Medicii buzoieni se pregatesc de greva

17 martie 2016 | 0 comentarii |

Angajatii din Sanatate intra in greva japoneza si vor purta la brat banderole albastre, incepand din 21 martie. Daca revendicarile lor nu vor fi luate in considerare, medicii ameninta cu greva generala.

 

FSHypocrat, CFSMR si Alianta medicilorMedicii nu mai suporta conditiile in care sunt nevoiti sa lucreze, nici umilintele la care sunt supusi de autoritati si de unii dintre pacienti care, confruntati cu lipsurile din sistem isi descarca furia pe cei care le salveaza viata. In spitale sunt din ce in ce mai putini medici, munca este cel putin dubla, iar salariile si de zece ori mai mici decat in alte tari europene. In plus, conditiile de lucru (lipsa dotarilor, a medicamentelor si materialelor sanitare), precum si posibilitatile de avansare sunt inca tributare unor mentalitati invechite.

Din aceste motive si inca multe altele, medicii au decis ca este momentul sa protesteze, pentru ca „asa nu se mai poate”, spun ei. Asa ca, incepand de luni, 21 martie, Federatia Sindicala „Hipocrat” din Romania si Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania – CFSMR (la care este afiliat si Sindicatul Independent al Medicilor Buzau), membre ale CNS Cartel ALFA, incep protestele. Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical confirma sustinerea revendicarilor celor doua sindicate ale medicilor si sustinerea acestor proteste, prin liderul sau, dr. Bogdan Tanase. Si medicii de familie se solidarizeaza cu protestatarii. Asociatia Nationala de Medicina Familiei (ANMF) a anuntat, printr-o postare pe pagina de Fcebook, ca „medicii de familie se solidarizeaza cu colegii din sectorul public si vor purta, in semn de respect pentru colegii nostri, banderola albastra, in ziua de 21 martie”.

 

greva medici buzauPentru inceput, medicii din intreaga tara intra in greva de tip japonez, iar timp de cinci zile vor purta la mana sau in piept, banderole albastre. Potrivit presedintelui FS „Hipocrat”, Ion Cotojman, care a estimat participarea a cel putin 7.000 de medici, asistenti medicali si infirmiere la greva japoneza, decizia a fost luata dupa intalnirea pe care conducerea celor doua formatiuni sindicale au avut-o cu ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, si cu ministrul Secretar de Stat, Francisk Iulian Chiriac. Discutiile nu s-au finalizat cu un calendar concret si realist pentru rezolvarea acestor probleme.

 „Tergiversarea luarii unor decizii la nivel guvernamental este cauza pentru care FS Hipocrat si CFSMR, sutinute ferm de CNS Cartel Alfa si Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical vor demara actiuni de protest incepand cu 21.03.2016”, sustine dr. Eleodor Carstoiu, viceliderul Federatiei Hipocrat.

 

greva 1Solicitarile medicilor vizeaza, in principal, aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitara si in sanatate, in sensul reincadrarii personalului avand ca valoare de referinta salariul minim brut pe economie de 1.250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de conditii deosebite de munca, sporul de doctorat; respectarea normei de munca si a timpului de munca si de repaus pentru toate categoriile de personal din Sanatate, prin reducerea pana la eliminare a deficitului de personal. Medicii sustin ca lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o norma de munca efectiva mare, timpul de repaos si de refacere fiind mult mai redus decat timpul de munca.

Sindicatele cer, totodata, asigurarea in regim gratuit si prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat in sistemul de sanatate; cresterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulatoriu si medicina de familie.

 

Dr. Victor Ionita

Dr. Victor Ionita

Federatiile sindicale reprezentative ale medicilor atrag atentia ca, in lipsa unei decizii rectificative solicitate, se poate ajunge la escaladarea starii conflictuale, pana la intreruperea partiala a activitatii, disfunctionalitatile create cazand exclusiv in responsabilitatea Executivului si a Legislativului.

 „Consecvent apararii drepturilor medicilor pe care ii reprezentam si principiilor luptei sindicale, in continuarea atitudinii pe care o avem fata de refuzul autoritatilor de a recunoaste importanta sociala a profesiei de medic si conditiile dificile in care ne desfasuram activitatea de ingrijire a sanatatii natiunii, Sindicatul Independent al Medicilor Buzau se alatura Protestului national initiat de Federatia la care suntem afiliati. Protestul nostru se va desfasura la locul de munca, in toate unitatile medicale unde avem membri sau simpatizanti. In prima saptamana vom purta banderole albastre, dar daca nu vom fi luati in seama, se poate ajunge la proteste extreme”, a declarat pentru SanatateaBuzoiana.ro, dr. Victor Ionita, presedintele Sindicatului Independent al Medicilor Buzau.

Medicii spun insa ca acest protest nu este unul indreptat impotriva managerilor de spitale, a ministrului Sanatatii sau a primului ministru, ci impotriva situatiei in care sistemul medical se  gaseste la ora actuala, situatie din care, daca ar exista vointa politica, se poate iesi.

 

Dr. Mihai Gafencu (sursa:youtube)

Dr. Mihai Gafencu (sursa:youtube)

Cadrele medicale se plang ca salariile lor sunt printre cele mai mici din tot sistemul.Intr- o tara in care medicii protesteaza de 6 luni, care a pierdut in octombrie 2015 o parte din elita tinerei generatii in incendiul Colectiv, cand cetatenii ies pe strada pentru ca ii ucide coruptia, cand bebelusii fac o boala ciudata, SHU fara sa stim de ce, cand medicii se pregatesc de proteste sindicale si senatorii cheama ministrul sanatatii sa le dea socoteala in fata unei sali goale, le dorim doar sa isi aduca aminte ca sunt boli pentru care nu ai timp sa ajungi la Viena si cand ajungeti la spitale, s-ar putea sa fie la fel de goale ca sala voastra de plen de astazi!”, sustine medicul timisorean Mihai Gafencu, intr-un interviu acordat tion.ro.

Medicul atrage atentia asupra dezastrului pe care il provoaca exodul medicilor asupra sistemului sanitar si cere „solutii pentru medici” in locul „ridicatului din umeri” care va costa tara „pentru ca nu sunt toti in parlament sa poata sa-si duca copiii si mamele si rudele la tratament de la Viena inspre Londra. Mai sunt si familii care trebuie sa se trateze, Dumnezeule, in Romania. Si chiar au inca medici, dar nu pentru mult timp. Asta este marele adevar. Nu pentru mult timp o sa mai aveti unde sa va mai tratati in Romania”, puncteaza medicul timisorean.

 


Adaugati un comentariu


 

*