Va reusi Vlad Voiculescu sa faca o reforma sistemica in Sanatate?

Noul ministru al Sanatatii si-a anuntat prioritatile mandatului. Acesta vrea sa lase in urma sa o gandire sistemica, o transparenta totala, asigurarea medicamentelor esentiale pe piata, dezvoltarea infrastructurii, combaterea infectiilor nosocomiale…

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

Ieri dupa-amiaza, Vlad Voiculescu, noul ministru al Sanatatii, a avut prima aparitie publica de la preluarea mandatului, organizand o conferinta de presa in cadrul careia a anuntat care sunt prioritatile pe care le va avea in vedere pentru cele cateva luni cat se va afla in aceasta functie.

Pentru prima data dupa 26 de ani de reforme secventiale, care de multe ori mai mult au complicat si au incurcat activitatea medicilor si functionarea sistemului medical, Vlad Voiculescu spune ca vrea sa faca o reforma sistemica, pe care si profesionistii din sanatate au invocat-o tot mai frecvent in ultimii ani. In primul rand, ministrul Sanatatii a adus in discutie problema medicamentelor esentiale, ieftine, in cazul carora nu exista niciun dubiu in ceea ce priveste eficacitatea. Noul ministru spune ca nu este in regula ca astfel de medicamente au inceput treptat sa dispara de pe piata romaneasca, unele dintre ele chiar de cateva zeci de ani, iar aceasta situatie trebuie remediata. Voiculescu a precizat ca a avut deja cateva discutii cu presedintele Agentiei Nationale a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale, pentru a gasi impreuna o solutie de remediere a sitiatiei, astfel incat spitalele si pacinetii sa nu se mai confrunte cu crizele de medicamente care la orta actuala afecteaza grav activitatea medicala si sanatatea pacientilor. „In saptamanile care urmeaza sper sa avem un progres absolut semnificativ in acest sens. Cu siguranta, nu sunt primul ministru care se confrunta cu lipsa unor medicamente ieftine din spitale, dar cu siguranta as vrea sa fiu ultimul si solutia sa nu vina de la un om, nici macar de la o echipa de oameni, ci sa fie o solutie sistemica, chiar daca asta poate suna cumva… Trebuie sa fie o solutie care sa aiba la baza reguli si proceduri clare si, de asemenea, extrem de important, sa aiba la baza o transparenta, in asa fel incat pacienti, medici, manageri de spitale, media sa poata urmari aceste probleme si sa vada unde este problema si sa ceara rezolvarea ei urgenta, pentru ca lucrurile astea sunt extrem de urgente”, a declarat in acest sens Vlad Voiculesu.

 

inimacopiilor-cardiologiemariecurie-10-sept-2013-1Ministrul Sanatatii a mai precizat ca o alta prioritate a mandatului sau o vor constitui investitiile pentru dezvoltarea infrastructurii din Sanatate. Voiculescu apreciaza ca in conditiile in care multe spitale din Romania sunt construite in anii ’70 si chiar inainte de aceasta perioada, fara a beneficia ulterior de lucrari ample de modernizare si consolidare, au ajuns in prezent sa puna in pericol atat viata pacientilor, cat si a personalului medical. Ministrul Sanatatii recunoaste ca lipsa unei infrastructuri corespunzatoare este una dintre problemela care au dus la dezvoltarea infectiilor nozocomiale, alaturi de calitatea proasta a dezinfectantilor si la lipsa specialistilor in spitale.

Prioritatile pe care la are in vedere in ceea ce priveste investitiile in infrastructura vizeaza utilizarea celor 150 de milioane de euro pe care Romania ii are la dispozitie pentru construirea a trei spitale regionale, accesarea fondurilor puse la dispozitie de Banca Mondiala printr-un alt program demarat inca din 2014 si demararea lucrarilor de extindere a cladirii spitalului Marie Curie si construirea unui nou sediu pentru Institutul de Boli Cardiovasculare C.C.Iliescu din Capitala.

 

medici dezinfectantPentru ca numirea sa a fost facuta in plin scandal al dezinfectantilor, ministrul Vlad Voiculescu nu putea sa excluda din lista prioritatilor sale problema infectiilor nozocomiale si pe cea a achizitiei de substante dezinfectante in spitale.

