Peste 200 de români au primit anul acesta o nouă șansă la viață prin transplant. Ultimele trei vieți au fost salvate duminică noapte

14 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Tot anul acesta, România a fost acceptată în platforma europeană care permite schimbul transfrontalier de organe, după acordul încheiat de Agenția Națională de Transplant cu Bulgaria, iar prin intrarea în FOEDUS, țara noastră va putea face schimb de organe cu 18 țări din Europa.

 

Condițiile speciale impuse de pandemie au făcut ca prelevarea de organe să poată fi realizată de la doar 54 de pacienți aflați în moarte cerebrală, salvând astfel 134 de vieți, cărora li se adaugă 5 transplanturi realizate cu organe prelevate de la donatori din Bulgaria și 68 de transplanturi cu organe de la donatori în viață. Este bilanțul prezentat la cea de-a XII-a Reuniune Naţioanlă a coordonatorilor de transplant şi persoanelor responsabile cu identificarea potenţialilor donatori (KDP), desfăşurată online.

Ultimii români salvați prin transplant au fost un bărbat și două femei care au primit, duminică noapte, o nouă șansă la viață, datorită profesionalismului și dedicării medicilor de la Spitalul Fundeni, ICUTR Cluj și al celor de la SCJU Târgu Mureș care au prelevat și transplantat ficatul și rinichii unui donator-înger. Misiunea lor a fost posibilă datorită generozităţii unei familii cu suflet mare şi efortului echipelor medico-chirurgicale complexe care, chiar și în condițiile speciale impuse de pandemie, nu precupețesc niciun efort pentru a aduce triumful vieţii asupra morţii.

Astfel, la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș a avut loc, duminică după-amiază, a șaptea prelevare de organe din acest an. Medicii de aici au convins familia unei paciente de 65 de ani, internată în Secţia Clinică ATI, care în ciuda eforturilor echipelor medicale, n-a putut fi salvată și a intrat în moarte cerebrală, să ofere o nouă şansă la viaţă unor semeni necunoscuţi.

 

Odată primit acordul, Agenția Națională de Transplant (ANT) a fost anunțată, au fost identificați pacienții compatibili pentru transplantul ficatului și rinichii donatorului-înger, iar echipele de prelevare și transplant au dovedit, încă o dată, că lupta pentru viață se duce continuu, că pentru ei nu există weekend sau sărbătoare și că fiecare secundă, viața are prioritate.

La Târgu Mureș a ajuns în scurt timp echipa de prelevare de la Institutul Clinic Fundeni, condusă de dr. Vasile Lungu și de la Institutului Clinic de Urgenţă şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, condusă de dr. Dan Pop. Împreună cu Echipa ATI şi de coordonare a spitalului mureșean, formată din dr. Mihai Morariu – KDP, as. Dorin Boca şi as. Andrei Burghelea – coordonator de transplant și dr. Oana Pitea – coordonator regional, au prelevat ficatul şi rinichii care, imediat, au plecat către București și Cluj. „Mobilizarea tuturor echipelor medicale a fost maximă în aceste momente dificile, ţinând cont de contextul epidemiologic actual şi de toate măsurile de protecţie impotriva SARS-CoV2, aducând o nouă şansă la viaţă altor persoane. Mulţumim cu respect şi recunoştinţă familiei, pentru gestul făcut!”, au transmis medicii și conducerea ANT, subliniind că, în aceste zile atât de dificile, generozitatea unor oameni cu suflet mare şi efortul colectiv al echipelor medicale fac posibil ca „viaţa să triumfe dincolo de moarte, iar suferinţa să se transforme în speranţă”.

 

Trei oameni aflaţi în suferinţă au primit, astfel, o nouă şansă la viaţă. Generozitatea familiei care a înțeles că, în ciuda suferinței pricinuită de pierderea unei ființe dragi, poate dărui viață unor semeni, ca şi efortul profesioniştilor cu mâini de aur implicaţi în activitatea de transplant au contribuit la realizarea cu succes a intervenţiilor salavatoare.

Duminică noapte, la Centrul de Transplant Hepatic Fundeni, un pacient de 69 de ani, aflat în stare critică, a primit, astfel, şansa la o nouă viață, în urma intervenţiei de transplant hepatic realizată de echipa chirurgicală coordonată de dr. Doina Hrehoreţ, cu sprijinul echipei ATI (dr. Andreea Ştefan, dr. Maricica Cârstea).

La ICUTR Cluj, două paciente, în vârstă de 58, respectiv, 61 de ani, au primit şansa la o viaţă normală, după ani de suferinţă, ca urmare a intervenţiilor de transplant renal realizate de echipele chirurgicale conduse de dr. Mihai Suciu şi dr. Silviu Moga.

Mulţumim românilor care înţeleg că donarea de organe salvează vieţi! Mulțumim tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă şi sensibilă, precum şi conducerii unităţilor sanitare implicate în susţinerea Programului Naţional de Transplant”, este mesajul de încurajare a donării de organe, al conducerii ATR.

