Medicii buzoieni, in greva japoneza

21 martie 2016 | 2 comentarii |

UPDATE 14.00: Premierul Dacian Ciolos, aflat la Alba Iulia, a declarat ca la ora actuala „nu ne permitem sa dezechilibram situiatia bugetara” dar subiectul trebuie discutat.

Ei protesteaza, in principal, pentru cresterea salariilor, imbunatatirea conditiilor de munca si crearea conditiilor de stopare a migratiei specialistilor. Daca revendicarile nu le vor fi luate in considerare ar putea intra in greva generala.

 

Dr. Adrian Zoican si dr. Dragos Vicol

Dr. Adrian Zoican si dr. Dragos Vicol

Mii de medici din sistemul public de sanatate, carora li se adauga si cei din Spitalul Judetean de Urgenta Buzau si din Spitalul Municipal Ramnicu Sarat sunt, de astazi, in greva japoneza. Purtand banderole albastre la mana, doctorii solicita salarii decente, corespunzatoare pregatirii si responsabilitatii avute, conditii de munca similare celor europene, dar mai ales cer demnitate.

Spitalele sunt din ce in ce mai sarace in specialisti, multi dintre medicii tineri optand sa plece pentru a profesa in strainatate. In aceste conditii, protestatarii solicita crearea cadrului legislativ si a conditiilor care sa permita ramanerea medicilor tineri in tara, pentru ca la ora actuala, cei care mai sunt, muncesc norma dubla sau chiar tripla pentru a acoperi nevoile sistemului medical, iar anumite specialitati se afla intr-o criza de specialisti fara precedent. Iar asta, pe salarii chiar si de zece-treisprezece ori mai mici decat cele din alte tari europene. In plus, conditiile de lucru (lipsa dotarilor, a medicamentelor si materialelor sanitare), precum si posibilitatile de avansare sunt inca tributare unor mentalitati invechite. In acest context, incepand de astazi, medicii membri si/sau simpatizanti ai Federatiei Sindicale „Hipocrat” din Romania si Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania – CFSMR (la care este afiliat si Sindicatul Independent al Medicilor Buzau), membre ale CNS Cartel ALFA, sustinuti de Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical si de Societatea Nationala de Medicina Familiei, au intrat in greva japoneza.

 

Dr. Victor Ionita

Dr. Victor Ionita

Timp de cinci zile, medicii vor purta la mana sau in piept, banderole albastre, dar in cazul in care revendicarile nu le vor fi luate in consideratie si nu isi vor gasi finalitate concreta, medicii ameninta cu continuarea protestelor care pot culmina cu greva generala. Potrivit dr. Victor Ionita, presedintele Sindicatului Independent al Medicilor din Buzau, afiliat la FS CFSMR, protestul nu este indreptat impotriva conduceriii spitalelor, ci al sistemului care „prin politicile sustinute in sistemul medical a generat nemultumiri majore ale specialistilor si ale pacientilor, deopotriva. Pe langa salariile care consideram ca ar fi necesar sa ajunga cel putin la nivelul celor ale magistratilor, o lege unitara a salarizarii, conditii decente de munca si crearea contextului care sa atraga medicii tineri sa lucreze in sistemul public de sanatate din Romania, dorim ca aceasta profesie sa fie respectata, medicii constituind un corp de elita al societatii romanesti. Din cate inteleg, dupa intalnirea cu domnul ministru al Sanatatii nu s-a ajuns la un rezultat multumitor, asa ca speram sa gasim deschidere si intelegere fata de situatia dramatica in care se afla sistemul romanesc de sanatate la primul ministru”, sustine dr. Ionita.

 

greva medici buzauSolicitarile medicilor vizeaza, in principal, aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitara si in sanatate, in sensul reincadrarii personalului avand ca valoare de referinta salariul minim brut pe economie de 1.250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de conditii deosebite de munca, sporul de doctorat; respectarea normei de munca si a timpului de munca si de repaus pentru toate categoriile de personal din Sanatate, prin reducerea pana la eliminare a deficitului de personal. Medicii sustin ca lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o norma de munca efectiva mare, timpul de repaos si de refacere fiind mult mai redus decat timpul de munca. Sindicatele cer, totodata, asigurarea in regim gratuit si prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat in sistemul de sanatate; cresterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulatoriu si medicina de familie.