In acest context, el a anutat ca va schimba modul in care unele biocide vor fi achizitionate, aceasta procedura urmand a se face centralizat si nu de fiecare spital in parte, asa cum s-a intamplat pana acum. In acest mod se va putea tine o mai buna si mai eficienta evidenta a achizitiilor, iar calitatea produselor achizitionate va putea fi mai usor monitorizata. Este un caiet de sarcini comun care va fi publicat de ANAP si care va trebui folosit de toata lumea, de toate spitalele. Avem in cadrul Ministerului Sanatatii o unitate de care suntem foarte mandri, si anume Unitatea de Achizitii Publice Centralizate. Unitatea are cateva medicamente, in momentul acesta achizitioneaza public centralizat cateva medicamente si cateva echipamente medicale, dar in saptamanile si lunile care urmeaza vom extinde aceasta lista in mod semnificativ. Biocidele sunt pe lista noastra de analiza. Unele biocide vor fi achizitionate la nivel centralizat, deci nu vom mai avea contracte facute la nivelul fiecarui spital. Pentru spitalele care nu sunt in proprietatea Ministerului Sanatatii vom putea sa reglementam anumite lucruri prin acest caiet de sarcini”, a mai explicat ministrul in cadrul primei conferinte de presa sustinuta de la preluarea mandatului.

 

curatenie dezinfectie ingrijitoareIn ceea ce priveste masurile de prevenire si combatere a infectiilor nozocomisale, Voiculescu a anuntat ca una dintre masuri ar fi aceea a schimbarii contractelor de management, avand in vedere subraportarea infectiilor nosocomiale din spitale. „Planul national de prevenire si control al infectiilor nosocomiale are cateva masuri mari. Prima, relativ simpla si de care o sa ne ocupam imediat, este o schimbare in contractele de management. In acest moment, subraportarea infectiilor nozocomiale este, dupa cum stiti, incurajata. Practic, managerii care raporteaza infectii nozocomiale sunt penalizati. Avem o problema de personal pe care, din pacate, nu o sa o putem rezolva imediat, dar dupa cum stiti, omul sfinteste locul”, a sustinut ministrul Sanatatii.

 

medic laboratorO alta masura pe care Vlad Voiculescu vrea sa o aplice impediat este aceea a pregatirii personalului medical, in contextul in care lipsesc epidemiologii, microbiologii si infectionistii.

Ministrul Sanatatii a precizat ca este necesara rescrierea ghidurilor si se vor face investitii in laboratoarele din spitale. „O sa avem nevoie sa rescriem ghidurile si sa regandim din punct de vedere organizatoric unitatea de prevenire si combaterea infectiilor din spitale. Laboratoarele spitalelor au nevoie de investitii. Asta este un lucru cert, de asemenea, pe care poate sa-l certifice orice medic care lucreaza intr-un spital de stat. Avem nevoie de sprijinul intregului personal din spital si al familiilor pacientilor pentru a respecta anumite reguli care sa limiteze riscul de infectii si avem nevoie, in final, de mecanisme functionale de control si de supracontrol – si asta este un punct focal al unei reorganizari a ministerului, care va urma. Mecanismele de control, functia de control a Ministerului Sanatatii este esentiala, iar lucrurile vor fi aranjate astfel incat aceasta functie sa poata fi exercitata cu simt de raspundere de catre acest minister” a mai precizat ministrul Sanatatii.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (2)

 1. Buzoianul spune:

  Ca dovada la cele spuse mai inainte: Spitalul de Urgenta Floreasca este acreditat si se afirma ca se ridica la nivel european. Atunci, cum se explica situatia de la sectia de arsi care nici pana acum nu este functionala?
  Daca ajungeti pe la Floresca si ati vazut din intamplare si un spital mic orasenesc din Franta, Germania, etc o sa vedeti ca intre aceste unitati asemanarea este doar denumirea de SPITAL.
  Nu credeti ca s-a minitit calificat dar au fost pedepsiti doar catelusii care de prosti ce sunt au fost obedienti si au facut jocurile celor mari din politica?

