Salariile rezidentilor, prima disputa intre ministrul Sanatatii si presedintele Colegiului Medicilor

16 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

In timp ce ministrul Eugen Nicolaescu sustine ca anul acesta nu are poosibilitatea sa mareasca salariile medicilor tineri, presedintele CMR, dr. vasile Astarastoaie, declara ca salariile acestora „trebuie sa creasca rapid”.

 

Era de asteptat ca dupa atatea discutii privind masurile din domeniul Sanatatii si mai ales dupa declaratiile de la Targu Mures ale ministrului Eugen Nicolaescu, sucite de toata lumea pe toate partile, sa apara si o reactie a presedintelui Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

Dr. Vasile Astarastoaie, presedintele „Puterii profesionale a medicilor” din Romania nu s-a amestecat intre fondurile spitalelor publice si ale celor private, dar tot la bani s-a oprit in prima sa declaratie in contradictoriu cu ministruil de resort.

Plecand de la declaratia lui Eugen Nicolaescu, potrivit careia veniturile medicilor rezidenti nu vor creste in 2013, iar despre o posibila marire a salariilor s-ar putea discuta in 2014, presedintele CMR sustine ca „salariile rezidentilor trebuie sa creasca rapis” si va face toate demersurile in acest sens.

Intr-o declaratie oferita reporterilor de la SanatateaTV, dr. Astarastoaie spune ca CMR a avut discutii inclusiv cu premierul Victor Ponta „cu privire la acest aspect si din calculele noastre efortul bugetar care ar fi pentru a mari salariile rezidentilor, pentru a le dubla intr-o prima instanta, este de 32 de milioane de euro pe an. Daca impartim la 12 luni vedem ca este un efort nesemnificativ si ca trebuie sa facem acest lucru. Vom avea discutii cu noul ministru al Sanatatii si, de asemenea, cu Ministerul de Finante. Solicitarea noastra este ca salariile rezidentilor trebuie sa creasca rapid. Nu stim cand vor fi discutiile, dar noi le vom propune. Asta a fost promisiunea premierului Ponta in luna noiembrie 2012, ca vom avea aceste discutii. Si vom discuta. Pe un buget de 6 miliarde de euro la Ministerul Sanatatii se pot gasi 40 de milioane de euro pentru a se dubla salariile rezidentilor”. 

Dr. Vasile Astarastoae

In acest scop, presedintele Colegiul Medicilor reaminteste ca organizatia profesionala pe care o reprezinta a inaintat si cateva propuneri, convenite in Consiliul National al CMR.

Noi am sugerat ca salariile rezidentilor sa fie transferate ca bursa de invatamant, pentru ca ei, de fapt, se afla in ciclul de invatamant. In aceste conditii nu vor mai fi acele plati care se fac catre bugetul de stat si se castiga in acest fel 40 de milioane de euro”, mentioneaza dr. Astatastoaie care apreciaza ca in cazul in care veniturile medicilor rezidenti ar fi majorate, acestea ar ajunge la 1.500-2.000 de lei, iar asta i-ar putea determina sa nu mai plece in strainatate, in timp ce sistemul medical romanesc inregistreaza o criza de specialisti fara precedent.  

Ministrul Eugen Nicolaescu a declarat sambata, la Targu Mures, ca nu va majora salariile medicilor rezidenti in acest an si ca o posibila marire a acestora ar putea avea loc in 2014.

Eu, cand am plecat din mandat in 2008, un medic rezident avea salariul de incadrare 1.100 de lei si l-a adus guvernarea lui Traian Basescu la 700. Eu nu pot sa fac cresteri salariale in 2013. Nu am posibilitatea. Atat va raspund astazi: nu, in 2013. Pentru 2014 discutam in acest an tot programul legislativ. Nu va pot spune mai mult in clipa de fata. Sunt abia la inceput de an si de mandat. Mai vedem, dupa ce discutam si cu FMI-ul”, a spus Nicolaescu.

Ministrul Eugen Nicolaescu

Ministrul Sanatatii a adaugat ca in mandatul sau trecut a crescut lefurile personalului medical desi nimeni nu-si mai aduce aminte de acest lucru.

Intrebat daca este pregatit pentru eventualitatea unei greve, pe fondul nemultumirilor de natura salariala din sistem, Eugen Nicolaescu a precizat ca este pregatit „pentru orice, pentru ca asa e normal”, deoarece „cand preiei mandatul te pregatesti pentru orice, si bune, si rele”.

Ministrul a recunoscut insa ca resursa umana este o mare problema si ca trebuie reluata ideea potrivit careia plata personalului medical sa se faca in functie de performante.


Adaugati un comentariu


 

*