Încă doi români au fost salvați prin transplant, cu rinichi prelevați din Bulgaria

26 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Intervențiile au avut loc la câteva săptămâni după primele transplanturi cu organe din străinătate efectuate în România, iar un tânăr de doar 18 ani și un alt pacient de 59 de ani au primit astfel o nouă șansă la viață.

 

În cursul acestei luni, Agenția Națională de Transplant anunța realizarea cu succes a primelor intervenții de transplant în România cu organe provenite de la donatori din străinătate. Astfel, în urmă cu 15 zile, viața a trei pacienți din România a fost salvată de altruismul unei familii din Bulgaria care a fost de acord cu prelevarea de organe în cazul unei rude intrate în moarte cerebrală. Au fost prelevați ficatul și rinichii de către o echipă de medici trimisă de la Institutul Fundeni, ulterior organele fiind transplantate unor pacienți aflați pe listele de așteptare din România.

La mai puțin de două săptămâni după această premieră, scenariul s-a repetat, alți doi pacienți români primind o nouă șansă la viață datorită unui transplant cu organe prelevate tot în Bulgaria. De această dată, îngerul salvator a fost un pacient intrat în moarte cerebrală la spitalul UniHospital din localitatea bulgară Panagyurishte. Medicii de aici nu au mai putut face nimic pentru el, dar au convins familia că se putea face ceva pentru salvarea altor persoane a căror viață depindea de un transplant de organe. Prin urmare, medicii bulgari au obținut acordul familiei, iar pentru că în țara lor nu se găsea nici un receptor compatibil, și-au anunțat colegii din România, în baza acordului de colaborare dintre Agenția Națională de Transplant din România şi Agenția Executivă de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria.

 

Din fericire, pe listele din România au fost găsiți doi pacienți compatibili, astfel că în cursul zilei de marți, o echipă de chirurgi de la Institutul Fundeni, formată din dr. Vlad Olaru şi dr. Lucas Discălicău, s-a deplasat de urgență la spitalul din Bulgaria, la bordul unei ambulanțe puse la dispoziție de Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov.

Aici, medicii români împreună cu colegii bulgari au prelevat rinichii donatorului și s-au întors în țară cu organele salvatoare, în cel mai scurt timp, iar la București, cei doi pacienți erau pregătiți pentru intervențiile de transplant.

Cei doi români norocoși sunt un tânăr de doar 18 ani și un alt pacient de 59 de ani, care sufereau de afecțiuni renale grave și a căror singură speranță era legată de un transplant. Intervențiile au avut loc în cadrul centrului de transplant renal de la Institutul Fundeni, fiind realizate cu succes în cazul ambilor pacienți, de medicii cu mâini de aur care au salvat în acest fel sute de vieți.

 

Dr. Genady Vatachki

Astfel, în interval de două săptămâni, viața a cinci pacienți români a fost salvată datorită transplanturilor cu organe provenite de la doi donatori bulgari, ale căror familii și-au dat acordul pentru prelevare.

Cu această ocazie dr. Genady Vatachki, consilier în cadrul Agenției Naționale de Transplant și medic specialist în Chirurgie la Institutul Fundeni a declarat că „mulțumim cu profund respect și recunoștință în primul rând familiei donatorului pentru gestul făcut, precum și echipei medicale de la UniHospital, Panagyurishte, şi colectivului Agenției Executive de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria pentru efortul deosebit depus în realizarea acestei misiuni salvatoare de vieți şi pentru colaborarea extraordinară pe care am avut-o. De asemenea, mulţumim Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov pentru sprijinul prompt acordat în transportul echipelor de prelevare şi organelor. Agenţia Naţională de Transplant mulţumeşte tuturor echipelor medicale care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă şi care aleg să-şi facă datoria cu responsabilitate şi profesionalism în aceste zile complicate. Ca întotdeauna, gândurile noastre de mulţumire şi recunoştinţă se îndreaptă către donatori şi familiile acestora. Gestul de a ajuta alţi oameni necunoscuţi,  oferindu-le o şansă la viaţă, este unul nepreţuit, o dovadă a umanităţii în forma sa cea mai pură”.

 


Adaugati un comentariu


 

*