Echipa profesorului Horațiu Moldovan a realizat al treilea transplant de cord în acest an
Pacientul care a primit o inimă nouă este un bărbat de 56 de ani, iar intervenția a fost efectuată în cadrul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a UMF „Carol Davila”, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București.
Spre sfârșitul lunii ianuarie, echipa coordonată de prof. univ. dr. habil. Horațiu Moldovan, făcea posibil ca doi pacienți a căror unică șansă la supraviețuire era un transplant cardiac, să primească o nouă șansă la viață, în cadrul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a UMF „Carol Davila”, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București (SCUB). Două inimi ale unor pacienți aflați în moarte cerebrală au fost ajutate să bată din nou, în piepturile a doi români care sufereau de boli cardiace grave, la interval de câteva zile, cele două intervenții fiind al doilea și al treilea translant de cord din acest an, din România.
Între timp s-au mai realizat alte intervenții de același fel la IUBCvT Târgu Mureș, unde echipa profesorului Horațiu Suciu a realizat primul transplant de cord de anul acesta și alte două, luna aceasta, în Săptămâna Luminată, când în doar 24 de ore a realizat împreună cu echipa sa, două transplanturi de inimă.
Zilele acestea, echipa de chirurgi coordoată de profesorul Horațiu Moldovan a reușit să facă să se întâmple o nouă minune, odată cu cel de-al treilea transplant de cord realizat cu succes, în acest an, la Spitalul Floreasca din Capitală.
Cordul a fost prelevat de la un donator aflat în moarte cerebrală în Spitalului Clinic de Urgență „Floreasca” București (SCUB), tot sub coordonarea medicului Horațiu Moldovan, iar din echipă au mai făcut parte dr. Silvia Preda, dr. Andreea Costache, dr. Robert Țigǎnașu și medicul primar ATI Loredana Mihaela Oprea.
Imediat după aceea, un pacient de 56 de ani, care suferea de cardiomiopatie dilatativă și insuficiență cardiacă severă, a primit noua inimă, iar „după operația de ieri, evoluția este favorabilă”, notează reprezentanții unității medicale, pe pagina de Facebok a Clinicii de „Chirurgie cardiovasculară Floreasca”.
Alături de prof. dr. Horațiu Moldovan, în sala de operație au intrat și au contribuit la reușita intervenției dr. Cristian Voica, dr. Andreea Costache și dr. Bogdan Popescu (medici chirurgi cardiovasculari), dr. Mihai Cacoveanu (medic ATI), as. Victor Pavel și as. Cristina Condrache (perfuzioniști) și as. Mihaela Bușilă (instrumentist), notează reprezentanții SCUB, care au transmis mulțumiri „echipelor din cadrul SCUB care au contribuit la consulturile interdisciplinare și evaluarea imagistică pentru pacientul receptor și Agenției Naționale de Transplant pentru coordonare. Mulțumim familiei donatorului pentru altruism și generozitate!”.
La Spitalul Clinic de Urgență București (Spitalul Floreasca) funcţionează singurul centru de transplant cardiac acreditat din București, în cadrul Clinicii Universitare de Chirurgie Cardiovasculară, condusă de prof. dr. Horațiu Moldovan. Patru transplanturi cardiace s-au făcut aici, în 2022, iar anul acesta deja s-au realizat deja trei și încă trei IUBCvT Târgu Mureș, astfel că s-a ajuns ca 6 români a căror viață atârna de „un fir de ață” să primească anul acesta câte o inimă nouă. Anul trecut s-au realizat, în ttotal, doar 7 transplanturi de cord în țara noastră.
Peste 130 de români așteaptă o inimă compatibilă, de la un donator în moarte clinică, iar unii sunt pe listele de așteptare de câțiva ani. 40 dintre ei sunt deja în stare critică, iar medicii fac tot ce pot pentru a-i menține în viață… Din păcate, numărul donatorilor este mult mai mic decât ar fi necesar, pentri că roânii, așa cum s-a subliniat zilele trecute și la Ziua Națională a Transplantului, în România „nu există o cultură a donatorului”…
Același înger donator de la Spitalul Floreasca a oferit o nouă șansă la viață și altor oameni aflați în suferință, care aveau nevoie de un organ salvator.
Ficatul a fost prelevat echipa coordonată de dr. Guenadiy Vatachki, directorul interimar al Agenției Naționale de Transplant, medic chirurg specializat în prelevare de organe și transplant la Institutul Clinic Fundeni, iar rinichii au fost prelevați sub coordonarea dr. Vlad Olaru, chirurg la același spital. Efortul lor a fost continuat de echipele neobosite ale centrelor de transplant de la IC Fundeni, unde un pacient critic a beneficiat de un transplant de ficat, iar alți doi, de un transplant de rinichi.
De la începutul acestui an, la nivel naţional s-au înregistrat 24 de donatori în moarte cerebrală de la care s-au prelevat organe şi ţesuturi. Medicii români au salvat, astfel, 93 de pacienți prin transplant: 24 hepatice, 62 renale, 6 transplanturi de cord şi 1 transplant de plămân.
Pe listele de așteptare sunt peste 9.000 de români care au nevoie de un transplant renal, de ficat, de inimă sau de plămâni.