Primele trei spitale regionale vor fi construite cu consiliere de la Banca Europeana de Investitii

6 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Ministrul roman al Sanatatii, Vlad Voiculescu, si Vazil Hudák, vicepresedintele BEI, au semnat un acord prin care extpertii europeni vor asigura autoritatilor romane consultanta necesara pentru pregatirea investitiei.

 

Vazil Hudak si ministrul Vlad Voiculescu

Vazil Hudak si ministrul Vlad Voiculescu

Un nou pas important catre demararea investitiei privind construirea a trei spitale regionale la Cluj, Iasi si Craiova, a fost facut luni, cand s-a semnat un acord intre Romania si Banca Europeana de Investiti, ai carei experti isi vor oferi serviciile autoritatilor romane in pregatirea proiectelor pentru cele trei spitale.

Acordul, in valoare de 150 de milioane de euro proveniti din fonduri europene, a fost semnat de ministrul roman al Sanatatii, Vlad Voiculescu, si de Vazil Hudák, vicepresedintele Bancii Europene de Investitii, responsabil pentru serviciile de consiliere.

„Semnam un acord cu Banca Europeana de Investitii,  prin care Romania va primi asistenta gratuita. Este pentru prima data cand aceasta consultanta este achitata, practic, din bani europeni, din Planul Juncker pentru investitii in Europa si, prin aceasta consultanta, in a doua parte a anului viitor, Guvernul Romaniei, oricare ar fi el, va putea lansa licitatiile pentru cele trei spitale regionale si va avea la dispozitie planuri facute de experti internationali, care au experienta relevanta in constructia de spitale de o asemenea anvergura. Succesul oricarui proiect de investitii depinde in mod direct de modul in care este el pregatit. Banca Europeana de Investitii, prin Platforma europeana de consiliere in materie de investitii, este partenerul de care avem nevoie pentru a pregati in mod adecvat cele mai importante trei proiecte de investitii din sectorul sanatatii romanesc. Expertiza tehnica specializata, oferita prin intermediul Platformei cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, va contribui in mod deosebit la eliminarea obstacolelor din calea dezvoltarii infrastructurii esentiale si la implementarea cu succes a Planului de investitii pentru Europa la granitele estice ale Uniunii, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul roman al Sanatatii”.

 

spital holDocumentul se refera la cele trei spitale regionale care urmeaza a fi construite la Iasi, Cluj-Napoca si Craiova, incluse in prima faza in Strategia Romaniei pentru sectorul Sanatatii si in Programul Operational Regional pentru perioada 2014-2020.

Acestea vor fi primele trei spitale construite din cadrul unei retele strategice care include 8 spitale regionale prin intermediul carora sistemul medical romanescv va oferi o acoperire nationala integrala cu servicii medicale integrate si asistenta de inalta calitate pentru pacientii care necesita interventii prompte si care se afla in conditii critice.

Aceasta retea este, deocamdata, in faza de proiect, la acest moment facandu-se primele demersuri pentru demararea investitiilor in cazul celor trei unitati medicale care se vor construi la Iasi, Cluj si Craiova.

Expertii BEI vor consilia Romania asupra modului in care serviciile medicale pot fi imbunatatite in tara. Suntem interesati sa sprijinim realizarea de facilitati ultramoderne, adica tipul de asistenta de sanatate pe care cetatenii UE din secolul XXI o merita, a declarat vicepresedintele BEI, Vazil Hudák, responsabil pentru servicii de consiliere, adaugand ca Romania va beneficia de asistenta prin intermediul Platformei europene de consiliere in materie de investitii (EIAH – European Investment Advisory Hub), parte a Planului de investitii pentru Europa lansat in 2014.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, a declarat, la randul sau ca angajamentul nostru este de a ne asigura ca Planul de investitii aduce beneficii tuturor celor 28 de state membre. Acordul de astazi dintre Platforma de consiliere si Guvernul Romaniei va oferi asistenta tehnica specializata necesara la nivel local pentru pregatirea construirii a trei noi spitale in Romania. Acesta este un exemplu concret al obiectivului de a mari, in viitor, acoperirea geografica pe care o are Planul de investitii, in special in tarile incluse in politica de coeziune”.

 

spitalIn opinia ministrului, documentul semnat cu reprezentantul Bancii Europene de Investitii este esential pentru demararea licitatiilor in vederea construirii celor trei spitale, avand in vedere ca „in ultimii 25 – 35 de ani s-au construit extrem de putine spitale in Romania. Practic, avem doua spitale mici care au fost construite, niciun spital regional nu a fost macar inceput. Vorbim asadar de inceputul, de primul pas pe care il facem pentru trei spitale regionale, vorbim de 150 de milioane de euro. Pentru a dispune de aceste fonduri si pentru a avea in cativa ani trei spitale regionale in Romania este necesar ca doua lucruri sa se intample: prima data este necesar ca acele conditionalitati ex ante pe care ni le-am asumat fata de Comisia Europeana sa fie indeplinite si ma bucur sa va anunt ca avem toate conditiile indeplinite, si al doilea punct, pentru a ne asigura ca vom avea trei spitale ca lumea, este pregatirea acestora. Pentru pregatirea unui asemenea tip de investitii de anvergura e nevoie de oameni specializati”.

Ministrul a mai precizat ca cele trei spitale vor avea aproximativ 1.000 de paturi fiecare si vor dispune de toate dotarile necesare pentru a oferi toate serviciile necesare tratarii cazurilor grave.

Cei 150 de milioane de euro obtinuti ca finantare europeana nu sunt insa nici pe departe suficienti, Vlad Voiculescu estimand ca ar mai fi nevoie de aprovimativ 450 de milioane de euro, in conditiile in care construirea si dotarea unui singur spital regional costa in jur de 200 de milioane de euro.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*