Infecțiile nosocomiale de la Spitalul „Victor Babeș”, combătute cu ajutorul unui robot

Dispozitivul va intra curând în dotarea unității medicale și are o rată de eficiență în distrugerea germenilor de peste 99%.

 

 

Ținând cont de specificul său – boli infecțioase și tropicale – spitalul Victor Babeș din Capitală face parte din rândul unităților în care riscul infecțiilor nosocomiale este mai ridicat decât în alte spitale. Din acest motiv, prevenirea și combaterea acestor infecții, produse de germeni rezistenți la antibiotice și substațe dezinfectante constituie una dintre prioritățile personalului unității medicale.

Pentru a putea lupta mai eficient cu bacteriile rezistente, angajații spitalului vor beneficia, în curând, de un sprijin important, constând într-un robot special conceput pentru a distruge acești germeni, avand o rata de eficiență garantată în proporție de 99,9%.

Dispozitivul va fi achiziționat de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, ca urmare a unei idei promovate în cadrul unei campanii de proiecte venite din partea cetățenilor, inițiată de Primăria Capitalei. Soluția propusă de unul din participanții la această campanie s-a bucurat de interesul autorităților și astfel, în cursul acestei săptămâni, va fi supus la vot, în ședința Consiliului General al Capitalei, un proiect de hotărâre privind achiziționarea unui astfel de dispozitiv, care să intre în dotarea spitalului Victor Babeș.

 

Este vorba despre aparat de dimensiunea unui aspirator portabil, care emite lumină pulsată ultravioletă, cu xenon – un gaz inert care are capacitatea de a distruge bacteriile rezistente. Xenonul și lampa de iluminare cu întregul spectru de raze ultraviolete au capacitatea de a penetra pereții celulelor de micoroorganisme, distrugându-le.

Dispozitivul și-a dovedit eficiența inclusiv în cazul bacteriilor, al diferiților viruși, al mucegaiurilor, ciupercilor și chiar al sporilor acestora, în această categorie intrând și agenții patogeni care dobândiseră rezistență la antibiotice și la dezinfectanții clasici.

Alegerea spitalului Victor Babeș pentru implementarea proiectului a fost justificată de faptul că este vorba de un spital de boli infecțioase și tropicale, unde sunt sunt în mod curent internaţi pacienţi cu boli infecţioase cu germeni multirezistenţi, precum şi numeroase cazuri de diaree cu Clostridium difficile, transferate din alte spitale.

 

Totodată, spitalul dispune și de un compartiment de terapie intensivă boli infecţioase, unde sunt internate cele mai grave şi contagioase cazuri, precum şi două secţii de pneumoftiziologie, în care sunt internați pacienți cu tuberculoză și tuberculoză multidrog rezistentă. În această situație, este evident că numărul germenilor prezenți în spital este mai mare decât în cazul altor unități medicale, totodată, și rezistența acestora la tratamentele și dezinfectanții clasici fiind mai mare.

La momentul actual, dezinfecția saloanelor spitalului Bictor Babeș se face prin metode standard, durata lucrărilor de curațenie și dezinfecție fiind de aproximativ 12 ore, timp în care saloanele nu pot fi utilizate, fiind astfel diminuată posibilitatea internării unor pacienți. Cu ajutorul robotului care va fi achiziționat în peioada următoare,  această perioadă va fi mult diminuată, crescând totodată și eficiența procedurii de dezinfecție.

Proiectul va fi implementat în perioada 1 iulie 2018- 31 martie 2019, perioadă la finalul căreia va fi prezentat un raport detaliat despre eficiența utilizării noii tehnologii, iar dacă rezultatele vor fi pozitive, astfel de dispozitive ar putea fi achiziționate și pentru alte unități medicale din Capitală. Costul unui astfel de aparat este de 159.000 de euro, fără TVA.

 



Comentarii (1)

  1. Elena Copaciu spune:

    Cu densitatea paturilor care reiese din fotografie, nr de metri cubi, metri patrati per bolnav de mirare ar fi sa se incadreze in normative; florile din glastra si cele atarnatoare sunt interzise daca vor sa scape de infectiile nosocomiale. Nu de aspirator de 155000 euro e nevoie ci de infrastructura spitaliceasca noua.

Adaugati un comentariu


 

*