 Decizia CS Hipocrat si CFSMR de incepere a protestelor a fost luata saptamana trecuta, dupa intalnirea pe care conducerea celor doua formatiuni sindicale au avut-o cu ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, si cu ministrul secretar de stat, Francisk Iulian Chiriac. Discutiile au vizat solutionarea revendicarilor salariatilor din Sanatate dar nu s-au finalizat cu un calendar concret si realist pentru rezolvarea acestor probleme. Potrivit sindicalistilor, cauza demararii actiunilor de protest este tergiversarea luarii unor decizii la nivel guvernamental.

 

Dr. Ion Japie

Dr. Ion Japie

Protestul medicilor buzoieni este sustinut si de Colegiul Judetean al Medicilor, care considera justificate revendicarile formulate de organizatiile sindicale.

Dr. Ion Japie, presedintele CJM Buzau, a precizat pentru SanatateaBuzoiana.ro ca Organizatia profesionala „sustine revendicarile formulate de sindicatele medicilor, care nu fac altceva decat sa atraga atentia, inca o data, asupra necesitatii rezolvarii unor disfunctionalitati ale sistemului medical din sistemul public. Noi credem ca satisfacerea acestor solicitari nu vor avea decat efectul benefic de a se reflecta in cresterea calitatii actului medical, benefic atat pentru medici cat mai ales pentru pacientii nostri. Consecventi apararii drepturilor medicilor pe care ii reprezentam, dar si juramantului profesiei careia ne-am dedicat consideram ca este momentul sa se acorde importanta sociala meritata profesiei de medic si sa se imbunatateasca conditiile in care ne desfasuram activitatea de acordare a ingrijirii pacientilor. Plecarea in strainatate a zeci de mii de specialisti probabil nu va putea fi stopata decat in conditiile reeavaluarii felului in care se acorda importanta cuvenita acestei profesii si sanatatii romanilor, in general”, a precizat dr. Ion Japie.

 

Claudiu Damian-manager SJU Buzau

Claudiu Damian-manager SJU Buzau

Chiar si conducerea unitatilor medicale se declara solidara cu protestul cadrelor medicale, considarand ca rezolvarea revendicarilor medicilor ar veni si in sprijinul spitalelor care, daca ar putea oferi salarii mai mari si ar dispune de conditii de lucru moderne si adecvate ar putea atrage si medici tineri, astfel incat sa nu se mai confrunte cu criza de specialisti din aceasta perioada. „Este o forma de protest legala, declansata la nivel national, asa ca noi, cei din conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Buzau nu avem cum sa ne impotrivim. In plus, atata timp cat nu este afecatata activitatea spitalului, putem spune chiar ca sustinem revendicarile medicilor, pentru ca rezolvarea lor ar rezolva si cele mai acute probleme cu care ne confruntam la nivel de unitate medicala. Suntem insa impotriva unei forme extreme de protest, cum este greva generala, care ar afecta acordarea asistentei medicale si pacientii care nu nicio vina ca sistemul este in continuare subfinantat si nu avem dotari la nivelul tarilor dezvoltate din Europa, a declarat pentru SanatateaBuzoiana.ro managerul SJU Buzau, Claudiu Damian

Conform calendarului protestelor, in perioada 21 – 27 martie este organizata greva japoneza, pe 28 martie revendicarile vor fi sustinute in Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor, pe 31 martie va fi pichetat Ministerul Muncii, unde va fi depusa lista cu revendicari, pe 7 aprilie, de Ziua Mondiala a Sanatatii, va fi pichetat Ministerul Sanatatii, in perioada 11 – 17 aprilie va fi organizata greva de avertisment, cu incetarea activitatii timp de 2 ore, iar in 18 aprilie va fi declansata greva generala, cu sustinerea unei treimi din activitate si asigurarea Urgentelor.

 Comentarii (2)

  1. Nina Ivascu spune:

    Aveti mare dreptate. CONDITIILE IN CARE LUCRATI SUNT GROAZNICE. FARA DOCTORI EU NU MAI ERAM DEMULT IN VIATA. RECUNOSTINTA.

  2. Silvia Anica Marin spune:

    FELICITARI…

Adaugati un comentariu


 

*