Mai multe posturi la rezidențiat, în specialitățile deficitare

4 aprilie 2018 | 0 comentarii |

Este una dintre măsurile pe care ministrul Sănătății, Sorina Pintea,  spune că le va lua în perioada următoare, alături de dotatarea spitalelor mici, pentru a atrage medici și pentru a determina pacienții să nu mai ia cu asalt spitalele mari.

 

Sorina Pintea

Ministerul Sănătății va derula un program pentru dotarea spitalelor municipale și orășenești cu aparatură medicală de bază, iar la concursul de rezidențiat vor fi scoase mai multe posturi în specialitățile deficitare. Cel puțin acestea sunt principalele măsuri pe care ministrul Sănătății, Sorina Pintea, le-a anunțat cu prilejul unei vizite de lucru efectuată marți, la Spitalul Județen Slobozia și Spitalul Orășenesc Urziceni, unde a analizat, împreună cu autoritățile locale, managementul celor două unități medicale.

Este nevoie să oferim pacienților servicii medicale cât mai aproape de casă. Trebuie să sprijinim spitalele mici să facă acest lucru. Avem un program pentru dotarea acestor spitale cu aparatura necesară investigațiilor de bază. De exemplu, la Urziceni vom acorda finanțare pentru achiziționarea unui aparat de radiologie, de care spitalul de aici are nevoie. De asemenea, vom aplica o nouă politică de resurse umane, astfel încât medicii tineri să fie atrași să lucreze în spitalele mici din țară”, a declarat Sorina Pintea, după ce a vizitat Spitalul Municipal Urziceni și după ce a discutat, cu personalul medical, despre deficitul de medici și de aparatură medicală performantă.

 

Referitor la deficitul de personal, dotarea cu aparatură medicală și investițiile în reabilitare, ministrul Sănătății consideră că „este nevoie de o schimbare a politicii de resurse umane și în mod special o regândire a concursului de Rezidențiat. Trebuie să scoatem la consurs locuri și posturi pentru specialitățile deficitare. Am în vedere noi măsuri care să vină în sprijinul unităților medicale, pentru reducerea deficitului de personal. Eu sper că și recentele măriri de salarii vor atrage în spitalele mai mici, ca cel de la Slobozia, medici și personal medical”, a spus Sorina Pintea, cu prilejul unei conferințe de presă organizată la  Spitalul Județean de Urgență Slobozia.

Împreună cu autoritățile locale, ministrul Sănătății a discutat și despre proiectele de reabilitare a blocului operator, modernizarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe și despre achiziția de aparatură medicală prin proiectul de finanțare cu Banca Mondială, din cadrul spitalului județean.

 

dav

Sorina Pintea a mai spus că, împreună cu președintele Consiliului Județean, Victor Moraru, a analizat indicatorii de performanță din Spitalul Județean Slobozia, unde s-a înregistrat o îmbunătățire parcursul ultimilor doi ani, sub noua conducere, acordând unității medicale nota 7.00.

Ministrul Sănătății spune că a „preluat sistemul de sănătate la nota 6.00, dar trendul este pozitiv și dacă rămân ministru până în 2020, probabil va urca la 7,5 sau la 8,00”, a spus Pintea.

Ea a confirmat, astfel, ceea ce zilele trecute spunea și președintele Asociației Evaluatorilor de Servicii Medicale (AESM), Silviu Rusu, cu prilejul participării la workshop-ul regional „Ameliorarea calității vieții pacienților spitalizați: evaluare și perspective” desfășurat  la Buzău, care a declarat că pe o scară valorică între 1.00 și 10.00 sistemul medical din România se situează între 6.00 și 7.00.

Ministrul Sănătății va vizita, în perioada următoare, mai multe spitale din țară pentru a analiza, împreună cu autoritățile locale, managementul unităților sanitare, indicatorii de performanță și modul în care pot fi îmbunătățite serviciile medicale acordate pacienților.

 


Adaugati un comentariu


 

*