Două inimi au fost transplantate de echipa profesorului Horațiu Moldovan, în ultima săptămână

23 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

Mulți alți români aflați în suferință, pe listele de așteptare pentru transplant, au primit, în ultima săptămână, o nouă șansă la viață și posibilitatea de a privi cu încredere și speranță spre viitor.  

 

În timp ce majoritatea românilor au profitat de weekend și de minivacanța prilejuită de aniversarea Unirii Principatelor, mai multe chipe de medici s-au aflat la datorie și au făcut minuni pentru pacienții a căror viață atârna de un „fir de ață”, dar care își doreau cu disperare să trăiască și se rugau să primească o nouă șansă de a petrece încă un timp alături de cei dragi și de a face lucruri pe care până acum nu au avut timp sau nu au putut să le ducă la bun sfârșit.

Echipa coordonată de prof. univ. dr. habil. Horațiu Moldovan a efectuat, duminică, al doilea transplant cardiac realizat anul acesta la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară a UMF Carol Davila de la Spitalului Clinic de Urgență București (SCUB) și al treilea din România, din acest an.

Miercuri, echipa profesorului Moldovan a făcut posibil ca o inimă nouă să bată în pieptul unui alt pacient a cărui unică șansă la supraviețuire era un transplant cardiac, după ce marți, la IUBCvT Târgu Mureș, echipa profesorului Horațiu Suciu a realizat primul transplant de cord din România, în acest an.

 

Minunea din weekend a fost posibilă datorită altruismului și generozitatii familiei unui donator aflat în moarte cerebrală și a profesionalismului echipelor de medici care au făcut posibil ca viața să triumfe dincolo de moarte. Pentru echipele medicale nu a contat că e sărbătoare, așa cum nu contează, când e vorba de viață și moarte, dacă e weekend, dacă e zi sau e noapte sau dacă pentru alții e zi liberă. Și-au pus în slujba vieții și a binelui toată priceperea, voința și credința că pot salva o viață. Și au reușit. Un pacient de 39 de ani, cu Cardiomiopatie dilatativă, aflat în Insuficiență Cardiacă severă, pe care doar transplantul de cord îl mai putea salva, a primit o inimă nouă și, odată cu ea, șansa la o nouă viață.

Pacientul a fost diagnosticat și propus pentru transplant de colegii noștri de la Clinica de Cardiologie a Institutului de Boli Cardiovasculare «Prof. C.C. Iliescu». Evaluarea și pregătirea receptorului, în mai puțin de 24 de ore, a fost posibilă datorită efortului și competenței colegilor mei cardiologi, Dr. Claudia Nica și Dr. Lucian Calmac. Fără ei, acest teansplant nu ar fi fost posibil”, a transmis dr. Horațiu Moldovan.

 

Prelevarea multiorgan s-a realizat la Spitalul Clinic de Urgență București „Floreasca”, de echipa coordonată de conf. dr. Liliana Mirea și dr. Loredana Oprea, de la Clinica ATI. Efortul lor a fost preluat și continuat de echipa de transplant a Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a unității medicale, coordonată de medicul Horațiu Moldovan, care a reușit, după câteva ore bune de efort, concentrare și dăruire, în sala de operații, să facă posibil ca inima prelevată de la donatorul-înger să bată din nou, în pieptul tânărului de 39 de ani care acum are șansa să privească spre viitor cu speranță și recunoștință. Astfel, ziua de duminică a fost cu adevărat una de sărbătoare, o zi în care viața a triumfat asupra morții.

Mulțumim tuturor colegilor care au participat și contribuit la acest succes! Mulțumim Agenției Naționale de Transplant pentru suport și coordonare! Mulțumim familiei donatorului, pentru generozitate și altruism! Transplantul înseamnă viață!”, a subliniat profesorul Horațiu Moldovan care, după intervenția salvatoare, și-a exprimat recunoștința în numele său, al echipei sale și al pacientului care astfel a putut fi salvat.

 

De altfel, întreaga săptămână a fost una plină de miracole, iar numeroase vieți au fost salvate prin transplant. Primul transplant de cord realizat anul acesta la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Floreasca din București, a fost realizat miercuri, tot sub coordonarea profesorului Horațiu Moldovan.

„Cordul a fost prelevat de la un pacient de 37 de ani, aflat în moarte cerebrală, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov. Receptorul este un pacient de 54 de ani, cu insuficiență cardiacă severă, consecință a unei boli coronariene, care a intrat în lista de așteptare pentru transplant cardiac a centrului nostru în octombrie 2022. După operația de ieri (n.r. miercuri), evoluția este favorabilă. Mulțumim familiei donatorului pentru altruism și generozitate și tuturor celor care au colaborat pentru realizarea acestei intervenții, pentru întregul suport și colaborare! Mulțumim, de asemenea, Agenției Naționale de Transplant, Departamentului de Aviație al Ministerului de Interne și Serviciul de Ambulanță București Ilfov (SABIF) pentru suportul organizatoric acordat!”, a transmis, joi, echipa prof. dr. Moldovan.

