Se întrevăd speranțe privind eliminarea hepatitelor virale

26 aprilie 2023 | 0 comentarii |

Proiectului LIVE(RO), implementat de IC Fundeni în parteneriat cu INSP și UMF „Grigore T. Popa” Iași. În proiectele LIVERO 1 și 2 sunt implicați și medicii Spitalului Județean de  Urgență Buzău, dar și medici de familie. 

 

La nivel mondial, cel puțin 350 de milioane de persoane trăiesc cu hepatita B sau C. Aceste virusuri ucid 1,5 milioane de persoane pe an. Chiar dacă tratamentele accesibile, sigure și eficiente pot preveni bolile hepatice și cancerul hepatic în rândul persoanelor care trăiesc cu hepatită B și le pot vindeca pe cei care trăiesc cu hepatită C, prea puține beneficiază de acestea, din cauză că multe infecții cu hepatită virală rămân nediagnosticate. Se estimează că 1 din 3 persoane a fost expusă la unul sau la ambele virusuri, iar majoritatea persoanelor infectate nu știu despre asta din cauza simptomelor latente și a lipsei testării. De aceea este extrem de importantă prevenirea prin vaccinare și testarea (screening) în vederea diagnosticării și intervenției (tratament) cât mai curând posibil.

OMS a estimat că doar 10% din persoanele cu hepatită B și 21% din cele cu hepatită C din întreaga lume știau, în 2019, că au fost infectate și doar 22%, respectiv 62% au primit tratament. De asemeena, numai 42 % dintre copii, la nivel global, au acces, la naştere, la doza de vaccin împotriva hepatitei B.

Datele Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) indică o incidență a hepatitei B de 1,49 la 100.000 de locuitori și o incidență a hepatitei C de 8,7 la 100.000 în statele membre ale UE și o prevalență ridicată la persoanele care își administrează droguri injectabile.

 

România este „fruntașă” în Europa la infecția cu virusuri hepatice și bolie cauzate de acestea și are o mortalitate crescută prin cancere hepatice. Prin ample programe de informare, testare, depistare și tratare precoce a bolilor cauzate de virusurile hepatice, precum și de perfecționare a personalului medical, derulate începând din 2018, prin proiectele LIVE(RO), cu fonduri europene, s-a diminuat morbiditatea și mortalitatea, iar la ora actuală se întrevăd perspective de eliminare a hepatitelor virale într-un viitor nu prea îndepărtat.

Rezultatele acțiunilor de screening realizate prin Proiectul „LIVE(RO) 1 – Formarea personalului medical din România pentru screeningul populațional al infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D” au fost prezentate, la Conferința „LIVERO – Eliminarea hepatitelor virale, un obiectiv tangibil în România”, desfășurată la București, săptămâna trecută.

Este o zi importantă pentru noi, cei implicați în programele de screening. Ne bucurăm că am format o echipă frumoasă și unită, ne bucurăm că eforturile noastre și munca depusă în ultimii 5 ani au rezultate concrete și că putem astfel avea speranțe că vom merge mai departe cu și mai mult entuziasm și putere de muncă”, a transmis prof. dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroenterologie și hepatologie la IC Fundeni și coordonator proiect, în deschiderea evenimentului.

 

Povestea proiectelor LIVERO 1 și 2 a început cu mulți ani în urmă, când „o mână de medici și profesori dedicați, împărtășind aceleași idealuri profesionale, au înțeles că împreună pot să facă mai mult și mai bine în lupta pentru viață. A continuat apoi ca o călătorie inițiatică pentru mulți dintre cei implicați. Cunoașterea vine cu datoria morală de a împărtăși, a răspândi binele. Am încercat să ne indeplinim menirea de medici și de dascăli – să răspândim sănătate și știință tuturor celor care nu au avut șansa de a le avea. Medici și pacienți deopotrivă au avut șansa de a afla despre sănătatea ficatului, despre ucigașul tăcut, despre infecțiile virale hepatice. Iar noi am avut șansa de a forma discipoli cu care să mergem mai departe, cu care să ne îndeplinim misiunea. Medici, asistente, psihologi, tineri cu profesii diverse, molipsiți de entuziasm și pasiune s-au alăturat străduinței de a învinge lupta cu boala și cu neștiința. Iar povestea nu se termină azi, aici. Ea va continua prin strădania noastră și mai ales a celor care au încrederea că ceea ce a început ca o năzuință se poate transforma în izbândă. Și cum să nu izbândești cănd vrei cu adevărat!, a completat prof. dr. Corina Pop, medic primar gastroenterologie și medicină internă.

La eveniment au fost prezenți coordonatorii proiectului și partenerii de implementare, reprezentanți ai autorităților publice din domeniul medical – Ministerul Sănătății, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), CaseaNațională de Asigurări de Sănătate (CNAS), reprezentanți ai Societății Naționale de Medicină a Familiei (SNMF), ai asociațiilor pacienților cu afecțiuni hepatice, ELPA și APAH, precum și reprezentanți ai Asociației Române Anti-Sida, organizație neguvernamentală parteneră în proiect.

