Peste 100 de medici protesteaza la portile Ministerului Sanatatii

7 aprilie 2016 | 0 comentarii |

Ei au iesit in strada pentru aceleasi revendicari pe care au de peste 20 de ani, la care se adauga dorinta de „respect”, criteriile de salarizare si respectarea timpului de odihna.

 

protest mediciMedicii picheteaza astazi, de Ziua Mondiala a Sanatatii, Ministerul de resort, intre orele 12.00-14.00. Ei ameninta ca in perioada urmatoare se poate ajunge la intreruperea partiala a activitatii si chiar la greva generala, daca nu le sunt luate in seama revendicarile si nu vor fi chemati la negocieri.

Prin liderii Federatiei Hipocrat, ai sindicatului Promedica si ai camerei Federative a Sindicatului Medicilor, care au organizat protestul, medicii transmit ca sunt indignati „de lipsa de predictibilitate a reformei din Sanatate si de ignorarea aspectelor privind drepturile salariatilor, prin incalcarea prevederilor Codului Muncii in ceea ce priveste timpul de munca si timpul de odihna, ce duce la scaderea alarmanta a calitatii actului medical. Salutam sustinerea pe care mai multe organizatii din Sanatate au anuntat-o pentru aceste miscari. Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, Societatea Nationala de Medicina Familiei din Romania, Federatia Patronatelor Medicilor de Familie din Romania, Colegiul Medicilor din Romania sunt alaturi de noi in acest demers”, se mentioneaza in comunicatul comun al protestatarilor.

SANITAS, prin viceliderul Marius Sepi, transmite insa ca „negocierile cu Ministerul Sanatatii sunt intr-o faza avansata, iar revendicarile medicilor se regasesc in punctele deja aprobate de minister”, considerand protestul inutil.

 

protest medici buzauProtestatarii atrag atentia ca, in lipsa unei decizii rectificative solicitate, se poate ajunge la escaladarea starii conflictuale, in perioada urmatoare mergandu-se pana la intreruperea partiala a activitatii, fapt pentru care nu isi asuma responsabilitatea si nu cheama la negocieri si sindicatele medicilor.

In ciuda protestelor medicilor din ultimele 2 saptamani, sesizam ca NU am fost invitati la dialog. Solicitam ferm iesirea decidentilor din dialogul surzilor.  Dorim sa ii intalnim in cel mai scurt timp pe cei cu drept de decizie pentru aceste probleme grave ale asistentei medicale primare.  Protestul nostru va continua sub alte forme, pe care le vom anunta in perioada urmatoare”, sustin medicii Ion Cotojman si Eleodor Carstoiu, liderii Promedica si Hipocrat.

Personalul din sistemul sanitar revendica acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de conditii deosebite de munca, sporul de doctorat, respectarea normei de munca si a timpului de munca si de repaus pentru toate categoriile de personal din Sanatate, prin reducerea pana la eliminare a deficitului de personal. Lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o norma de munca efectiva mare, timpul de repaos si de refacere fiind mult mai redus decat timpul de munca, sustin sindicalistii.

 

protest mediciFederatia Sindicala Hipocrat, Sindicatul Promedica si Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania transmit, de asemenea, ca „aceasta actiune SUSTINE apelul lansat de initiatorii manifestarilor European Public Service Union (E.P.S.U.) in vederea respingerii, la nivel European, a mecanismelor de transformare a actelor medicale in servicii comerciale, si completeaza agenda actiunilor initiate de Federatia Sindicala Hipocrat, in a doua decada a lunii martie”.

Ministerul Sanatatii anunta insa, prin purtatorul sau de cuvant, Oana Grigore, ca va continua dialogul cu sindicatele si va face toate eforturile de a raspunde revendicarilor si a sustine punctele de vedere ale acestora.

Organizatiile sindicale din domeniu au un calendar de proteste pe care il urmeaza. Noi, Ministerul Sanatatii, continuam dialogul cu toate organizatiile sindicale, fie ca este vorba despre organizatiile medicilor sau cele ale asistentilor, ca de exemplu SANITAS. Vom avea intalniri in continuare. Din punct de vedere al Ministerului Sanatatii vom face toate eforturile de a raspunde revendicarilor si a sustine punctele de vedere ale personalului medical”, a declarat Oana Grigore.

