S-a încheiat primul parteneriat între organizațiile sindicale ale medicilor

22 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Reprezentanții principalelor organizații sindicale ale medicilor s-au strâns, pentru prima dată, în jurul aceleiași mese, în cadrul unei întâlniri inițiate de sindicatul Promedica.

 

Pentru prima dată în istoria recentă a mișcării sindicale din domeniul sanitar, reprezentanții principalelor organizații sindicale și profesionale ale medicilor s-au reunit, în cadrul unei întâlniri în care au dezbătut principalele probleme cu care se confruntă în prezent medicii și sistemul medical din România în general, reușind să ajungă la un numitor comun în demersul lor comun de apărare a intereselor personalului medical.

Inițiativa acestei întâlniri a aparținut sindicatului Promedica, ce a lansat un apel la dialog către toate celelate organizații, invitându-i pe reprezentanții acestora la o întâlnire care a avut loc la finele săptamânii trecute.

Federația Națională Sindicală Ambulanța, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor, Federația Hipocrat, Federația Sanitas, Federația Solidaritatea Sanitară, precum și Societatea Națională a Medicilor de Familie au dat curs invitației, sindicaliștii reunindu-se, sâmbătă, în cadrul unei discuții care s-a întins pe durata câtorva ore.

 

Deși, de-a lungul timpului, acțiunile desfășutate de organizațiile sindicale nu au fost întotdeauna sincroizate și nu s-au orientat uneori asupra acelorași revendicaări, în cursul întâlnirii din data de 18 noiembrie fost stabilite principiile inviolabile pe care aceste organizații le consideră strict necesare pentru supraviețuirea sistemului medical românesc.

Astfel, reprezentanții medicilor, prezenți la discuții, au fost unanim de acord cu eliminarea obligativității gărzilor, în sensul că orice depășire a celor 35 de ore pe săptămână va  fi plătita în cadrul unui contract individual cu timp parțial. „Drepturile gărzilor aferente în baza contractului individual cu timp parțial trebuie să fie plătite cu tariful orar, la care se adaugă sporurile pentru condiții de muncă, sporul pentru orele de noapte și sporul pentru activitatea desfășurată în timpul zilelor libere și al sărbătorilor legale. Tariful orar pentru plata gărzilor suplimentare trebuie să fie aferent salariului de bază” se arată într-un comunicat comun remis la finalul întâlnirii sindicaliștilor.

 

Totodată, aceștia solicită amendarea de urgență a Legii Sănătății, în vederea dobândirii dreptului de negociere a Contractului Cadru pentru toate categoriile de medici, precum și respectarea întocmai și fără amânari a implementării legii salarizării personalului platit din fonduri publice, pentru angajații sistemului sanitar.

Nu în ultimul rând, sindicaliștii solicită autorităților continuarea negocierilor în ceea ce privește Contractul Colectiv de Muncă la nivelul sectorului Sănătate,  menționând că prevederile din propunerea de contract colectiv de muncă  a Guvernului deschid poarta unor abuzuri din partea angajatorilor, restrângând, totodată, drepturile câștigate până în prezent.

Aceste principii constituie, în opinia sindicaliștilor, un minim necesar de măsuri pentru stoparea exodului medicilor, aceștia făcând precizarea că susțin și revendicările celorlalte categorii profesionale din sănătate, întrucât „activitatea noastră e centrată pe pacient și se desfășoară în echipă”.

Pentru a veghea la respectarea acestor principii, organizațiile sindicale ale medicilor au încheiat un parteneriat, stabilind totodată și calendarul unor acțiuni ulterioare comune, în cazul în care aceste principii vor fi încălcate.

 

Dr. Florin Chirculescu

Se pare însă că, între timp, s-a întâmplat ceva, pentru că la sfârșitul comunicatului Promedica se menționează: „Sâmbătă la ora 16.30 așa gândeau medicii din Hipocrat, Sanitas, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor, Federația Ambulanța, Asociația Medicilor de Familie și chiar si cei din DIVIZIA de medici a Federatiei Solidaritatea Sanitara (dupa 30 de minute gradele superioare nu le-au mai permis să gândească așa)”.

Ulterior, dr. Eleodor Cîrstoiu  a răspuns unei întrebări adresată de o colegă, pe pagina sa de socializare, referitor la ultima afirmație.  Solidaritatea Sanitară, prin dr. Chirculescu, nu a mai vrut să fie semnatară… după ce participase nemijlocit la întocmirea documentului… Ceilalți mergem mai departe”, a explicat dr. Cîrstoiu.

A doua zi, dr. Florin Chirculescu posta, la rândul său, pe Facebook, o scrisoare deschisă adresată premierului Mihai Tudose, în care îi reproșa că nu-și respectă propriile afirmații și îi enumera aceleși nemulțumiri (într-o formă mai abruptă, ce-i drept, decât în comunicatul comun), spunându-i că „poate c-ar trebui reluate niște discuții tehnice? Nu de alta, dar riscăm să nu ne mai înțelegem, și asta, din ce pricină? O încălcare a legilor în vigoare, o păcăleală pe care statul i-o aplică angajatului din sănătate, și o absurditate legată de valoarea în sine a muncii. Iertați-mă că v-o reamintesc, dar medicii s-au așezat la aceeași masă: acesta e un lucru rar, iar noi n-am vrea să ne ridicăm prea brusc de la masa cu pricina, prin fe-martie, cum se zice în popor, împreună cu ceilalți angajați din sănătate, pentru că subordonații dumneavoastră nu țin cont de observațiile corecte pe care (culmea!) le-ați făcut la momentul potrivit”.

 


Adaugati un comentariu


 

*