 

Cele trei translanturi de organe realizate duminică noapte au venit ca o confirmare a rezultatelor activității de transplant din acest an, prezentate vineri, 10 decembrie, la cea de-a XII-a Reuniune Naţioanlă a coordonatorilor de transplant şi persoanelor responsabile cu identificarea potenţialilor donatori (KDP), desfăşurată online.

Evenimentul, la care au fost prezenți coordonatorii de transplant şi KDP din cadrul tuturor unităţilor sanitare acreditate pentru activitatea de prelevare, alături de coordonatorii şi KDP regionali, a avut ca temă „Pandemia COVID 19 – o provocare fără precedent pentru activitatea de identificare şi declarare potenţiali donatori aflaţi în moarte cerebrală: indicatori, probleme, soluţii”.

Ca urmare a recentei colaborări cu Agenţia Executivă de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria, evenimentul s-a bucurat şi de prezenţa medicilor bulgari transplantatori, care au prezentat situaţia activităţii lor de transplant, dar şi soluţii şi propuneri pentru creşterea numărului de donatori.

Pentru a crește numărul de transplanturi, România va intra în FOEDUS – o platformă care permite schimbul de organe între 18 țări din Europa, iar în perioada următoare se intențioează schimbarea legislației și pregătirea mai multor doctori în prelevarea organelor de la pacienții aflați în stop cardiorespirator, atunci când aceștia nu răspund manevrelor de resuscitare. Se va menține însă, în continuare, condiția acordului familiei.

 

În deschiderea evenimentului, prof. dr. Irinel Popescu, cel căruia România îi datorează realizarea primului transplant de ficat reușit și școala de transplant de ficat, cât și organizarea activității de transplant, a salutat prezența colegilor bulgari și a subliniat importanţa dezvoltării relaţiilor bilaterale în domeniul schimbului de organe şi transplantului, precum și rolul important şi indispensabil al coordonatorilor de transplant şi KDP.

Menţionând că „transplantul nu poate exista fără donatori, fără munca şi efortul deosebit depus de personalul medical implicat în activitatea de donare”, prof. Irinel Popescu a punctat doi factori esențiali în creșterea numărului de donatori, care să poată salva viețile celor aflați pe lista de așteptare: consimțământul familiei și rata spitalelor participante la programul de identificare şi declarare potenţiali donatori.

Problemele întâmpinate în ultimii doi ani în activitatea de transplant (identificarea şi declararea donatorului în moarte cerebrală, în condiţiile pandemiei COVID 19), aspectele logistice ale activităţii de coordonare de transplant în condiţiile restrictive şi dificile generate de pandemie, dar şi aspecte legate de organizarea şi finanţarea programului naţional de transplant în anul 2022 au fost, de altfel, principalele teme de discuție.

După prezentarea rapoartelor de activitate ale Oficiilor regionale ANT au fost analizate, pe fiecare regiune şi pe fiecare spital acreditat, problemele întâmpinate în desfăşurarea activităţii de identificare şi declarare donatori aflaţi în moarte cerebrală, cele determinate de condiţiile dificile impuse de contextul epidemiologic, dar şi al finanţării și a modului de desfăşurare a Programului Naţional de Transplant. S-a subliniat că, din păcate, pandemia COVID 19 a avut un puternic impact negativ asupra unităţilor sanitare acreditate pentru activitatea de prelevare, din cauza presiunii extraordinare asupra personalului medical din secţiile de ATI.

 

În cadrul conferinței s-a punctat, de asemenea, că după ce Agenția Națională de Transplant a încheiat acordul cu Agenția de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria, România a fost acceptată în platforma europeană care permite schimbul transfrontalier de organe, uar așa cum a spus dr. Radu Zamfir, directorul ANT, în urma unui acord cu Italia, 5 români au fost acceptați pe listele unităților medicale din peninsulă și sunt în evaluare, pentru a primi un organ sănătos. S-a subliniat, totodată, că „în sistemul de transplant există oameni valoroşi şi dedicaţi, cu un înalt grad de profesionalism şi responsabilitate care, respectând aceste restricții și trecând peste dificultăți, au găsit resursele de a continua activitatea de identificare şi declarare de donatori aflaţi în moarte cerebrală”.

Dovadă stă faptul că anul acesta, până la 10 decembrie,  organele prelevate de la 45 de donatori în moarte cerebrală au salvat 41 de vieţi prin transplant de ficat (din care 1 în Italia), 80 prin transplant de rinichi, 6 prin transplant de cord (din care 1 în sistemtul Eurotransplant şi 2 în Italia), 4 prin transplant de plămân (din care 2 în Eurotransplant şi 1 în Italia), cărora li se adaugă cele 1 transplant de ficat și 2 de rinichi realizate duminică noapte și 4 transplanturi de rinichi şi 1 transplant hepatic cu organe provenite de la donatori din Bulgaria.

De asemenea, mult mai mulţi pacienţi au primit șansa la o viaţă mai bună prin transplant de ţesut osos sau cornee.

Cu donator în viaţă au fost realizate 9 transplanturi de ficat şi 59 de transplanturi de rinichi.

Din păcate, pe listele de așteptare sunt încă mii de bolnavi…

 

 


Adaugati un comentariu


 

*