 2. Medic Buzau spune:

  Un inceput bun… să vedem continuarea
  Initiative noului ministru pe care le-a precizat sunt un inceput bun. Avand in vedere activitatea dansului de pana acum lasa loc si altor initiative laudabile.
  Pentru ca totusi sa se realizeze o schimbare cu adevarat radicala ar fi nevoie de cateva condiții:
  – Asa-zisii profesionisti din minister ar trebui trimisi sa lucreze pentru o vreme in spitale (dar numai dupa ce li se verifica si cunostintele pe care ori nu le-au avut ori le-au uitat). Teoretic, toti sefii de departamente sunt medici, dar din pacate multi dintre ei au ajuns acolo fara ca macar o zi sa fi lucrat la patul bolnavului sau sunt de atata vreme acolo ca au uitat cu se „mananca” medicina (incadrarea pe pile si relatii a functionat perfect). O reformA a personalului ministerial este absolut necesara. Ar trebui promovati medici care au experienta clinica si cunosc mizeria din spitale precum si medici care au profesat o vreme prin strainatate si care sa vina cu concepte sanatoase. Ar fi necesar ca sefii de departamente sa se schimbe periodic, iar intre timp sa aiba si o norma in spitale reale si nu imaginare.
  – Este necesar a fi promovati medici din judete sau cel putin sa le fie mai bine ascultate doleantele. Ei cunosc cel mai bine situatia din teren fiindca sunt acolo zi de zi.
  – Imixtiunea politica ar trebui stopata. Datorita acesteia s-au facut contracte la comanda si au fost promovate la conducerea spitalelor persoane obediente politic.
  – Este necesar a se face o acreditare cinstita. Acreditarea spitalelor facuta pana acum este doar o forma de a minti pacientii. Acreditarea trebuie sa plece de la niste norme minimale de dotare, curatenie, personal si proceduri si reguli de functionare legiferate, nu facute pe „genunchi” la fiecare institutie sanitara:
  1. Fiecare spital care acum este clasificat ar trebui sa fie, conform normei, in functiune cu anumite sectii, iar acestea sa fie dotate cu un standard minim de aparatura si personal. Aparatura trebuie de asemenea sa aiba un termen de utilizare limitat. Se pot intalni peste tot spitale cu aparatura veche si de 20-40 ani care, fie ca pune in pericol viata pacienților, fie nu permite un diagnostic corect.
  2. Dotarea cu medicamente trebuie si ea sa corespunda realitatii si nevoilor. In continuare pacientii isi cumpara medicamentele sau materialele cu care sa fie tratati in spital, dar mai apare cate un oficial obedient pe la TV care latra ca medicii sunt obligati sa nu mai dea retete pacientilor, tratamentul fiind gratuit. Cum crede acel catel politic (ridicat la grad de dulau de nu stiu care partid) ca se poate infaptui acest lucru cand farmaciile spitalelor sunt aprovizionata haotic, eventual doar cu medicatie de stricta urgenta?
  3. Este necesar a se respecta normele de cazare care exista de cele mai multe ori doar in norme. Frecvent se intalnesc saloane de 6-8 paturi care nu au poate nici macar o chiuveta. O masura proasta a fost desfiintarea unor unitati sanitare avand la baza reducerea numarului de paturi. Da, se putea reduce numarul de paturi, dar cu restructurarea spitalelor, cu imbunatatirea conditiilor de cazare si o dotare care sa le faca performante – un diagnostic corect cu aparatura moderna implica un timp de diagnosticare mai scurt, un tratament spitalicesc cu durata mai mica si implicit costuri mai reduse. In realitate s-au desfiintat spitale, iar cele ramase sunt in continuare incremenite in mizerie.
  4. Revenind la acreditare, aceasta a fost facuta doar pentru prostirea pacientilor. S-au cerut proceduri pentru fiecare act medical, dar ele trebuiau facute la nivel central, aprobate si standardizate (report – standardizate) si apoi implementate. La acest moment exista proceduri, dar care de cele mai multe ori nu au acelasi continut, aceleasi reglementari si care pe deasupra sunt scrise si cu greseli enorme sau cu cerinte care nu corespund realitatii. Dar si acest lucru este „normal” atata timp cat prima echipa care trebuia sa se ocupe de acreditare a cheltuit banii ca sa se plimbe prin strainatate degeaba (apoi a fost destituita dar nu si anchetata pentru cheltuielile nejustificate) sau cat timp actualul „șef” al acreditarii afirma nonsalant, in urma cu un an, ca nu pot fi închise spitale care nu intrunesc conditiile. Da, acele spitale nu trebuie inchise, ci trebuie sa li se aplice un tratament de urgenta pentru a fi aduse la linia de plutire. Consecinta este ca avem mai toate spitalele acreditate, dar in fiecare zi explodeaza cate o bomba cu consecinte asupra pacientilor. Si ce credeti ca face ministerul – trimite o echipa de control care da sanctiuni si totul ramane cum a fost, in loc sa raporteze mizeria existenta, lipsa de finantate si un termen prin care spitalele sau sectiile sa fie dotate corespunzator si aduse la un standard minimal.

  Ar mai fi foarte multe de spus dar ne putem rezuma la afirmatiile venerabilului Muphy care se aplica perfect sanatatii, invatamantului si multor alte domenii: „Cine știe, face; cine nu știe, conduce; iar cine nu face si nici nu conduce… ii invata pe ceilalti ce ar fi de facut si cum trebuie sa conduca.”

Adaugati un comentariu


 

*