Informarile SRI despre infectiile nosocomiale, tratate cu indiferenta

Serviciul Roman de Informatii sustine ca in ultimii 5 ani a trimis aproximativ 100 de informari autoritatilor competente, Presedintiei, Guvernului si celor din administratia locala, dar in tot acest timp nu s-a intreprins nimic concret.

 

SRIUn comunicat de presa remis astazi de Serviciul Roman de Informatii denota faptul ca atat autoritatile competente din Sanatate, cat si cele din administratia locala, care au in responsabilitate unitati spitalicesti, cunosteau ce cel putin cinci ani faptul ca in unitatile sanitare sunt probleme mari datorate infectiilor nosocomiale, cat si faptul ca dezinfectantii folositi nu corespund din punct de vedere calitativ, fapt ce favorizeaza aparitia acestor infectii provocate de bacterii cu rezistenta sporita.

Acest lucru l-au aflat in toti acesti ani dintr-o sursa sigura, extrem de credibila, iar faptul ca informatiile veneau tocmai de la aceasta sursa trebuia sa ii puna pe ganduri pe cei responsabili si sa ii determine sa ia imediat masuri. Este vorba de Serviciul Roman de Informatii, care sustine ca in ultimii cinci ani a trimis aprooximativ 100 de informari catre cei abilitati, privind problema infectiilor intraspitalicesti si cea a dezinfectantilor care nu corespund calitativ.

 

dezinfectantiDe ce autoritatile sesizate nu au actionat la acest moment ci s-au mobilizat doar dupa ce aceste aspecte au fost semnalate in presa, ramane greu de inteles. Fireste ar fi ca cei care s-au aflat la guvernare pe parcursul acestor cinci ani sa ofere niste explicatii, in lumina noilor dezvaluiri facute de SRI. Astfel de explicatii ar fi mai utile decat acuzatiile cu iz electoral aruncate de personaje precum Liviu Dragnea sau Traian Basescu,  care s-au grabit sa critice modul in care au fost gestionate recentele cirze din Sanatate. Omitand ca acestea sunt rezultatul unei stari de fapt ce s-a perpetuat in perioada in care au condus tara, ar fi interesant ca aceste personaje sa explice de ce ministrii Sanatatii din guvernele pe care le-au desemnat si sustinut, prefectii si presedintii de consilii judetene din partidele aflate la putere nu au miscat un deget in toti acesti ani, iar informarile primite de la SRI le-au tratat cu indiferenta ori s-au facut ca nu inteleg ca au de-a face cu o problema atat grava.

 

curatenie spitaleIn comunicatul remis astazi, SRI afirma ca printre beneficiarii legali ai informarilor pe aceasta problematica sunt presedintii de consilii judetene, prefectii, ministrii, prim-ministrul si presedintele Romaniei. „Toti acesti beneficiari legali au primit informari constante, fiecare, potrivit atributiilor lor, despre disfunctionalitatile din sistemul public de sanatate din Romania. In ultimii 5 ani, SRI a trimis circa 100 de informari, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infectiilor nosocomiale intraspitalicesti. In documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infectiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare pentru dezinfectantii utilizati la nivelul unitatilor spitalicesti din tara”,  se precizeaza in comunicatul Serviciului Roman de Informatii, remis in conditiile in care tot mai multe voci incepusera sa se intrebe, in contextul scandalului starnit de dezvaluirile aparute in presa, ce a facut aceasta institutie in tot acest timp.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*