O noua serie de controale in spitalele din toata tara

Echipe formate din inspectori de la Directiile de Santate Publica, Inspectia Sanitara de Stat si Corpul de Control al primului-ministru vor face verificari in ceea ce priveste calitatea dezinfectantilor si vor recolta probe in vederea anlizelor.

 

dezinfectantScandalul iscat de aparitia in presa a unei anchete privind calitatea slaba a dezinfectantilor distribuiti in majoritatea spitalelor din tara a capatat proportii, dupa ce jurnalistii au venit si cu dovezi clare in acest sens, dand publicitatii rezultatele unor analize efectuate intr-un laborator de specialitate din Romania. Esantionul de dezinfectant supus analizelor era similar cu substantele distribuite in spitale, iar rezultatele testelor de laborator au indicat ca una dintre substantele active era diluata de 10 ori, iar alta de 30 de ori. In concluzie, dezinfectantul avea o concentratie mult mai mica decat cea inscrisa pe eticheta, efectele sale asupra bacteriilor din spitale fiind drastic diminuate si deschizand calea infectiilor nosocomiale impotriva carora autoritatile din Sanatate au declarat razboi deschis.

Dupa ce Parchetul General s-a sesizat din oficiu si a deschis un dosar penal, imediat ce au fost publicate primele informatii, ministrul Sanatatii a dispus la randul sau o serie de masuri, in fata noilor dovezi publicate de jurnalisti.

 

ingrijitoare spitalPatriciu Achimas Cadariu a declarat ca inspectorii Corpului sau de Control dar si cei de la Inspectia Sanitara de Stat si DSP-uri nu vor avea liber de Paste si se vor afla pe teren, in controale la toate spitalele din tara. Ministrul a dispus ca aceste controale sa fie demarate imediat, de echipe mixte formate din inspectori ai celor trei structuri, care vor avea misiunea sa verifice calitatea dezinfectantilor folositi la ora actuala in unitatile sanitare. Se vor recolta probe din aceste substante pentru a fi supuse analizelor, care vor confirma sau infirma daca ceea ce scrie pe eticheta corespunde cu continutul flacoanelor. „Odata cu aparitia in spatiul mediatic a problemelor legate de situatia biocidelor, ministrul Sanatatii a dispus Corpului de control demararea unor controale mixte, impreuna cu Inspectia Sanitara de Stat si Serviciile de Control in Sanatate Publica din cadrul Directiilor de Sanatate Publica. Precizam faptul ca aceste controale se vor derula in stransa legatura cu ancheta penala aflata pe rolul Parchetului General”, se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii, remis imediat ce rezultatele anlizelor comandate de jurnalistii care au efectuat ancheta au fost date publicitatii.

 

Dan Condrea (sursa: tolo.ro)

Dan Condrea (sursa: tolo.ro)

Producatorul incriminat ca livreaza spitalelor apa chioara pe post de dezinfectant este Hexi Pharma. Societatea are de ani buni contract cu Ministerul Sanatatii, livrand substante dezinfectante pentru mai mult de 350 de spitale, asa cum sustin autorii anchetei jurnalistice. Acestia au mai descoperit ca substantele livrate nu au fost niciodata verificate de beneficiar, adica de Ministerul Sanatatii, la un laborator. Singurele analize au fost efectuate la un laborator care are acelasi administrator cu firma producatoare.

Ca urmare a acuzelor aduse, Hexi Pharma a anuntat ca isi sisteaza productia si se pune la dispozitia autoritatilor, dar si ca se vor adresa instantei impotriva jurnalistilor, reprezentantii firmei sustinand ca substantele livrate spitalelor sunt conforme. „Solicitam DSP-urilor sa mearga sa ia probe de eficacitate din toate spitalele si chiar suntem dispusi sa suportam noi aceste costuri. Hexi Pharma a demarat o ancheta interna pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru aparitia acestei situatii. Mai mult, pana la elucidarea si rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autoritati si mass-media, s-a oprit productia in fabrica, precum si orice distributie. Vom face o analiza foarte amanuntita a tuturor concentratiilor si eficientei produselor fabricate de noi. Vom colabora cu autoritatile care sunt abilitate sa verifice eficienta dezinfectantilor produsi de catre noi si vom oferi acces la toate informatiile de care acestea au nevoie”, sustine intr-un comunicat de presa Dan Condrea, detinatorul companiei.

 


Categorii: Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*