Romania a pierdut 43.000 de specialisti din sanatate in ultimii 9 ani

6 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, recunoaste ca numarul de medici si asistenti medicali din Romania este cu mult sub media europeana.

 

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu

La conferinta de lansare a Strategiei Nationale pentru Resurse Umane in Sanatate 2017-2020, elaborata de specialistii Ministerului Sanatatii impreuna cu cei ai Administratiei Prezidentiale si ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), ministrul Vlad Voiculescu si-a manifestat ingrijorarea fata de numarul din ce in ce mai mic de medici din sistemul medical romanesc, aratand ca peste 43.000 de specialisti din sanatate au solicitat, din 2007 pana acum, documentele de care au nevoie pentru a emigra.

 „Romania se confrunta de cativa ani buni cu o criza severa a resurselor umane in sanatate si stim ca nivelul scazut al veniturilor, conditiile proaste de munca si lipsa echipamentelor, posibilitatile reduse de dezvoltare profesionala sunt doar cativa dintre factorii care au condus in timp la aceasta criza. Ca rezultat, peste 43.000 de specialisti au solicitat din 2007 pana astazi Ministerului Sanatatii documentele de care au nevoie pentru a emigra. Chiar daca nu toti au plecat, aceste cifre in sine sunt de natura sa ne ingrijoreze”, a declarat Vlad Voiculescu, mentionand ca umarul de medici si asistenti medicali din Romania este mult sub media europeana, iar in multe comunitati este chiar sub cea nationala. In acest context, ministrul a precizat ca dezvoltarea unui Plan Multianual pentru Dezvoltarea Strategica a Resurselor Umane din Sanatate a devenit imperios necesara.

 

card medici siuiTotodata, ministrul Sanatatii a recunoscut ceea ce organizatiile profesionale si pacientii reclama de mai bine de zece ani, respectiv, ca spitalele se confrunta cu un deficit major de personal si comunitati intregi nu au medic de familie. Ministrul confirma ceea ce stiam cu totii, manifestatndu-si inghrijorarea fata de faptiul ca media numarului de medici si asistenti medicali din Romania este mult sub media europeana. In acest context, ministrul a prezentat rezultatele primului studiu asupra costurilor de instruire universitara a personalului medical, aratand ca incapacitatea statului roman de a motiva absolventii sa profeseze in Romania face ca aceste cheltuieli sa fie „o pierdere irecuperabila”.

Studiul realizat in Romania de Organizatia Mondiala a Sanatatii in toamna anului 2016 arata ca pregatirea universitara a unui medic in Romania costa, in medie, 81.000 de lei. Suma nu include si anii de rezidentiat care implica, de asemenea, costuri destul de mari. Un simplu calcul releva ca pentru pregatirea celor 43.000 de cadre medicale care din 2007 pana acum si-au manifestat intentia de emigra (prin solicitarea certificatului de conformitate), Romania a cheltuit circa 3,5 miliarde de lei. Aceasta suma poate fi considerata o pierdere si nu o investitie, deoarece majoritatea acestor cadre medicale au emigrat”, a explicat Vlad Voiculescu, mentionand  ca planul multianual pentru dezvoltarea strategica a resurselor umane 2017-2020 va oferi o dezvoltare strategica pe patru mari domenii: guvernanta, formare, gestionare si motivare.

 

medici - universitari - spitalePotrivit ministrului Sanatatii, Planul Multianual pentru Dezvoltarea Strategica a Resurselor Umane din Sanatate 2017-2020 are drept scop adoptarea unei abordari strategice privind gestionarea migratiei personalului medical din Romania. Planul se axeaza pe imbunatatirea guvernantei in sistemul de sanatate, pe ajustarea formarii personalului medical bazat pe competente si aptitudini, implementarea unui management modern al resurselor umane in unitatile sanitare si crearea unor politici de stat de motivare a personalului medical de a ramane si practica in Romania.

De succesul implementarii tuturor actiunilor din acest plan va depinde daca personalul medical va ramane in Romania sa asigure ingrijiri de calitate romanilor. Si aceasta nu tine de politica, ci orice guvernare trebuie sa fie onorata sa o duca la bun sfarsit. Deoarece fara cadre medicale un sistem de sanatate este un sistem nefunctional, fara impact asupra starii de sanatate a cetatenilor sai”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii.

Strategia mai prevede imbunatatirea si simplificarea procedurilor de recrutare a personalului medical, imbunatatirea mediului de munca a personalului medical, crearea si implementarea unui mecanism eficient de planificare a resursei umane in sanatate.

 


Adaugati un comentariu


 

*