Invitat special al eveimentului, medicul Caroline Clarinval, șefa biroului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în România, care a prezentat situația globală a virusurilor B și C și a subliniat, în interveția avută în cadrul Conferinței, mijloacele prin care „Strategia Globală a OMS împotriva Hepatitelor” sprijină statele membre să elimine hepatitele virale până în anul 2030 și a subliniat importanța atingerii obiectivelor OMS de eradicare a hepatitelor virale, precum și progresul înregistrat de România în această luptă globală. „Pentru a atinge aceste obiective este nevoie de angajament politic, mecanisme de prevenție și accesul pacienților la servicii medicale integrate și descentralizate”, a subliniat dr. Caroline Clarnival.

 

Invitat la eveniment, europarlamentarul Cristian Bușoi a subliniat că „diagnosticul precoce, identificarea grupurilor de risc, screening-ul şi prevenţia şi tratamentele adecvate, toate sunt importante în lupta împotriva hepatitelor virale” și a evidențiat factorii de risc pentru boala hepatică și impactul politicilor de sănătate asupra stării generale de sănătate. În calitate de raportor al Programului de Sănătate al UE (EU4Health) și președinte al Comisiei ITRE, dr. Bușoi a prezentat „planul de acțiuni și pașii concreți pe care i-am făcut la nivel european pentru eradicarea hepatitelor virale până în 2030. Programul EU4Health este o ancoră importantă, care oferă finanțare adecvată, la fel și fonduri europene din alte programe, inclusiv Orizont Europa, care sprijină cercetarea în Sănătate”. Europarlametaul le-a felicitat pe prof. dr. Liana Gheorghe și prof. dr. Corina Pop, împreună cu întreaga echipă, pentru „succesul Programului de screening din fonduri europene” și i-a asigurat pe profesioniștii din Sănătate de sprijinul său „total pentru următoarele inițiative de screening din Programul Operațional Sănătate”.

 

Principalele temele ale conferinței au fost „Lecții învățate și direcții de intervenție în hepatitele virale: Concluzii din programele LIVERO” și „Noua confruntare în patologia hepatică: Bolile cronice netransmisibile și cancerul hepatic”.

Strategia de eradicare a hepatitelor cronice viralea fost discutată din perspectiva autorităților și din cea a experților, iar alte două sesiuni ale Conferinței au fost dedicate lecțiilor învățate în procesul implementării proiectelor, ca fundament pentru proiecte viitoare, de la screeningul populațional la diagnosticul precoce și terapia personalizată în bolile hepatice cronice.

Prof. univ. dr. Anca Trifan, manager proiect LIVE(RO) 2-EST, a prezentat în cadrul Conferinței „Particularități ale screeningului bolilor hepatice cronice regiunea de Nord-Est a României”, subliniind totodată că „România ocupă primul loc în Europa la infecția cu virusuri hepatice și bolie cauzate de acestea” și are o mortalitate crescută prin cancere hepatice, iar principala cauză este subdiagnosticarea, de prin astfel de proiecte, de dipistare și tratatare precoce speră să se reducă incidența și să se atingă directiva OMS, de eradicare a acestei „pandemii”, în 2035.

 

Un reprezentant al Administrației Naționale a Penitenciarelor a prezentat rezultatele programului de testare pentru Hepatita C derulat în penitenciare sub egida Societății Române de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă, a RoALD (Societatea Română pentru Studiul ficatului), în parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni și Spitalul Universitar de Urgență din București, Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „O. Fodor” din Cluj.

Asociația Europeană a Pacienților cu Boli de Ficat (ELPA) a fost reprezentată prin Ivana Dragojevic, iar Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice, APAH – RO prin președintele ei, Marinela Debu.

 

Programele de screening LIVERO au fost dezvoltate cu aportul și implicarea medicilor de familie, întregul program de testare se desfășoară în cabinetele de medicină de familie, iar acest lucru a fost posibil pentru ca au existat persoane cu adevărat deosebite care au înțeles importanța prevenției, precum și rolul esențial al medicului de familie ca principal furnizor de servicii de sănătate pentru populație.

Prin implicarea doamnei doctor Mihaela Udrescu, medic primar medicină de familie, Coordonator Național al Grupului GastRO, Societatea Națională de Medicina Familiei, a fost realizată atât metodologia de testare, cât și promovarea campaniei de testare în rândul medicilor de familie. Programele de screening nu ar fi fost realizate fără implicarea unei organizații nonguvernamentale de excepție, care se dedică de mai bine de 20 de ani oamenilor și mai ales oamenilor care au nevoie de sprijin. Asociația Română Anti-Sida, ARAS, a fost mai mult decât un partener de nădejde în derularea acestor proiecte, am găsit în ARAS o minunată echipă gata oricând să facă bine și să împrăștie binele mai departe”, au ținut să sublinieze coordonatorii proiectului LIVERO 1.

