Sanatate spirituala romaneasca, transmisa fratilor de peste Prut

21 martie 2016 | 0 comentarii |

La initiativa Consiliului Judetean Buzau, Biblioteca Judeteana „V. Voiculescu” si Inspectoratul Scolar Judetean deruleaza o campanie de stragere de carti pentru copii din Republica Moldova.

 

Afis carteDe 27 de ani se duce o lupta continua pentru limba româna in Basarabia, dar ranile lasate de „tortura” sovietica asupra ei continua sa fie dureroase. Nu este vorba despre accentul moldovenesc, despre regionalisme sau arhaisme  ci de o infectare dureroasa a gramaticii care reteaza din radacina insasi gandirea logica.

Bibliotecile din Republica Moldova, mai ales cele din mediul rural, au nevoie de carti in limba româna. In satele din stanga Prutului exista o sete acuta de carte româneasca. Lunga perioada de sovietizare a tot ce inseamna românesc a generat repercusiuni asupra educatiei si culturii din Basarabia. Astazi, pe rafturile bibliotecilor de peste Prut, cartile scrise in grafie latina sunt ca vaccinul contra unei epidemii care se cere eradicata. Zeci de mii de exemplare de carte scrisa in romaneste au fost colectate in România si au reusit, de-a lungul anilor, sa ocupe un loc de cinste in cateva institutii de invatamant din Republica Moldova, dar sunt inca multe sate in care literatura in grafie chirilica domina. Copiii si tinerii de aici manifesta insa o dorinta acuta de a se „vindeca” citind carti scrise in limba romana, pentru ca, asa cum scria George Sion, la 1860, „Mult e dulce si frumoasa / Limba ce-o vorbim, / Alta limba-armonioasa / Ca ea nu gasim. (…) Limba, tara, vorbe sfinte / La stramosi erau; / Vorbiti, scrieti româneste, / Pentru Dumnezeu!” – George Sion – „Limba româneasca”.

 

Buzoienii s-au considerat intotdeauna „frati” ai romanilor de peste PrutPetre Emanoil Neagu si au organizat numeroase campanii de donatii si schimburi culturale, dupa 1990.  Consiliul Judetean Buzau organizeaza, in perioada 16 martie – 08 aprilie, o noua campanie de strangere de carti care vor fi donate bibliotecii din Raionul Dubasari, Republica Moldova.

Consiliul Judetean se afla in proces de avizare a unui protocol de colaborare cu Raionul Dubasari din Republica Moldova. Am primit o solicitare din partea oficialilor din Dubasari sa ii sprijinim cu o campanie de strangere de carte in limba romana pentru echiparea unei biblioteci destinate elevilor. Cred ca este foarte important sa ii ajutam si sa le oferim posibilitatea copiilor sa citeasca autori romani, in limba romana”, a declarat Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului Judetean Buzau.

Sarut vatra si-al ei nume / Care vesnic ne aduna, / Vatra ce-a nascut pe lume / Limba noastra cea româna.” – Grigore Vieru – „ Limba noastra cea româna”

 

carti - literatura Carte frumoasa cinste cui te-a scris / Incet gandita, gingas cumpanita; / Esti ca o floare, anume inflorita / Mainilor mele, care te-au deschis.” – Tudor Arghezi – „Ex libris”.

Buzoienii interesati pot sa doneze carti fie in scoli, fie direct la Biblioteca Judeteana. Sunt cautate cu precadere volume de beletristica sau carti de specialiltate redactate, in special, de autori romani si, mai ales, de marii clasici ai literaturii romane.

Incercam sa strangem cateva mii de carti pe care le vom duce in Republica Moldova la sfarsitul lunii aprilie. Vreau sa multumesc tuturor buzoienilor care se vor implica in campanie, scolilor si Inspectoratului Scolar Judetean care popularizeaza aceasta actiune, precum si Bibliotecii Judetene pentru implicare”, a mai spus Petre Emanoil Neagu.

Campania se desfasoara impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean si cu Biblioteca Judeteana „Vasile Voiculescu”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*