Efectul „Colectiv”: Raportarea infectiilor nosocomiale a crescut cu 25 la suta in primul trimestru

28 octombrie 2016 | 1 comentariu |

 Problema era cunoscuta de multi ani, dar era „ascunsa sub pres”, pana in momentul in care majoritatea victimelor incendiului din clubul bucurestean au suferit infectii cu bacterii intraspitalicesti, o parte dintre raniti decedand din aceasta cauza.

 

sectie de arsiCu ocazia unei dezbateri publice despre situatia actuala a sistemului romanesc de Sanatate, in cadrul careia a fost readusa in discutie si tragedia de la Colectiv, de la care se implineste duminica un an, ministrul Vlad Voiculescu a vorbit, printre altele, si despre problema infectiilor nosocomiale, care au creat mari probleme la acel moment.

In timp ce autoritatile vremii transmiteau ca totul este sub control, ranitii grav din Colectiv se infectau cu bacterii intraspitalicesti, fiind internati in saloane improprii pentru starea in care se aflau si tinuti aici timp de mai multe zile, cand unii dintre ei ar fi putut fi transferati rapid in strainatate, unde spitalele de acolo ofereau conditii net superioare.

Multi dintre ei nu au mai apucat sa fie transferati, decedand in spitalele din Capitala, iar cei care au ajuns din spitalele din strainatate au purtat cu ei bacterii rezistente la antibiotice, de care medicii de acolo i-au scapat cu greu. A fost momentul in care situatia infectiilor nosocomiale a fost adusa in atentia publica, acordandu-li-se o atentie sporita si in contextul scandalului ulterior legat de substantele dezinfectante diluate furnizate de Hexi Pharma.

 

curatenie dezinfectie ingrijitoareManagerilor de spital li s-a cerut sa raportreze fara nicio retinere toate cazurile, fara riscul de a fi sanctionati, asa cum prevedeau contractele de management de la acea vreme, iar efectele s-au vazut inca din primul trimestru al acestui an, cand numarul cazurilor raportate a crescut cu 25%.

Raportarea infectiilor nosocomiale a crescut. Daca ne uitam pe primul trimestru al acestui an, a crescut cu 25 la suta, raportat la primul trimestru al anului trecut. Cred ca, incet-incet, o sa ne apropiem de adevar si cu masurile pe care le vom lua. Prin ordin de ministru, o sa stabilim cresterea frecventei raportarii. De asemenea, modul in care este raportat este relativ complicat. Spitalele raporteaza la DSP-uri, DSP-urile raporteaza catre Institutul National de Sanatate Publica”, a precizat ministrul Sanatatii in cadrul dezbaterii.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

Totodata, acesta a mai explicat ca mai exista o problema legata de spitalele care apartin de alte ministere, intrucat acestea nu raporteaza statisticile referitoare la infectiile nosocomiale. „Am descoperit este ca nu toate spitalele raporteaza. De exemplu, spitalele care apartin de celelalte ministere, de Ministerul Transporturilor, dar si de alte ministere, nu raporteaza statisticile lor, nu sunt prinse in statisticile la care noi facem referire. Aceste lucruri trebuie imbunatatite”, a mai precizat Voiculescu. El a reamintit si faptul ca in saptamanile urmatoare vor fi prezentate noile contracte de management al spitalelor, care vor contine prevederi clare referitoare la raportarera infectiilor nosocomiale.

Ministrul crede ca principala piedica in raportarea reala a infectiilor nosocomiale o reprezenta faptul ca in contractul managerilor de spitale sunt prevazute masuri punitive daca infectiile depasesc un anumit nivel, iar aceste sanctiuni vor fi eliminate, fiind inlocuite cu sanctiuni pentru neraportarea reala a acestor cazuri. In acest sens, vor fi intarite si mecanismele de control, ministrul anuntand ca vor mai fi angajati 11 inspectori la Corpul de Control al Ministerului Sanatatii, pana la finalul acestui an.

Totodata, Voiculescu admite ca aceste schimbari, care care s-au produs si urmeaza sa aiba loc in continuare, se datoreaza in mare masura tragediei petrecute in urma cu un an la clubul Colectiv.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Liana Bogdan spune:

    Este trist ca la noi este nevoie de tragedie ca sa observăm neglijentele din sistem!

Adaugati un comentariu


 

*