Ministrul Rafila a semnat proiectele de finanțare a opt spitale noi, civile și militare

20 aprilie 2023 | 0 comentarii |

Semnarea contractelor de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru infrastructură spitalicească nouă a celor opt spitale a anut loc în Amfiteatrul Ambulatoriului Clinic Integrat al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

 

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, managerii a două spitale din București și reprezentanți ai autoritălor locale din Constanța au semnat contractele de finanțare pentru infrastructura spitalicească nouă din cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență pentru opt unități medicale.

Este un moment important în drumul nostru început în anul 2022 de investiţii accelerate în sistemul de sănătate din România. Echipa Ministerului Sănătăţii a făcut tot ce a putut astfel încât toate aceste proiecte să fie finanţabile şi finanţate la timp nu numai pentru asistenţa medicală spitalicească, pentru toate tipurile de asistenţă medicală. Aceste opt proiecte pe care le semnăm astăzi completează lista celor șapte care au fost deja semnate dintr-un totale de 27. În perioada imediat următoare vom finaliza semnarea tuturor contractelor de investiții pentru asistența medicală spitalicească și prespitalicească. (…) Programul de investiţii accelerate la Ministerul Sănătăţii este prioritar”, a afirmat Alexandru Rafila.

 

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a subliniat că „sănătatea, educația, apărarea sunt elemente-cheie care contribuie la dezvoltarea generală a țării, a economiei, a infrastructurii celorlalte domenii ale societății noastre, pe fundamente solide și sustenabile”, iar cele 11 spitale militare din țară oferă servicii medicale de înaltă calitate nu doar militarilor, ci oricărui cetățean.

Participăm, astăzi, la un eveniment important pentru noi toți – militari și civili deopotrivă: demararea unor proiecte de construire de infrastructură de sănătate – spitale și pavilioane medicale reprezintă o investiție pe care statul român o face pentru viitor, folosind instrumentele Planului Național de Redresare și Rezilență”,  a spus ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, care a subliniat că datele statistice arată că încrederea pacienţilor români în spitalele militare este la un nivel foarte ridicat.

Documentele semnate „ne permit finanţarea de construcţii noi cu aproape 400 de milioane de lei în cadrul Componentei 12 Sănătate aferente PNRR, la patru spitale militare din ţară”, a spus ministrul, care a menţionat că noile pavilioane vor putea asigura servicii medicale pentru circa 33.000 de pacienți anual.

 

Angel Tilvar

Potrivit ministrului Tîlvăr, la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Ion Jianu” din Pitești va fi construit un pavilion nou de chirurgie posttraumatică a cărui valoare se ridică la aproximativ 111 milioane de lei (cu TVA), din care alocarea de la bugetul de stat este în sumă de aproape 4,7 milioane de lei.

Noi pavilioane politraumă vor fi ridicate și la Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Ștefan Odobleja, din Craiova – unde valoarea investiției se ridică la 52 milioane lei (2,6 milioane fiind cofinanțarea de la bugetul de stat), la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Augustin din Sibiu, cu o investiție totală de 97 milioane de lei, din care cofinanțarea națională este aproape 5 milioane de lei, și la Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria din Brașov, unde vor fi alocate 135 de milioane de lei, cu o cofinanțare de 6,7 milioane de lei, toate valorile fiind cu TVA.

Toate aceste investiții vor asigura servicii medicale la cele mai înalte standarde militarilor şi civililor care activează în Ministerul Apărării Naţionale, rezerviştilor Armatei României, militarilor aliați aflați în misiuni în țara noastră, precum şi pacienților civili”, a afirmat ministrul Angel Tîlvăr, care a urat succes echipelor manageriale ale spitalelor militare și civile care au semnat contracte de finanțare.

 

Cu aceeași ocazie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, împreună cu reprezentanţi ai patru spitale publice a semnat contracte pentru Centrul de diagnostic şi tratament al Tuberculozei „Zerlendi, Bucureşti – spital nou, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Centrul de Psihiatrie pediatrică în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, pentru o policlinică municipală cu specializările cardiologie şi oncologie la Constanţa, dar şi pentru construirea unui corp nou de clădire destinat Departamentului sănătatea mamei şi copilului în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din Constanţa.

