Mai multe medicamente generice riscă să dispară de pe piață. Un grup de lucru guvernamental caută soluții

28 octombrie 2022 | 0 comentarii |

În contextul în care industria farma avertizază că vor dispărea din farmacii mai multe medicamente, Ministerul Sănătății a constituit un grup de lucru pentru a identifica un nou mod de calcul al prețurilor medicamentelor, pentru a evita retragerea medicamentelor generice de pe piață.

 

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a avertizat, joi, că o parte din medicamentele fabricate în România riscă să dispară în curând de pe piață, din cauza exploziei prețurilor la utilități, materii prime și materiale necesare fabricării produselor farmaceutice, dacă autoritățile nu vor avea o reacție rapidă pentru a adapta prețurile medicamentelor astfel încât acestea „să reflecte variațiile din economia reală actuală”.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, spune că atunci „când ai pierderi de 10, 20, 50% ești obligat în cele din urmă să oprești producția”, în contextul în care materia primă s-a scumpit „insuportabil” și se găsește greu, iar autoritățile, de ani de zile, nu-și asumă nici măcar un dialog cu producătorii de medicamente din țară.

De medicamente generice au nevoie 70% dintre pacienții cu boli cronice, iar potrivit lui Radu Gănescu, președinte COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România), medicamentele din zona oncologică sau endocrină lipsesc din farmacii de mai bine de două luni. Medicamentele inovatoare care le înlocuiesc sunt mult mai scumpe, iar mulți dintre bolnavi nu și le permit, așa că în lipsa tratamentelor mai ieftine pe care le foloseau bolile lor se vor agrava. „Aceste medicamente generice sunt consumate de aproximativ 70% din pacienții cronici, vorbim de pacienți cu boli cardio-vasculare, de pacienți cu boli oncologice, orice categorie de pacient poate fi afectat, și este afectat. Din România au dispărut în acest an peste 200 de medicamente, cele mai multe din ultimii 7 ani”, a declarat președintele COPAC.

 

Vineri, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a anunțat că se încearcă găsirea unei doluții, iar la nivel guvernamental s-a constituit deja un grup de lucru care se ocupă de găsirea unui mod de calcul al preţului care „să nu descurajeze prezenţa pe piaţă a medicamentelor generice”.

Trebuie să ne gândim, pe de o parte, la accesul oamenilor la medicamente, în special la medicamentele generice, pentru că în România se produc medicamente generice în acest moment”, a precizat ministrul Rafila.

În prezent, medicamentele generice reprezintă mai mult de 75%, din punct de vedere al cantităţii, din piaţa medicamentelor”, iar în acest context, ministrul recunoaște și că „medicamentele esenţiale sunt concentrate în această zonă, a medicamentelor generice”.

 

Ministrul Sănătății a subliniat că autoritățile sunt preocupate „foarte serios” de găsirea unor soluții, „mai ales în condiţiile în care costurile la energie au crescut foarte mult, este evident că şi producătorii de medicamente au fost afectaţi şi atunci încercăm să găsim un mod de calcul al preţului care să nu descurajeze prezenţa pe piaţă a medicamentelor generice, inclusiv a celor ieftine”, a spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Una dintre deciziile care pot fi luate „rapid” vizează medicamentele care nu mai sunt pe piață. „De multe ori, molecula de referinţă este a unui produs care, de exemplu, a dispărut, nu se mai găseşte pe piaţă. Această situaţie o vom reglementa rapid şi moleculele care nu se mai găsesc pe piaţă, un anumit produs, evident nu mai trebuie să constituie o referinţă, pentru că o referinţă are un sens atunci când ea se găseşte pe piaţă”, a explicat ministrul, subliniind că nu se poate face referință „la ceva care nu există şi care produce practic pierderi economice altor agenţi”.

 

Medicamentele generice sunt echivalente ale medicamentelor inovative sau originale și conțin aceleași substanțe active ca și produsele inovative, fiind disponibile în aceleași concentrații și aceleași forme farmaceutice ca și medicamentele inovative, dar sunt mai ieftine comparativ cu medicamentele inovative, deoarece fabricarea acestor medicamente nu include dezvoltarea medicamentului de la zero și nici toate categoriile de studii clinice necesare pentru autorizarea unui medicament original, pe care producătorul acestuia le efectuează.

Potrivit datelor PRIMER, prețurile substanțelor active utilizate în industria farmaceutică au înregistrat creșteri masive comparativ cu anul anterior, astfel că paracetamolul are un cost mai ridicat cu 278%, carbamazepina s-a scumpit cu 197%, iar pentru fitomenadionă (vitamina k1) prețul a crescut cu 110%.

 


Adaugati un comentariu


 

*