Farmaciile au „liber” la testarea antigenică pentru COVID-19

11 mai 2021 | 1 comentariu |

Testarea se realizează prioritar cu teste preluate de la Ministerul Sănătății, prin Direcțiile de Sănătate Publică, și care nu pot face obiectul comercializării.

 

Farmaciile au posibilitatea legală de a desfășura activitate de testare antigenică rapidă pentru depistarea COVID-19, anunță Ministerul Sănătății. Ministrul Ioana Mihăilă a semnat ieri, 10 mai, Ordinul prin care activitatea de testare rapidă pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 poate fi efectată și în unitățile farmaceutice. În acest scop este necesară obținerea unui aviz temporar, valabil pentru șase luni, cu posibilitate de prelungire, emis în format electronic, de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) judeţene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti.

Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit, de Colegiul Farmaciştilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), pe baza unei proceduri de instruire care face obiectul unui protocol de colaborare, avizat de Ministerul Sănătății. Acesta va fi încheiat în maximum 10 zile lucrătoare de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial.

 

Potrivit ordinului menționat, farmaciile vor utiliza exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 din nazofaringe. Teste antigenice rapide pot fi preluate de la Ministerul Sănătății, cu titlu gratuit, prin Direcțiile de Sănătate Publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, în limita stocului disponibil. Testarea se realizează prioritar cu testele primite de la Ministerul Sănătății, care nu pot face obiectul comercializării. Serviciul de testare se va desfăşura în condiţiile legii.

În urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate. De asemenea, au obligația de a raporta către DSP-urile județene și cea a municipiului Bucureşti, rezultatele tuturor testelor efectuate și situaţia stocurilor.

 

În privința organizării zonei de testare, ordinul prevede ca aceasta să fie pe o suprafață delimitată, destinată exclusiv procesului de testare, și care îndeplinește cumulativ anumite condiții. Potrivit MS, suprafața de testare va fi „amplasată într-un perimetru care poate fi aerisit corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilație care asigură un schimb de aer interior/exterior și filtrare, este dotată cu masă de lucru placată cu materiale lavabile ușor de curățat și dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deșeurilor medicale rezultate din activitatea de testare și are o suprafață de minimum 4 metri pătrați utili, delimitată de spațiul oficinei”, menționează MS.

Totodată, circuitul persoanelor care se testează trebuie să fie delimitat de cel al circuitului normal pentru clienții farmaciei, prin marcaje și/sau paravane. Farmaciile își pot organiza zona destinată activitații de testare și prin amplasarea, în imediata vecinătate, a unor corturi sau cabine de testare, izolate, care vor îndeplini condițiile menționate anterior și cu respectarea prevederilor legale aplicabile în ceea ce privește ocuparea domeniului public, se precizează în comunicat.

 

Ioana Mihaila

Personalul implicat în activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protecție, compus din mască chirurgicală/FFP2/FFP3, vizieră sau ochelari de protecție, mănuși de examinare de unică folosință, halat de unică folosință.

Testarea are un rol esențial în limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Utilizarea corectă a testelor rapide, în număr mare și asigurând un timp scurt între cerere și acces la testare, ceea ce înseamnă implicit un rezultat rapid, are un rol semnificativ în reducerea răspândirii virusului. Prin aceste reglementări, persoanele care au suspiciuni sau simptome vor putea să-și facă testul rapid într-un mod accesibil și sigur”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial.

 Comentarii (1)

  1. Harry Nemyra spune:

    Ca în totdeauna, a sunat ceasul 12! E bine și acum, era mai rău dacă am fi continuat… somnul!

Adaugati un comentariu


 

*