Vaccinul de la Cantacuzino, nici mai bun, nici mai prost ca cel din import?

11 februarie 2014 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii spune ca reactiile adverse inregistrate la cele 62 de persoane pe care a fost testat vaccinul de la Cantacuzino sunt similare cu cele produse de vaccinul importat si nu prezinta riscuri majore. Si totusi, se fac anchete si a fost implicat SRI, suspectandu-se un posibil sabotaj…

 

laborator

S-a oprit vaccinul de la administrare, s-a incheiat „fortat” campania de imunizare, au fost sesizate Curtea de Conturi si SRI, care acum desfasoara anchete privind modul de cheltuire a banilor si o posibila contaminare a serului, iar dupa toata valva creata in jurul acestui subiect, Ministerul Sanatatii (MS) ne anunta ca vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino este la fel de bun sau de prost ca si cele din import, pe care Romania le-a achizitionat in ultimii ani cu preturi incomparabil mai mari decat cele autohtone.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a spus la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului a refuzat sa dea avizul de punere pe piata, ca este posibil ca cele 400.000 de doze de vaccin produse la Cantacuzino sa fi fost contaminate intentionat cu endotoxina. Suspiciune plauzibila, avand in vedere ca mari companii producatoare sunt intr-o permanenta lupta de pastrare a pietei, mai ales ca serurile produse la Cantacuzino au fost, pana la inchiderea institutiei, si de 20 de ori mai mici decat cele ale produselor achizitionate din import.

Acum ni se spune insa ca acesta nu a produs niciun fel de reactii adverse severe, reactiile persoanelor testate fiind similare cu cele ale subiectilor carora li s-a administrat vaccin din import.

Informatiile sunt cuprinse in raportul Comisiei pentru supervizarea studiului reactogenitatii si imunogenitatii vaccinului produs la Institutul Cantacuzino, studiu ce s-a desfasurat la spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale „Dr. Victor Babes” din Capitala, se mentioneaza in comunicatul MS.

 

vaccinare-elevi

Reactiile adverse au fost evaluate de comisia de specialitate pe baza de chestionare, atat in cazul celor 62 de subiecti carora le-a fost administrat vaccinul autohton, produs la Cantacuzino, cat si al celor 200 de persoane vaccinate cu doze provenite din import. Rezultatele celor doua categorii au fost comparate, ocazie cu care s-a constatat ca reactiile adverse in cazul vaccinului autohton sunt minore, fara a pune in verun fel in pericol viata sau sanatatea subiectilor. Specialistii din comisie au mai stabilit ca reactiile adverse aparute dupa administrarea vaccinului antigripal trivalent, purificat, inactivat de la Cantacuzino sunt ca tip de reactie, frecventa, intensitate si gravitate identice cu rapoartele efectuate in perioada campaniilor de vaccinare desfasurate in tara in care s-a folosit vaccin gripal din import.

Testarea s-a facut pe 62 de persoane, cu varste cuprinse intre 20 si 80 de ani, reactiile adverse inregistrate in cazul acestora fiind comparate cu cele aparute la 200 de subiecti pe care a fost testat vaccinul din import care a fost administrat in aceasta campanie de vaccinare antigripala, mai arata MS.

Prin urmare, vaccinul autohton a primit avizul favorabil al comisiei, in raportul dat publicitatii specificandu-se ca acesta „indeplineste criteriul reactogenitatii pentru a putea fi folosit in situatii care impun vaccinul la adulti”.

 

productie vaccinuri

Acest lucru se intampla la 27 ianuarie, data la care a fost intocmit si remis raportul in cauza, dupa ce, in prealabil, aceeasi comise aprobase efectuarea studiului si a testarii vaccinului pe cei 62 de subiecti, dupa ce a primit rezultatele analizelor efectuate de Agentia Nationala a Medicamentului. Conform acestora, toate cele 18 baterii de teste efectuate cu privire la vaccinul de la Cantacuzino s-au incadrat in parametrii normali, mai putin valorile parametrului endotoxina care depaseau pragul impus de farmacopeea europeana, incadrandu-se insa in normele farmacopeei americane. S-a considerat, prin urmare, ca acest fapt nu reprezinta un pericol, aprobandu-se administrarea dozelor de vaccin celor 62 de persoane, rezultatele fiind cele enuntate mai sus iar recomandarea comisiei de specialitate fiind aceea ca vaccinul poate fi administrat adultilor.

Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a precizat la randul sau, intr-o adresa trimisa pe 4 februarie Ministerului Sanatatii, ca vaccinul poate fi administrat adultilor, cu exceptia gravidelor, in situatia declararii unei pandemii de gripa declansate de una din tulpinile virale care intra in compozitia vaccinului.

Intre timp, se asteapta ca atat conducerea Institutului Cantacuzino impreuna cu expertii OMS cat si Curtea de Conturi si SRI  sa se exprime in aceasta problema, dupa ce au fost sesizate de ministrul Sanatatii. In functie de concluziile prezentate de aceste organisme de control ar putea fi sesizate si alte organe abilitate ale statului, daca va fi necesar, mai spune MS.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*