Incep protestele in sanatate
Coalitia Profesionistilor din Sanatate stabileste astazi, calendarul detaliat al actiunilor ce vor avea loc in perioada urmatoare. Federatia Sanitas a decis deja ca in aceasta luna va iesi in strada, pentru a cere asigurarea finantarii sistemului sanitar in trimestrul IV, 6% din PIB pentru Sanatate si cresterea veniturilor salariale in 2014.
Astazi, reprezentantii Coalitiei Profesionistilor din Sanatate se intalnesc la Bucuresti pentru a stabili, impreuna, calendarul protestelor.
Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a trimis, deja, scrisori prin care isi anunta cei 40.000 de membri ca vor fi organizate proteste in strada, la care sunt indemnati sa participe, alaturi de ceilalti membri ai organizatiilor care formeaza Coalitia Profesionistilor din Sanatate, explicand ca nu se mai poate accepta faptul ca in Romania, profesionistilor din sanatate li se ofera venituri mici, munca epuizanta, lipsa de respect si, in final, recomandarea de a-si lasa familia si a pleca in pribegie in strainatate.
„Colegiul Medicilor din Romania considera ca trebuie sa actionam pentru a apara independenta si respectul profesiei si profesionistilor. (…) Numai cine vrea sa fie surd si orb nu recunoaste ca incet, incet societatea noastra este dominata de emotii negative cum ar fi invidia, ura, arivismul, impocrizia si mai ales frica, (…) ca in acest climat medicii sunt tinta campaniilor de denigrare si ca se practica dezinformarea cetatenilor”, se arata in scrisoarea semnata de presedintele CMR, profesorul Vasile Astararstoae, in care medicii sunt indemnati sa participe la proteste.
Pe 6 septembrie va fi stabilit calendarul detaliat al protestelor, precizeaza dr. Ion Japie, presedintele Colegiului Medicilor Buzau, mentionand ca acest calendar va fi adus la cunostinta personalului din sanatate, dar si a autoritatilor si a publicului larg, imediat dupa luarea deciziei.
„Asa cum a spus si presedintele Astarastoae, in aceasta toamna incepem o batalie lunga si grea, in care, probabil, se va utiliza impotriva noastra dezinformarea, demagogia si populismul, facandu-se trimitere la faptul ca intr-o perioada de criza solicitarile noastre sunt exagerate. Ar trebui vazut, insa, ca tot in aceasta perioada, guvernantii gasesc fonduri pentru institutiile de forta cu ajutorul carora doresc sa isi impuna punctul de vedere. Stim ca locul profesionistilor din sanatate este langa pacienti, si nu in strada, dar s-a ajuns la stadiul de insuportabilitate, fapt ce rezulta foarte clar din plecarea masiva in strainatate a profesionistilor”, mentioneaza dr. Japie, aratand ca peste 14.000 de medici si peste 23.000 de asistenti medicali „au luat calea pribegiei in ultimii 6-7 ani”.
CMR a anuntat ca intr-o prima faza, intre 18 si 24 septembrie, se va recurge la pichetari in toate judetele din tara si in Capitala, in fata Ministerului Sanatatii si a Ministerului de Finante, iar in octombrie va fi organizat un miting la Bucuresti.
Federatia SANITAS, cea mai puternica organizatie sindicala din sistemul public de sanatate, a stabilit deja, la Consiliul National din 4 septembrie, demararea unor ample actiuni de protest, incepand cu aceasta luna. Reprezentantii sindicalistilor sustin ca vor iesi in strada pentru a cere asigurarea finantarii sistemului sanitar in trimestrul IV al anului in curs, dar si alocarea a 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru sanatate in bugetul pe anul viior, precum si cresterea veniturilor salariale incepand cu 1 ianuarie 2014.
„Consiliul National al Federatiei SANITAS din Romania, intrunit pe data de 4 septembrie, a hotarat sustinerea, in perioada imediat urmatoare, a unei liste proprii de revendicari specifice sistemului sanitar. Revendicarile identifica te vor sta la baza unor actiuni sindicale ce vor fi organizate in luna septembrie, dupa un calendar pe care il vom propune partenerilor din Coalitia Profesionistilor din Sistemul de Sanatate”, a declaratMariana Munteanu, liderul buzoian al SANITAS, dupa sedinta CN.
