Colegiul Medicilor „taxeaza” criticile la adresa specialistilor Agentiei Nationale de Transplant

6 decembrie 2016 | 4 comentarii |

„O atitudine denigratoare, neprobata de acte legale, la adresa colegilor nostri, asupra carora se fac acuzatii neprobate si cel putin premature, nu face decat sa scada increderea in donare si numarul de donatori”, sustin reprezentantii CMR.

 

Gheorghe Borcean, presedinte CMR

Gheorghe Borcean, presedinte CMR

Colegiul Medicilor din Romania ia atitudine fata de scandalul transplanturilor si transmite, printr-un comunicat de presa, cadezavueaza orice atitudine publica ce ar aduce atingere demnitatii si prestigiului colegilor din Consiliul Stiintific al Agentiei Nationale de Transplant asupra carora se fac acuzatii neprobate si cel putin premature”.

Mentionand ca CMR este primul si cel mai interesat organism in respectarea principiilor si normelor de etica in domeniul transplantului si va sanctiona orice abatere dovedita, reprezentantii organizatiei profesionale a medicilor considera ca o atitudine denigratoare, neprobata de acte legale, ci doar de opinia unor nespecialisti, nu face decat sa scada increderea in donare, sa scada numarul de donatori si sa faca pacientii sa se orienteze catre centre din strainatate, ceea ce pune intr-un con de umbra, nejustificat, medicina romaneasca, se mentioneaza in comunicatul amintit.

 

opratie transplantColegiul Medicilor sustine ca autoritatile romane, indiferent de partidul pe care il reprezinta, trebuie sa fie langa medici, sa-i sprijine in rezolvarea problemelor cu care se confrunta, dupa modelul practicat in strainatate. „Mai marii din domeniul transplantului de organe, recunoscuti la nivel mondial, au fost alaturi de medicii romani si au recunoscut public valoarea transplantului romanesc, care in 2013 a ajuns in topul european. In contra partida, medicii romani sunt «rasplatiti», la ei acasa, cu neincredere, suspicine, denigrare, desi au salvat de la moarte viata a peste 5000 de oameni”, sustine presedintele CMR, care apreciaza ca orice problema din sistem, corect identificata de oameni competenti, trebuie indreptata.

Institutia Colegiului Medicilor nu este neaparat o sustinatoare a transplantului, dar este alaturi de medicii care practica aceste interventii, in conditii legale, pentru salvarea vietii celor care nu mai au decat aceasta sansa.

 

conf. presa transplant 2Potrivit datelor oficiale, majoritatea pacientilor transplantati hepatic, spre exemplu, sunt oameni cu venituri medii sau mici, multi dintre ei traind dintr-o pensie de handicap, arata CMR, prezentand situatia acestor venituri, asa cum o raporteaza Asociatia Transplantatilor de Ficat -Livertrans
• Venituri sub 1000 Ron pe luna: 62% 
• Intre 1000-2000 Ron pe luna: 27% 
• Intre 2000-3000 Ron pe luna: 9% 
• Intre 3000-5000 Ron pe luna: 2%

Asadar, la momentul intocmirii acestei statistici, doar 2% (adica 9 pacienti) aveau venituri mai mari de 3.000 de Ron lunar. Desigur, insa, ca statutul de «VIP» (foarte relativ, de altfel) nu inseamna excluderea acestor candidati de pe lista de asteptare si de la operatia de transplant si nici de la alte operatii sau tratamente in tara”, mai arata reprezentantii CMR care saluta initiativa Ministerului Sanatatii de a se consulta cu specialistii din domeniul transplantului pentru elaborarea si implementarea unor proceduri clare referitoare la modul in care sunt alocate organele recoltate.

 

Vlad VoiculescuLuni, la sediul Ministerului Sanatatii a avut loc o intalnire cu coordonatorii regionali ai Programului national de transplant din Bucuresti, Bihor, Cluj si Targu Mures, membri ai Consiliului Stiintific al Agentiei Nationale de Transplant, reprezentanti ai conducerii ANT si reprezentanti ai Ministrului Sanatatii, in cadrul careia s-au rediscutat problemele cu care se confrunta aceasta institutie si neregulile constatate de Corpul de Control al MS.

Asa cum a declarat ministrul sanatatii, Vlad Voiculescu, a fost o intalnire buna, al carei scop a fost acela de a se gasi solutii pentru corectarea deficientelor si desfasurarea in cele mai bune conditii a activitatii de transplant in Romania. In cadrul discutiilor s-au stabilit prioritatile, atat pentru activitatea de transplant cat si pentru Ministerul Sanatatii, si s-a subliniat faptul ca finalitatea controalelor efectuate trebuie sa se materializeze in identificarea si corectarea disfunctionalitatilor sesizate inca din anul 2009 cu privire la activitatea de transplant din Romania, precum si in revizuirea legislatiei in vigoare.

Agentia Nationala de Transplant, Consiliul Stiintific al ANT cu suportul Ministerului Sanatatii va lucra, in perioada imediat urmatoare, pentru a asigura transparenta mecanismului de alocare a organelor precum si respectarea tuturor normelor legale in vigoare. Toate partile prezente au fost de acord asupra faptului ca finantarea prin Programul National de Transplant nu a reprezentat si nu reprezinta o problema, in noiembrie 2016, sumele alocate de la bugetul de stat fiind cheltuite in pondere de 53 la suta”, a subliniat ministrul Sanatatii.

Pacientii care au indicatii si sunt pe listele de asteptare vor beneficia, in continuare, de transplant atat in Romania cat si in strainatate”, promite ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, care mentioneaza ca ministerul pe care il conduce va „sustine activitatea de transplant in Romania, bineinteles cu respectarea in totalitate a cadrului legislativ in vigoare”.

 

 Comentarii (4)

 1. Popa Elena spune:

  Somitatile medicale raman vesnic nemuritori, in schimb politrucii…

 2. Coriu Letitia-Veronica spune:

  Nu e vorba de medicina practicata, ci de management. Uitati-va ce de nereguli si abateri de la regulamente au fost depistate de Corpul de Control. Sa nu confundam lucrurile, si asa sunt ele confuze…

 3. Mihaela Matei spune:

  Subscriu!!! Medici romani de excepție AU SALVAT VIEȚI!!!!!!!!!! Din nou se denigreaza medicina romaneasca. Lasati medicii sa isi faca meseria! Nu mai gasiti “nod în papura”! E revoltator!!!!!!!

 4. Iuliana Szakacs spune:

  Stati sa vedem, cat sunt de denigratoare, e vorba de management, nu de actul medical…

Adaugati un comentariu


 

*