 

Donatorul-înger de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a salvat patru vieți, ale unor pacienți aflați pe listele de așteptare pentru transplant de cord, de rinichi și de ficat. Mulțumim familiei îndurerate a pacientului care a luat o decizie dificilă în acele momente grele. Au oferit șansa la viață altor semeni aflați în suferință, pentru care transplantul este ultima lor șansă! Procedura medicală de prelevare a organelor a avut loc conform protocoalelor Agenției Naționale de transplant și a implicat o echipa de medici din Brașov, București și Cluj Napoca. Ne arătăm încă odată profundă recunoștință și respectul deplin familiei pacientului donator pentru decizia salvatoare de vieți și sincere regrete pentru pierderea suferită în familie. Mulțumim tuturor celor care înțeleg că donarea de organe și țesuturi este un gest suprem de generozitate, bunătate și iubire față de semeni!”, au punctat reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov.

 

În aceeași zi, la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Cluj-Napoca, echipele de transplant au salvat alte vieți. Patru pacienți cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani au intrat în sălile de operații cu speranța că nu vor vor mai trăi cu teama că fiecare zi ar putea fi ultima. Echipele de medici despre care pacienții spun că sunt capabili de adevărate minuni au dovedit, încă o dată, că-și merită încrederea și aprecierea pe care le-o oferă pacienții. Într-o singură zi, în sălile de operații ale Institutului a avut loc un adevărat maraton de intervenții. Patru oameni aflați în suferință au primit o nouă șansă la viață prin transplant renal. Intervențiile chirurgicale au fost realizate de colectivul medical al clinicii, cu suportul echipelor conduse de conf. dr. Florin Elec, dr. Liviu Constantin și dr. Dan Pop.

Evoluția postoperatorie a celor 4 pacienți este favorabilă, ajungând astfel în grupul pacienților cu boală cronică de rinichi ce primesc o nouă șansă la o viață normală. Eforturile colectivului medical al ICUTR vor continua pentru a asigura susținerea activității în continuare”, este mesajul reprezentanților clinicii clujene.

 

Marți, la Institutul Inimii din Târgu Mureș (IUBCvT), echipa de transplant coordonată de prof. dr. Horațiu Suciu realiza primul transplant de cord din România, din acest an. Inima unui tânăr de 39 de ani, din București, bate acum în pieptul unui bărbat de 54 de ani din Drobeta-Turnu Severin, pentru care transplantul de cord era ultima speranță la viață. Într-o cursă contracronometru, profesionalismul și dedicarea echipelor de medici a făcut posibil ca organul salvator să ajungă la timp, la târgu Mureș, cu un elicopter SMURD, în ciuda vremii nefavorabile. Teodor Șoimeanu, care se afla în stadiu avansat de insuficienţă cardiacă și era pe lista de așteptare pentru transplant de aproape trei ani, a primit șansa de a se bucura din nou de viață și de familie și de a duce o viaţă normală.

În timp ce medicii din Târgu Mureș realizau transplantul de inimă, la București, în Centrul de Transplant Hepatic Institutul Clinic Fundeni, echipa de chirurgi coordonată de prof. dr. Vlad Braşoveanu, alături de echipa ATI, condusă de dr. Daniela Ungureanu, au salvat o altă viață, prin transplant hepatic, iar la Centrul de Transplant Renal, al I.C. Fundeni, alţi doi pacienţi au primit şansa mult aşteptată la o nouă viață prin transplant de rinichi.  

 

Și tot marți, o echipă de transplant de la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din București a intrat în sala de operație și a realizat primul transplant pulmonar din acest an, din România. Un bărbat de 48 de ani, cu hipertensiune pulmonară severă, a primit o nouă șansă la viață, grație profesionalismului medicilor și asistenților medicali de la Spitalul Clinic „Sfânta Maria”. Echipa de chrurgi, coordonată de medicul Igor Tudorache, a reușit să facă minuni. 

Miercuri, la același spital, echipa coordonată de prof. dr. Narcis Copcă, managerul unității medicale, a salvat, prin transplant hepatic, cu organul prelevat de la donatorul brașovean, un bărbat de 61 de ani, cu ciroză în ultimul stadiu.

În prezent, ambii pacienți sunt internați în secția ATI a spitalului, condusă de Dr. Laura Popa, evoluția stării lor de sănătate fiind favorabilă”, a transmis Agenția Națională de Transplant, care le-a adresat „felicitări echipelor medicale pentru intervențiile reușite și multă sănătate pacienților!”, mulțumindu-le medicilor pentru profesionalim și dedicare, ca și familiilor donatorilor, care din durerea lor au puterea de a reda speranța altor semeni, aflați în suferință.

 


Adaugati un comentariu


 

*