Presedinta SANITAS Buzau spune insa ca acestea nu sunt singurele revendicari pe care le au sindicalistii. Ei doresc si mentinerea sistemului actual de organizare a spitalelor, in vederea asigurarii unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, in sistem public, aplicarea principiilor si coeficientilor de ierarhizare privind clasele de salarizare, conform Legii nr. 284/2010, precum si negocierea si semnarea contractului colectiv de munca la nivelul sectoarelor de sanatate si asistenta sociala.
„Noi ne-am exprimat aceasta pozitie si la intalnirea cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la Constanta, cand acesta a organizat consultarea pe Regiunea Sud-Est pe proiectele legilor sanatatii aflate in dezbatere publica si cand, asa cum ne-am asteptat, fiecare a spus ce avea pe suflet, dar ministrul si-a continuat monologul cu care a venit pregatit, chiar daca de fiecare data spunea «da, aveti dreptate, dar…» si revenea la ceea ce avea pregatit ca discurs”, sustine Mariana Munteanu.
Sistemul sanitar romanesc a pierdut, prin plecarea in strainatate a medicilor, 14.000 de specialisti in ultimii 7 ani, arata dr. Astarastoae, presedintele CMR. De asemenea, un sondaj efectuat de Colegiul Medicilor in 2012 arata ca 87% din respondenti sunt dispusi sa demisioneze.
Zilele trecute, Solidaritatea Sanitara a atras atentia ca potrivit Institutului National de Statistica, in ultimii 5 ani sectorul sanitar public din Romania a pierdut 23.000 de asistenti medicali, adica aproximativ 20% din numarul asistentilor medicali, raportat la anul 2007. In aceeasi perioada (2007-2012) sectorul sanitar public a pierdut 780 de medici si 5408 salariati din categoria personalului auxiliar.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a reactionat, transmitand un comunicat in care afirma ca „in Programul de Guvernare, la capitolul Resurse Umane, Ministerul Sanatatii are in vedere elaborarea unui plan referitor la resursa umana, unde sunt inclusi si asistentii medicali”, mentionand ca Federatia va fi consultata in elaborarea proiectelor si politicilor privind asigurarea de resursa umana calificata.
In legatura cu protestele medicilor, Nicolescu spune ca acestea nu au legatura cu Ministerul Sanatatii, intrucat acesta isi indeplineste obiectivele propuse. „Unul din proiectele de lege pentru medici este proiectul pilot privind salarizarea medicilor, in sensul de a creste salarizarea medicilor, fara sa ne bata nimeni la cap. In programul de guvernare veti gasi o asemenea prevedere, pe care eu am pus-o in program in decembrie 2012, nici nu se gandea cineva ca o sa fie vreun protest al medicilor. Din punctul meu de vedere, protestul medicilor nu are legatura cu Ministerul Sanatatii, acesta isi indeplineste obiectivele pe care si le-a pus singur in program si noi le facem pas cu pas. Nu are legatura cu noi, pentru ca nu poti sa imi ceri sa fac ceva, cand eu ti-am propus sa faci”, a afirmat Eugen Nicolaescu, joi seara, intr-o conferinta de presa, la Sighisoara.
Premierul Victor Ponta considera „legitime si normale” solicitarile medicilor, dar si-a exprimat speranta ca ministrul Nicolaescu, impreuna cu secretarul de stat Raed Arafat si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate vor gasi solutii pentru detensionarea situatiei. „Intotdeauna trebuie gasita calea de mijloc intre lucrurile pe care ni le dorim si lucrurile pe care putem sa le facem, Pentru toate aceste masuri au sprijinul meu”, a spus Ponta.
Profesionistii din sanatate nu mai vor insa promisiuni, ci fapte concrete, astfel ca se pregatesc de proteste.