Liceenii buzoieni au participat la o dezbatere despre alimentație sănătoasă, consum de alcool și tutun și despre poluare, la Parlament

25 aprilie 2023 | 0 comentarii |

La eveniment au fost prezenți profesori şi medici, reprezentanţi ai autorităţilor publice responsabile cu dezvoltarea politicilor de prevenţie şi sănătate publică, membri ai asociaţiilorde profil.

 

Un grup de 47 de liceeni buzoieni de la Liceul Teoretic ,,Nicolae Iorga” din Nehoiu au fost invitați de senatoarea Nicoleta Pauliuc, puternic implicată în elaborarea și promovarea legislației din domeniul sănătății, la dezbaterea „Alege conştient pentru viaţa ta! Cât de multe ştim despre produsele pe care le consumăm şi care sunt schimbările de care România are nevoie”, organizată la începutul acestei săptămâni, la Palatul Parlamentului.

La eveniment au participat medici, profesori, reprezentanți ai autorităților publice responsabile de dezvoltarea politicilor publice de prevenție și sănătate din Parlament și Guvern și membri ai aunor asociații de pacienți și de protecție a consumatorului.

Am organizat la Parlament o dezbatere despre importanţa promovării unor politici publice de sănătate, ţinându-se cont de cercetarea academică în domeniu când vine vorba de factorii de risc comportamental (alimentaţia, fumatul şi consumul de alcool)”, a precizat Nicoleta Pauliuc.

 

Discuţia s-a concentrat în jurul a patru mari factori, invocaţi cel mai des de specialişti ca fiind nocivi pentru sănătate: zahărul, alcoolul, tutunul şi poluarea, iar subiectele au fost abordate din perspectiva consumatorului, pornind de la informaţiile puse la dispoziţie pentru promovarea de politici publice adecvate.

„Suportul pentru discuţia constructivă a fost oferit de prezentarea unei foarte interesante lucrări de cercetare ştiinţifică realizate de doamnele Ioana Teodora Bițoiu şi Cristina Elena Nicolescu din cadrul SNSPA (Universitatea Națională de Studii Politice și Administrație Publică)”, a menționat Pauliuc.

Cât de multe știm despre produsele pe care le consumăm? sau „Care sunt schimbările de care România are nevoie?” sunt doar o parte dintre întrebările la care au contribuit cu răspunsuri tinerii buzoieni, care au formulat opinii și propuneri considerate „extrem de relevante”, în special în ceea ce privește pevenția, și care au fost reținute de factorii de decizie prezenți la eveniment. 

 

Participarea liceenilor din Nehoiu la dezbaterea din Palament a avut loc în cadrul programului „Școala altfel, în cadrul căreia dascălii lor au vrut să le ofere o experiență inedită despre democrație, despre societatea în care trăiesc, despre legi și modul în care iau naștere acestea, în Parlament. În contextul în care adolescenții și tinerii reprezintă unul dintre grupurile cele mai expuse la consumul de alcool, tutun şi alimentaţie nesănătoasă, Nicoleta Pauliuc a considerat că prezenţa tinerilor este relevantă în contextul în care ei fac parte dintre grupurile cu cea mai mare expunere la consumul de alcool, tutun şi alimente nesănătoase și așa s-a și dovedit. Ea a accentuat importanţa educaţiei, căci într-o societate democratică liberală, cetăţenii trebuie convinşi, nu constrânşi”. În opinia sa, oamenii ar trebui să ştie care produs e mai riscant şi mai dăunător pentru sănătate, iar acesta trebuie să fie scopul autorilor de politici publice. 

Mi-aş dori să văd o abordare şi asupra consumului de droguri. Soluţiile sunt, aşadar, în educaţie”, a concluzionat Pauliuc, la finalul dezbaterii.

 

Pe lângă participarea la dezbaterea pe teme de sănătate, liceenii s-au bucurat și de un tur al Parlamentului, avându-i ca ghizi pe parlamentarii buzoieni VladPufu și Gabriel Avrămescu, care i-au însoțit și le-au explicat cum lucrează deputații și senatorii și le-au vorbit despre procesul legislativ.

Parlamentarii liberali buzoieni le-au oferit copiilor și profesorilor lor și ocazia de a-l întâlni pe ambasadorul Marii Britanii la București, E.S. Andrew Noble, care le-a vorbit despre democrație și, după vizita efectuată la începutul lunii trecute în Buzău, unde există investitori britanici importanți, s-a declarat impresionat de județul nostru.

Felicit întreaga echipă pentru implicare și mulțumesc pentru energia cu care m-au înconjurat acești tineri curioși, dornici de cunoaștere!”, a transmis Avrămescu.

 

Sursă foto: Nicoleta Pauliuc/ Gabriel Avramescu – Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*