 

Intr-o postare pe Facebook a grupului Aliantei Medicilor, dr. Elena Copaciu  scrie, cu tristete cu revolta: Joi este Ziua Sanatatii! Ce sarbatorim de fapt? Stim clar ca sarbatorim momentul in care am ales sa urmam cariera medicala, sa vindecam, sa ajutam semenii nostri sa depaseasca perioade grele din viata lor induse de boala! Devenim parte a vietii lor, a pacientilor nostri! Ei devin parte din viata noastra! Sunt cazuri care ne marcheaza, care ne fac sa regandim prioritatile sau chiar ne schimba viata! Niciun pacient nu uita pe cel care i-a rezolvat o problema de sanatate. Niciun cadru medical nu uita un pacient. Nu exista rutina. Statisticile sunt necesare, dar am ales o meserie in care relatia interumana este cheia succesului! Si aflam totdeodata ca pacientii sunt nemultumiti de medicii lor, ca medicii se revolta in legatura cu conditia lor in societate! Unii. Altii tac. Cei care tac sunt evident multumiti cu starea lor actuala: vor spaga? Spitale neconforme? Relatia feudala cu CNAS, managementul de sistem de stat dovedit defectuos, etc?. Da! Sunt multumiti cu toate acestea! Va rugam sa spuneti toate acestea raspicat si pacientilor dvs! Daca aveti alte propuneri de redresare sistemului, de ce nu le faceti publice? Intarzierea e in defavoarea pacientilor! Daca nu aveti alte propuneri, de ce nu va alaturati protestului nostru? Puteti sa nu fiti de acord, dar aratati ca va pasa! De pacienti si de colegii dvs din sistem! Si ca va respectati conditia de medic in Romania!

 

Medicii Eleodor Cirstoiu si Ion Cotojman

Medicii Eleodor Cirstoiu si Ion Cotojman

Medicul Eleodor Carstoiu, pe aceeasi pagina de socializare, isi indeamna colegii sa iaatitudine: Ultimele 24 de ore m-au facut sa vad mai mult decat vedeam pana acum…Ma intrebam de ce nu ne vad cei care ne conduc??? Raspunsul e simplu… nu se vad decat pe ei. Incercam sa ne consideram prin prisma meseriei noastre niste privelegiati.De ce nu ne dau si noua ceva „speciale”… salarii , pensii??? Nu ne dau si nu ne vor da , fiindca ei nu au nici o tangenta cu sistemul in care lucram noi. Spitalele lor sunt de la Viena incolo, scolile copiilor lor sunt de la Elvetia incolo.Nu au nevoie nici de Bradisteanu, nici de Popescu,. Nu mai traiti cu falsa povara, ca intr-o zi unul din cei care decid pentru vietile voastre, va avea nevoie de vreunul dintre voi. Nici macar in ziua votului. In Romania 38 % din cei care sunt platiti pentru munca lor sunt asistati social… ce inseamna asta??? Salariul nu le ajunge sa supravietuiasca… si asta a stabilit-o statul!!!! Noi vrem mai bine pentru noi…. de la cine??? De la cei care vor sa impinga si mai multi oameni acolo unde nici speranta nu mai este??? Vrem reforma in sanatate cu jumatate din tara sub saracia acceptata public??? Au plecat zeci de mii de doctori si asistente medicale…printre milioane de romani… pe cine a impresionat? Canalul bunicilor nostrii, s-a mutat in occident…nu prin suferinta fizica si moarte , ci prin pierderea in neant a identitatii celor care pleaca si nu se vor mai intoarce niciodata.

Pentru toate astea si pentru ca nici unul din evenimentele, care ne-au tulburat in ultimele trei decade, pe ei nu ia facut sa gandeasca altfel.

 

protest medici MSSindicalistii din sanatate au protestat si pe 31 martie, atunci cand au pichetat sediul Ministerului Muncii, dupa ce s-a anulat intalnirea care ar fi trebuit sa aiba loc intre membrii din Comisia de Sanatate a camerei Deputatilor si reprezentantii sindicalistilor.

Peste 12.000 de angajati din sistemul sanitar din toata tara au protestat intre 21 si 27 martie prin greva de tip japonez, iar potrivit calendarului anuntat de sindicate, intre 11 si 17 aprilie in spitale va avea loc o greva de avertisment, cu incetarea activitatii timp de doua ore.

Daca pana atunci revendicarile sindicalistilor nu vor fi solutionate, incepand cu 18 aprilie, medicii ameninta ca vor declansa greva generala, cu sustinerea unei treimi din activitate medicala si asigurarea urgentelor.

 


Adaugati un comentariu


 

*