România, implicată în educația medicală și asigurarea resursei umane în sănătate în Europa

5 aprilie 2023 | 0 comentarii |

România este una dintre țările care a preluat inițiativa rezolvării problemei corelării educației din domeniul sănătății cu evoluțiile din piața muncii şi cu nevoile curente ale pacienților și a asigurării resursei umane calificate, la nivel european.

 

Principiile Declarației de la Bucureşti pentru Resursa Umană în Sănătate, document internațional de referință în acest domeniu, vor fi puse în practică de statele membre ale Regiunii OMS Europa după adoptarea rezoluției destinată acestui domeniu, în luna octombrie în Kazahstan, anunță Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Eficiența investitițiilor în sistemele de sănătate este posibilă numai prin asigurarea de resurse umane calificate în toate regiunile! E timpul să acționăm!” susține ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în urma participării la Forumul Global la nivel înalt în domeniul Resurselor Umane în Domeniul Sănătăţii, găzduit de OMS la Geneva, în perioada 3-5 aprilie.

Forumul reprezintă o continuare a eforturilor comunității internaționale de rezolvare a asigurării resurselor umane în sănătate, iar declarația comună semnată la București de 50 de state membre ale OMS Europa constituie un jalon important pentru atingerea acestui obiectiv, subliniază MS în comunicat.

 

Ministrul român al Sănătății a participat la panelul la nivel înalt al sesiunii „Educație și ocuparea forței de muncă în domeniul sănătății”, alături de reprezentanți din SUA, India, Brazilia, Niger, Zimbabwe în cadrul căruia au avut loc discuții cu privire la mecanismele de corelare a educației din domeniul sănătății cu evoluțiile din piața muncii şi cu nevoile curente ale pacienților. România este una dintre ţările care a preluat iniţiativa rezolvării acestei probleme la nivel european, susține Ministerul Sănătății.

Adoptarea primei Strategii Multianuale pentru Dezvoltarea Resurselor Umane pentru Sănătate de către România, anul trecut, și a Planurilor Sectoriale de Acțiune pentru Dezvoltarea Forței de Muncă în Sănătate 2023-2030 cu asistență tehnică din partea OMS, în 2023, a fost apreciată de participanți ca un model în regiune. Principiile Declaraţiei de la Bucureşti pentru Resursa Umană în Sănătate, document internaţional de referinţă în acest domeniu, vor fi puse în practică de statele membre ale Regiunii OMS Europa după adoptarea rezoluţiei destinată acestui domeniu, în luna octombrie, în Kazahstan”, transmite Ministerul Sănătății.

Tot în cadrul acestui forum, a fost dezbătut modul prin care diferitele sectoare trebuie să colaboreze pentru a educa, integra în piaţa muncii şi menţine o forţă de muncă sustenabilă în domeniul sănătăţii.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*