n-au avut ce le trebuie.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*