Ajunși la limita disperării, bolnavii de cancer își cer dreptul la viață

11 iulie 2023 | 0 comentarii |

Revoltați că Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului nu este aplicabil la 1 iulie, așa cum era programat, aproximativ 50 de pacienți oncologici vor lua cu asalt, joi dimineață, Ministerului Sănătății.

 

Bolnavii de cancer au ajuns să nu mai întrevadă altă alternativă de a-și obține dreptul la viață decât protestând în stradă. Printr-un protest fără precedent, aproximativ 50 de pacienți oncologici vor protesta joi, 13 iulie, între orele 10.00-14.00, în fața Ministerului Sănătății, pentru a „apăra Planul National de Combatere și Control al Cancerului (PNCC) care a avut termen LEGAL de implementare 01.07.2023. Dl ministru Rafila ne ignoră în continuare și toate încercările FABC de a determina implementarea Planului au eșuat în favoarea orgoliului ministrului”, anunță Cerzar Irimia, președintele celei mai mari organizații de pacienți din țară.

Ministrul Alexandru Rafila este acuzat că ignoră bolnavii de cancer în continuare și toate încercările FABC de a determina implementarea Planului au eșuat în favoarea orgoliului ministrului. În acest moment, dl. Rafila a încălcat legea și se consideră mai presus decât aceasta”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, care subliniază că deși „cancerul nu mai este o condamnare la moarte, lipsa unui Plan Național de Prevenire și Combatere a Cancerului cu ținte clare și asumate este o condamnare la moarte pentru noi toți cei care trecem prin acest diagnostic.

 

La sfârșitul lunii iunie, ministrul Alexandru Rafila anunța, într-o conferință de presă, că Normele de aplicare ale PNCC au fost elaborate de specialiştii CNAS împreună cu cei din comisiile din domeniul oncologiei ale Ministerului Sănătății, iar acestea „vor intra în vigoare de la 1 iulie”, menționând că urmează să fie publicată o ordonanță și „în momentul în care ordonanţa va permite finanţarea activităţilor menţionate, din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, ele devin imediat disponibile pacienţilor. Trebuie să putem folosi banii care există la Casă. În momentul în care această ordonanţă va fi adoptată, sper că în prima săptămână sau în primele două săptămâni ale lunii iulie, ele pot să fie decontate”. Și-a reafirmat însă intenția de a modifica, printr-o ordonanţă, legislaţia în vigoare în domeniu, motivând că astfel se va facilita accesul pacienţilor la diagnostic şi tratament.

Președintele FABC îi spune însă ministrului că nu a făcut altceva decât să arunce bolnavilor „praf în ochi”, atrăgându-i atenția că dacă „suntem pacienţi, nu suntem şi proşti”, și acuzându-l de „o încercare cinică de a mai tergiversa lucrurile, poate mai murim câţiva dintre noi”.

 

Cezar Irimia

Președintele FABC subliniază că în timp ce „Ministerul Sănătății dorește să elaboreze o ordonanță de urgență pentru modificarea legii Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului, noi protestăm pentru faptul că încă nu avem norme de implementarea la aceasta lege vitală pentru pacienții cu cancer. Solicităm un astfel de plan încă din anul 2001, iar acum când avem o lege clară, promulgată de către Președintele României și votată în unanimitate în Parlament, Ministerul Sănătății recurge la fel de fel de tertipuri pentru a nu o implementa. Ne-am săturat să murim cu zile, să nu avem acces la terapii salvatoare, la investigații medicale de ultimă generație, ne-am săturat să fim mințiți, ne-am săturat de discriminare față de ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene. Ordonanța de urgență compusă în data de 11.07.2023 nu are nicio legătură cu normele de implementare ale planului”, arată Cezar Irimia, subliniind că în fiecare zi, 153 de oameni sunt uciși de cancer în România, și  nu doar boala îi omoară, ci și lipsa unui tratament eficient în clinicile de stat, depistarea tardivă a bolii și eterna lipsă a medicamentelor.

De aceea, „Federația este decisă să acționeze în judecată Ministerul Sănătății, în solidar cu dl. Ministru Rafila”, iar demersurile noastre vor fi făcute și la nivel european și vom cere ajutorul tuturor ambasadelor statelor membre UE din România”, menționează președintele FABC.

 

FABC a lansat și o petiție pentru deblocarea Planului Național al Cancerului, semnată deja de aproape 3.000 de oameni, adresată ministrului Sănătății.

„Domnule ministru Rafila, nu fiți părtaș la moartea prematură a acestor oameni! Deblocați Planul Național pentru Combaterea Cancerului și accesați finanțarea europeană pentru lupta împotriva cancerului. Orice săptămână pierdută înseamnă peste 1.000 de vieți pierdute. Un Plan Național pentru Combaterea Cancerului ar ajuta bolnavii să beneficieze de prevenție, de tratament revoluționar și chiar de consiliere psihologică și îngrijire paliativă”, se menționează în petiție, subliniindu-se că România ar fi trebuit să aibă, de la 1 iulie 2023, un plan funcțional.

„Cu un plan bine pus la punct, România poate accesa zeci de milioane de euro de la Uniunea Europeană, printr-un PNRR împotriva cancerului. UE pune la dispoziția tuturor statelor membre 4 miliarde euro. ​Dar, probabil, o astfel de finanțare, care ar veni la pachet cu verificări riguroase, ar încurca interesele marilor companii de medicamente și pe cele ale șefilor din Ministerul Sănătății”, atrag atenția bolnavii de cancer, reamintind că în țara în care unul din doi români moare înainte de vreme, iar decesul ar fi putut fi evitat dacă boala ar fi fost depistată şi tratată la timp şi cu eficienţă, „întârzierea unui program național de combatere a cancerului înseamnă crimă”.

 


Adaugati un comentariu


 

*