Ministrul Rafila a semnat Declarația privind Planul de Acțiune pentru AVC în Europa

22 mai 2023 | 0 comentarii |

Declarația SAP-E este un plan strategic dezvoltat de European Stroke Organization și Stroke Alliance for Europe, care trebuie implementat până în anul 2030.

 

Peste peste 55.000 de români suferă, anual, un accident vascular cerebral (AVC) ischemic, 7.500 unul hemoragic și 1.500 o hemoragie subarahnoidiană. Accidentul vascular cerebral este una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate la nivel global. În acest context, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a semnat Declarația privind Planul de Acțiune pentru Accidentele Vasculare Cerebrale în Europa – SAP-E (Stroke Action Plan for Europe), anunță Ministerul Sănătății, pșrintr-un comunicat remis presei.

Studiile arată că în absența implementării unor măsuri eficiente, povara accidentelor vasculare cerebrale ar putea crește cu 25% în următorul deceniu. Pentru a contracara această tendință, Ministerul Sănătății din România a hotărât să se alăture eforturilor de implementare a unor politici publice eficiente, integrate și durabile pentru prevenirea și tratarea accidentelor vasculare cerebrale în Europa”, se menționează în comunicatul MS.

 

Alexandru Rafila

SAP-E este un plan strategic dezvoltat de European Stroke Organization și Stroke Alliance for Europe care trebuie implementat până în anul 2030 și are ca scop reducerea semnificativă a numărului de cazuri de accidente vasculare cerebrale și a consecințelor acestora pe termen lung, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Declarația semnată de ministrul Rafila cuprinde patru obiective majore care trebuie atinse până în anul 2030:

• reducerea cu 10% a numărului de accidente vasculare cerebrale;

• tratarea a cel puțin 90% dintre pacienții cu accident vascular cerebral într-o unitate specializată („stroke unit”) ca prim nivel de îngrijire;

• dezvoltarea de planuri naționale privind accidentul vascular cerebral care să acopere întregul lanț de îngrijire;

• dezvoltarea si implementarea de strategii pentru intervenții multisectoriale de sănătate publică cu impact favorabil asupra bolilor cerebrovasculare.

 

Monitoare AVC

Prin semnarea acestei Declarații, Ministerul Sănătății din România „va susține dezvoltarea și implementarea unor măsuri la nivel național, cu scopul de a îmbunătăți întregul lanț de îngrijire a pacienților cu accident vascular cerebral, inclusiv, dezvoltarea de strategii de prevenție primară și secundară, îmbunătățirea serviciilor de medicină de urgență, optimizarea managementului cazurilor acute de accident vascular cerebral, asigurarea accesului la reabilitare și îmbunătățirea calității îngrijirilor pe termen lung”, menționează MS.

Semnarea Declarației SAP-E se încadrează în obiectivele Strategiei Naționale de Sănătate 2023-2030 și a Strategiei Naționale pentru Boli Cardiovasculare și Cerebrovasculare din România, proiect inițiat de Ministerul Sănătății si coordonat profesional de prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu și prof. univ. dr. Dafin F. Mureșanu, membrii corespondenți ai Academiei Române.

 

Pentru implementarea acestor măsuri, Ministrul Sănătății va colabora cu partenerii profesionali de la nivel național (Comisia de Neurologie din cadrul Ministerului Sănătății condusă de prof. univ. dr. Dafin F. Mureșanu și Societatea de Neurologie din România, prin prof. univ. dr. Cristina Tiu, coordonator al Acțiunii Prioritare pentru AVC acut) și la nivel internațional – European Stroke Organization, World Stroke Organization și European Federation of Neurorehabilitation Societies.

Prin aceste colaborări ne propunem să îmbunătățim accesul pacienților la tratamente și servicii de calitate, să promovăm cercetarea și inovarea în domeniul bolilor cerebrovasculare și să asigurăm o abordare integrată și multidisciplinară a îngrijirii pacienților cu accident vascular cerebral”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, care menționează că aceste strategii vor funcționa în sinergie cu declarația Stroke Action Plan for Europe, pentru a consolida eforturile de prevenire și tratare a accidentelor vasculare cerebrale în țara noastră.

 


Adaugati un comentariu


 

*