Îngrijorare în rândul specialiștilor, cu privire la o noua tulpină SARS-CoV-2, din Africa se Sud

26 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Primul caz din Europa a fost confirmat în Belgia, dar noul ministru român al Sănătății spune că deși aceasta are mutații multiple și se transmite mai ușor chiar și decât varianta Delta, nu însemnă neapărat că poate produce forme mai grave de boală.

 

Noi motive de îngrijorare vin din Africa de Sud, unde a fost identificată recent o nouă tulpină a SARS-Cov-2, care provoacă îngrijorare din cauza numeroaselor mutații pe care le prezintă și a transmisibilității foarte ridicate, care o depășește chiar și pe cea a variantei Delta, considerată cea mai contagioasă de până acum.

Un anunț oficial despre noua variantă a virusului a fost făcut ieri, iar în cursul zilei de astăzi, experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se vor întâlni cu specialiștii din Africa de Sud și oficiali din sectorul Sănătății, pentru a evalua situația din această țară.

Noua tulpină a fost denumită B.1.1.529, iar cercetătorii sud-africani care au detectat și varianta Beta apărută tot în această țară, spun că noua tulpină a virusului are, potrivit profesorului Tulio de Oliveira, directorul Centrului pentru Răspuns și Inovare în domeniul Epidemiilor din Africa de Sud, în total 50 de mutații, din care mai mult de 30 sunt la proteina spike, care este ținta majorității vaccinurilor și cheia pe care virusul o folosește pentru a intra în celulele corpului uman, și un grad foarte mare de transmisibilitate. Din cauza numărului mare de mutații există temeri că vaccinurile anti-Covid existente la acest moment ar putea să nu ofere protecție față de aceasta, iar ținând cont de contagiozitatea ridicată, s-ar putea ca toate eforturile făcute până acum pentru a controla pandemia să fie reluate de la zero.

 

Conform clasificărilor OMS, noua tulpină este etichetată la acest moment ca fiind „preocupantă, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva sa. Aceasta s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie sud-africană, Gauteng, şi ar putea fi deja prezentă în celelalte opt provincii ale ţării, dar și în statele învecinate. Un caz de infectare cu această tulpină a fost descoperit și în Hong Kong, la un bărbat de 36 de ani, care era în carantină după o călătorie în Africa de Sud. Un alt caz a fost depistat în Botswana, la 11 noiembrie.

Astăzi a fost confirmat și primul caz de infectare cu noua tulpină în Europa, în Belgia. Israelul a anunțat, tot astăzi, primul caz de contaminare cu noua variantă a virusului.

Deşi datele sunt limitate, experţii noştri lucrează peste program cu toate sistemele de supraveghere stabilite pentru a înţelege noua variantă şi potenţialele sale implicaţii. În acest moment, specialiştii nu sunt siguri de eficacitatea vaccinurilor anti-Covid împotriva acestei forme de virus, dar apariţia noii variante este fără îndoială la originea creşterii exponenţiale a contaminărilor din ultimele săptămâni”, se arată într-un comunicat transmis de Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud.

 

Alexandru Rafila – ministrul Sanatatii

Despre noua tulpină, noul ministru român al Sănătății, dr. Alexandru Rafila, și-a exprimat, în această dimineață, o opinie avizată, în calitatea sa de microbiolog. Acesta a confirmat că este vorba de o tulpină cu mutații multiple și cu un grad mai ridicat de transmitere, precizând însă că lucrurile ar putea să nu fie atât de grave, pentru că este posibil ca aceasta să producă o formă de boală mai ușoară.

Noua variantă a coronavirusului este o tulpină cu mutații multiple care, se pare că se transmite mult mai ușor, dar asta nu înseamnă neapărat un lucru rău, pentru că s-ar putea să producă forme de boală mai ușoare. Rămâne de văzut, mutațiile sunt imprevizibile, pot să fie îngrijorătoare sau, dimpotrivă, pot să ducă la scăderea patogenității. Cu siguranţă, această boală va deveni la un moment dat endemică. Acum este epidemică, avem valul de infecţie, dar la un moment dat vom avea o circulaţie a acestor virusuri care vor produce un număr relativ mic de cazuri în populaţie. Şi, eventual, vom avea aşa-numite izbucniri epidemice sezoniere, pe care am putea să le contracarăm cu administrarea de vaccin, mai ales la categoriile la risc”, a declarat Alexandru Rafila.

Uniunea Europeană anunțat, în urmă cu puțin timp, că se ia în calcul anularea zborurilor către și dinspre Africa de Sud și celelalte state africane în care a fost semnalată apariția noii tulpini. De asemenea, unele țări europene au aunțat că vor interzice accesul pe teritoriul lor al persoanelor care vin din acea regiune.

 


Adaugati un comentariu


 

*