Românii vor cumpăra medicamente mai scumpe de la 1 iunie

25 aprilie 2023 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății a luat această decizie în primul rând pentru a preveni dispariția medicamentelor ieftine de pe piață, în condițiile în care prețul producției unora dintre ele depășea prețul de comercializare.

 

Repetatele averizări ale producătorilor de medicamente din România că mii de medicamentele fabricate în țară riscă să dispară de pe piață din cauza exploziei prețurilor la materii prime și materiale necesare fabricării produselor farmaceutice, dar și al utilităților, a determinat Ministerul Sănătății să emită un act normativ prin care vor crește prețurile medicamentelor și care ar trebui să intre în vigoare începând cu 1 iunie 2023.

Ordinul ministerului Sănătății nr. 1.346/2023, publicat marți, în Monitorul Oficial, prevede că, în cadrul procesului de corecție a prețurilor din Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed) din 2023, „prețurile de producător maximale ale medicamentelor care urmează să fie aprobate și care au o valoare mai mică de 25 lei pot fi indexate cu 14%, iar cele cu o valoare cuprinsă în intervalul 25 lei – 49,99 lei pot fi indexate cu 7%”, iar indexarea va fi aplicată și prețurilor medicamentelor generice, biosimilare sau inovative care constituie referință pentru medicamentele respective.

 

O altă prevedere cuprinsă în Ordin permite indexarea prețurilor cu până la 20%, între două corecții ale Canamed, pentru medicamentele care nu au echivalent terapeutic.

Solicitarea de creștere a prețurilor maximale ale medicamentului se poate efectua în intervalul dintre două corecții succesive, doar o singură dată și fără a depăși cu mai mult de 20% nivelul aprobat în Canamed pentru același medicament la data depunerii documentației, pentru medicamentul care are aprobat nivel al prețului de referință generic/ biosimilar/ inovativ și care, în același timp, este singurul medicament pe acea DCI, concentrație, formă farmaceutică cu preț aprobat în Canamedrespectiv în Catalogul public, fără a se lua în considerare forma de ambalare”, prevede noul ordin.

 

Pentru a obține indexarea prețurilor medicamentelor, deținătorii de autorizații de punere pe piață (DAPP) trebuie să depună solicitări în acest sens, până cel târziu la data de 31 mai 2023. Prețurile maxime stabilite de minister în Canamed sunt obligatorii pentru deținătorii de autorizație de punere pe piață a medicamentelor, pentru distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente din România care au relații contractuale cu Ministerul Sănătății, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcțiile de sănătate publică județene.

Pentru farmaciile sau alte entități care nu se află în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, cu direcțiile de sănătate publică județene sau cu Ministerul Sănătății, prețurile sunt cuprinse în Catalogul public.

 


Adaugati un comentariu


 

*