Ciolos schimba legislatia privind dezinfectantii si infectiile nosocomiale

Premierul, care a preluat, interimar, si atributiile ministrului Sanatatii spune ca reglementarile privind testele pentru infectiile nosocomiale nu au mai fost modificate din 1982.

 

sedinta de guvernDacian Ciolos si-a luat in serios calitatea de ministru interimar al Sanatatii, pe care o indeplineste dupa demisia lui Patriciu Achimas Cadariu. Pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de astazi, premierul a introdus mai multe acte normative care fac referire la sistemul sanitar. In plin scandal al dezinfectantilor, ministrul interimar al Sanatatii a considerat necesar sa existe un set de reglementari privind testele pentru infectii nosocomiale si altul referitor la punerea pe piata si utilizarii produselor biocide, din gama celor distribuite de Hexi Pharma, asupra carora planeaza suspiciuni ca sunt diluate si au o eficienta redusa.

Decizia de introducere pe ordinea de zi a acestor acte legislative a fost luata aseara, dupa o intalnire pe care Dacian Ciolos a avut-o cu mai multi responsabili din Ministerul Sanatatii. Urmeaza sa modificam mai multe acte normative la nivel de Ordine de ministru si de Hotarari de Guvern. O hotarare de guvern cu sanctiuni va intra pe ordinea de zi de la Guvern in sedinta de miercuri”, a precizat premierul.

 

dezinfectantiEl spune ca documentele reglementeaza si procedurile de achizitie a biocidelor. „Venim si cu niste clarificari in privinta procedurilor de achizitie a biocidelor, in asa fel incat sa ne asiguram ca in toate spitalele, chiar daca contractele se fac la nivelul spitalelor, sunt respectate aceleasi proceduri si aceleasi standarde vis-a-vis de calitatea produselor respective. Vom veni cu precizari si prevederi mai clare legate de toate contractele care se vor semna de acum inainte pentru aceste produse, tocmai pentru a ne asigura ca produsele de acum inainte vor avea calitatea care este prevazuta in contract. Sa nu ne mai limitam doar la pret sau la aceste verificari care sunt facute la intrarea pe piata”, a mai precizat Ciolos.

Acesta a mai declarat ca a constatat ca reglementarile in privinta testelor pentru infectiile nosocomiale sunt aceleasi ca si in 1982, fapt pentru care va fi elaborat si un ordin de ministru care sa actualizeze si sa clarifice aceste norme, la momentul actual neexistand o procedura clara la nivel national.

 

scandal_hexi_pharmaIntre timp, continua verificarile contractelor incheiate de spitalele din toata tara cu Hexi Pharma, precum si recoltarea de probe de dezinfectanti din unitatile sanitare, probe ce sunt trimise la anlize in laboratorul ICECHIM, verificandu-se inclusiv concentratia substantelor.

Pe acest fond au aparut si situatii neobisnuite, asa cum s-a intamplat la spitalul judetean din Alba Iulia, unde interventiile chirurgicale au fost sistate timp de doua zile, dupa ce o proba de dezinfectant recoltata de aici a fost gasita neconforma. Pentru ca unitatea nu mai dispunea de alte solutii dezinfectante, interventiile chirurgicale au fost sistate pana astazi, cand la spital a ajuns un nou lot de dezinfectanti, de la un alt furnizor.

In valtoarea acestor evenimente, reprezentantii Hexi Pharma au venit cu o solicitare-surpriza la Tribunalul Bucuresti, cerend ca societatea sa intre in insolventa. Hexi Pharma cere reorganizarea judiciara sub supravegherea unui administrator special, iar cererea urmeaza a fi analizata de instante, care vor da un raspuns in termen de 10 zile.

 


Adaugati un comentariu


 

*