Ministrul Rafila zice că medicamentele generice nu se scumpesc, li se actualizează prețul

8 aprilie 2023 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății susține că în perioada următoare se va aplica un nou mod de calcul al clawback și se vor actualiza preţurile medicamentelor care costă până la 50 de lei, pentru ca acestea să rămână pe piaţă.

 

Întrebat dacă medicamentele generice se vor scumpi cu 15%, despre care a vorbit cu o zi în urmă Marcel Ciolacu, șeful său de partid, ministrul Sănătății a spus că nu este vorba despre o scumpire, ci despre o actualizare a preţului medicamentelor foarte ieftine.

Nu se vor scumpi. Este o abordare care nu cred că este corectă. Este vorba de o actualizare a preţului medicamentelor foarte ieftine, adică a celor cu o valoare de până la 50 de lei, pentru ca ele să se găsească, să rămână pe piaţă. Este esenţial. Noi ne dorim pentru pacienţi şi acces la medicamente, nu numai la servicii de sănătate. Medicamentele cu valoare de până la 50 de lei reprezintă aproape 90% din totalul medicamentelor care se utilizează în România. Trebuie să încurajăm producătorii să le facă în continuare, să le pună pe piaţa românească, dacă ne dorim într-adevăr să fim oneşti şi să oferim oamenilor din această ţară posibilitatea de a avea acces permanent la medicamente şi cu cât mai puţine discontinuităţi”, a explicat Alexandru Rafila, vineri, după ceremonia de premiere a cadrelor medicale pentru contribuţii deosebite în timpul pandemiei COVID-19, despre posibila scumpire a medicamentelor generice cu 15%.

 

Ministrul Sănătății a amintit, în acest context, că la nivel european se manifestă o criză a medicamentelor generice şi trebuie luate măsuri, din timp. „Noi am şi făcut-o la Ministerul Sănătăţii. Prin schimbarea modului de referenţiere, am eliminat medicamentele care de fapt nu erau pe piaţă, am reglementat şi, în curând va fi aprobată partea cu clawback-ul. L-am uniformizat pentru toate tipurile de medicamente generice şi nu în ultimul rând această actualizare de preţ care trebuie să fie un imbold şi pentru producători şi pentru distribuitori să ofere medicamentele pe piaţa românească”, a spus Alexandru Rafila.

Referitor la o dată la care ar urma să se aplice aceste măsuri, ministrul Sănătăţii a a estimat că „pentru clawback cred că se rezolvă în această lună, iar pentru actualizarea de preţ, după discuţia pe care am avut-o cu ministrul Finanţelor, până la jumătatea acestui an”.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, joi, că „alinierea cu 15% se va face din luna aceasta şi pe urmă vedem, cu indicele de inflaţie, cum venim la preţul plafonat, astfel încât medicamentele generice şi fabricile care produc medicamente generice să rămână pe profit”, a precizat Ciolacu.

 


Adaugati un comentariu


 

*