România, nevoită să plătească pentru distrugerea a opt milioane de doze de vaccin anti-COVID

26 august 2022 | 0 comentarii |

Pentru că oficialii români au cupărat mai mult decât era nevoie, va trebui să plătim pentru a distruge peste opt milioane de doze existente în depozite, care nu mai prezintă interes pentru nimeni și care sunt aproape de expirare.

 

Lipsa de interes a românilor pentru vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, pune România în situația de a fi nevoită să plătească pentru distrugerea a peste opt milioane de doze de vaccin care au expirat sau sunt aproape de expirare, în contextul în care țara noastră a achiziționat cu mult mai multe doze decât era nevoie chiar și în condițiile în care s-ar fi vaccinat cu două doze toată populația eligibilă.

Însuși ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că „ne găsim în situaţia în care avem în depozite peste opt milioane de doze de vaccin pentru care nu mai există niciun fel de interes. Şi nu mă refer doar la interesul populaţiei, mă refer la interesul oricui, fie să le cumpere, fie să le primească gratis. Deci nimeni nu vrea nici măcar să le primească gratis. Lucrul acesta va duce şi la costuri suplimentare pentru că la un moment dat, când expiră, trebuie să le distrugem”.

 

Alexandru Rafila

Oficialul a sublinat că țara noastră „a salvat”, la începutul acestui an, 150 milioane de euro prin vânzarea dozelor de vaccin nefolosite, dar chiar și așa, mai are pe stoc multe vaccinuri pe care va fi nevoită să le distrugă. „Am reuşit un lucru important când am putut să vindem 7,5 milioane de doze. Deci dintr-o dată am salvat circa 150 de milioane de euro. Le-am vândut la acelaşi preţ la care au fost achiziţionate”, a explicat Rafila, care recunoaște că România s-a angajat anul trecut să cumpere o cantitate prea mare de vaccinuri, care nu ar putea fi folosite niciodată.

Ministrul consideră că asta s-a întâmplatşi datorită unei lipse de grijă, de profesionalism sau de înţelegere care au dus la semnarea unui acord de achiziţie în luna mai 2021 pentru o cantitate enormă de vaccinuri, 39 de milioane de doze, pentru anii 2022 şi 2023. Această cantitate, în mod evident, indiferent de cel fel de campanie vom desfăşura noi, de informare, de educare… este imposibil să fie absorbită”, a detaliat ministrul Sănătății.

 

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, care a susținut renegocierea contractelor de achiziție a vaccinurilor anti-COVID și la Consiliul de Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori (EPSCO), se declară însă optimist în privința unui răspuns pozitiv din partea producătorilor, către care a făcut denmersuri pentru reducerea substanţială a acestor cantităţi, astfel încât să evităm o dificultate majoră și se se poată proteja banii publici, care ar putea fi folosiți în alte sectoare ale sistemului medical care, oricum, nu are suficienți bani pentru a se asigura o finanțare corespunzătoare.

În ceea ce privește a patra doză de vaccin anti-Covid-19, prof. Rafila spune că este „utilă, dar cu un vaccin care să fie adaptat tulpinilor circulante, pentru că vedem că în momentul de faţă vaccinul în formula iniţială nu mai opreşte în niciun fel transmiterea”.

Noul vaccin ar urma să fie disponibil la finele lunii octombrie.

 


Adaugati un comentariu


 

*