 

Printre rezultatele proiectului LIVERO 1RO se numără:

• Elaborarea Strategiei de Testare pentru Virusuri Hepatitice B/C/D

• Dezvoltarea și implementarea Sistemului Electronic de Evidență al Screening-ului populatței pentru hepatita virală B/C/D (S.E.E.S.) Până la data de 12 aprilie 2023 au fost testate 281.830 persoane ale căror date figurează în registru.
Dintre acestea 129.775 au vârsta cuprinsă între 25 şi 54 ani, 135.818 au peste 54 de ani și 16.237 au vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani. Din totalul persoanelor testate 177.694 sunt femei și 104.136 bărbați. 207.139 de persoane din cele testate au domiciliul în mediul rural, 74.691 în mediul urban.

• Campania Națională de Educare, Informare și Constientizare a populației cu privire la riscurile îmbolnăvirii cu virusurile hepatitice B/C/D. Campania s-a derulat în perioada mai 2021 – martie 2023 prin difuzarea spoturilor video cu conținut informativ si educativ, a sporturilor radio, campanie derulată online și prin intermediul canalelor socialmedia respectiv Facebook, precum și campanie outdoor prin panotaj public la nivel național.

• Formarea personalului medical (medici de familie) pentru screening-ul hepatitelor virale. Au fost 422 de medici de familie formați în cadrul programului, dintre care 412 certificați.

 

Proiectul „LIVE(RO) 1 – Formarea personalului medical din România pentru screeningul populațional al infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D” este implementat de Institutul Clinic Fundeni și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

În proiectele LIVERO 1 și 2 sunt implicați și medicii gastroenterologi din Spitalul Județean de Urgență Buzău, cât și 14 medici de familie, care consideră că „screeening-ul este, în toate domeniile medicale, cel mai eficient mijloc prin care bolile cronice pot fi depistate și tratate la tip, cu costuri mult mai mici și cu eficiență de cele mai multe ori, maximă”, iar în depistarea și tratarea la timp a hepatitelor virale salvează vieți.

Așa cum sublinia medicul gastroenterolog Daniela Popescu,  infecţia cu virusul hepatitei C este „de cele mai multe ori asimptomatică, are evoluţie spre cronicizare în aproximativ 67% din cazuri și asociază rate mari de morbiditate şi mortalitate, prin complicaţiile pe care le generează – afectarea sistemică asociată infecţiei, evoluţia către fibroza avansată şi ciroză, hepatocarcinom, dar poate favoriza și apariția unor afecţiuni extrahepatice (diabet zaharat, crioglobulinemie, tulburări cardiace sau neurologice), afectând calitatea vieţii pacienţilor. Apariţia antiviralalelor orale de nouă generaţie (fără interferon) a crescut semnificativ rata vindecării, concomitent cu reducerea efectelor adverse, atât în Hepatita C cât și în Hepatoita B, dar este necesar ca boala să fie depistată la timp”.

 

La nivel mondial o persoană moare la fiecare 30 de secunde din cauza unei boli cauzate de virusurile hepatitice B sau C. Hepatita este o boală silențioasă care poate avea complicații extrem de grave pe termen lung.

România s-a alăturat statelor din întreaga lume în atingerea obiectivului Organizației Mondiale a Sanătății, de a elimina hepatitele virale până în 2030, prin adoptarea Planului Cadru Național privind Controlul Hepatitelor Virale în România pentru Perioada 2019-2030 și prin finanțarea unor proiecte de screening pentru hepatitele virale.

În cazul hepatitelor virale, cea mai eficientă cale de combatere este testarea, astfel încât primul pas spre eradicarea hepatitelor este reprezentat de diagnosticarea infecțiilor virale. Așa au luat naștere programele de screening, programe derulate în perioada 2018-2023, finanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020”, subliniază organizatorii Confernței.

 

Un studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Hepatologie pentru Cercetarea Ficatului de la King’s College din Londra oferă noi perspective asupra tratamentului și chiar a posibilității vindecarii hepatitei B, pentru prima dată în 20 de ani. În prezent, prin tratament se poate vindeca doar infecția virală cu virus hepatitic C, însă peste câțiva s-ar putea vorbi despre vindecare și în cazul hepatitei B.

Scopul terapiilor actuale împotriva hepatitei B este de a suprima replicarea virală pentru a reduce leziunile hepatice și pentru a îmbunătăți rata de supraviețuire a pacientului, dar medicamentele aflate în dezvoltare au introdus terapii noi, care vizează mai multe ținte care au demonstrat proprietăți antivirale „profunde”. Vindecarea funcțională este asociată cu încetarea leziunilor hepatice și cu o scădere a riscului de a dezvolta carcinom hepatocelular, susțin aceștia.

Studiul concluzionează că, având în vedere complexitatea ciclului de replicare a HBV și a altor factori, calea către vindecare va implica probabil terapii combinate și agenți cu moduri specifice de acțiune. Companiile farmaceutice lucrează împreună pentru a găsi un remediu pentru HBV.

Infecția virală cronică cu hepatita B rămâne una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice globale, cu 296 de milioane de persoane infectate cronic în întreaga lume, potrivit unui raport din 2019 al Organizației Mondiale a Sănătății, care estimează că 1,5 milioane de oameni sunt nou infectați în fiecare an și aproximativ 820.000 de oameni mor în fiecare an din cauza hepatitei B și a complicațiilor asociate.

 


Adaugati un comentariu


 

*