„Semnăm astăzi proiecte care se referă la patologia pediatrică, extrem de imprtantă, patologia oncologică și nu în ultimul rând o problemă de sănătate publică legată de tuberculoză. (…) Vom finaliza și toate celelalte contracte de investiții pentru asistența medicală prespitalicească – mă refer la cabinetele medicilor de familie care vor intra și ele în faza finală care să permită finanțarea pentru reabilitatea și dotarea dar și la ambulatoriile de specialitate și celelelte componente finanțate prin PNRR”, a adăugat ministrul Rafila, exprimându-și sperața ca toți cei care au particiat la semnarea contractelor vor partcipa și la inaugurarea obiectivelor care vor fi realizate proiectelor finanțate prin PNRR.

 

Dr Beatrice Mahler

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta a semnat proiectul de finanțare pentru construcția Centrului de diagnostic şi tratament al Tuberculozei „Zerlendi, în valoare de 129 de milioane de lei, care va avea două clădiri, una formată din subsol, parter și două etaje, iar cealaltă din subsol, parter și un etaj, în care vor exista 100 de paturi de spitalizare continuă.

Subliniind că momentul semnării contractului de finanțare este primul pas către „ceea ce ne dorim de atâta timp”, dr. Beatrice Mahler a afirmat că finalizarea proiectului va fi cu adevărat important pentru că atât pacienții cu tuberculoză cât și personalul medical își doresc investiții în infrastructură și finalizarea acestor investiții.„Este o investiție pe care o așteaptă pacienții cu tuberculoză din România, care nu se va mai simți stigmatizat, o investiție pe care o așteaptă și personalul medical pentru că ne dorim cu toții siguranța pacienților și a personalului. Sper să ne revedem peste patru ani și să ne bucurăm că aceste investiții vor deveni realitate”, a spus medicul.

 

Alexandru Rafila, Adrian Tibirna

Proiectul de finanțare a Centrului de Psihiatrie pediatrică ce va fi contruit în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia din București a fost semnat de dr. Andrian Țîbîrnă, managerul unității medicale, are o finanțare de 56 de milioane de lei și înseamnă realizarea unui Compartiment de Primire Urgență pentru psihiatrie pediatrică, finalizarea unui ambulatoriu de specialitate dedicat și realizarea unei Unități de terapie pentru copii și adolescenți cu tulburări de autism și dotarea cu echipamente și aparatură medicală specifice.

Proiectul privind construcția unei policlinici municipale cu specializările cardiologie şi oncologie la Constanţa, care are o finanțare de 510 milioane de lei, a fost semnat de primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac. Acesta a spus că investiția este extrem de necesară pentru bolnavii de cancer, care au nevoie de radioterapie și care nu beneficiază, la ora actuală, de infrastructura medicală necesară decât parțial.

 

Alexandru Rafila, MIhai Lupu

Cu aceeași ocazie, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a semnat, împreună cu ministrul Alexandru Rafila, contractul de finanțare a corpului de clădire în care va funcționa viitorul Departament pentru sănătatea mamei şi copilului, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din Constanţa, un proiect în valoare de 824 de milioane de lei.

Acesta a subliniat că este „un moment istoric pentru Constanța”, unde în ultimii 58 de ani nu s-a mai construit niciun spital public. Proiectul înseamnă „350 de paturi dintre care 232 pentru spitalizare continuă, 79 cu spitalizare de zi și 39 de ATI, vor fi 9 săli de operație din care 4 de chirurgie pediatrică. Prin acest proiect venim și completăm unsegment medical pe care Constanța nu l-a avut niciodată, iar oportunitatea oferită de PNRR ne va permite să eliminăm nevoia ca pacienții din zona Dobrogei să fie nevoiți să mergă la București”, a punctat Mihai Lupu, care a ținut să mulțumească minstrului Sănătății pentru aprobarea proiectului, dar și echipei din cadrul Consiliului Județean care s-a ocupat de realizarea și fundamentarea acestui proiect.

 


Adaugati un comentariu


 

*