Medicii din Târgu Mureș continuă să facă minuni: în doar 24 de ore, doi tineri au primit câte o inimă nouă

20 aprilie 2023 | 0 comentarii |

La Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, un tânăr din Cluj și o tânără doctoriță din București, greu încercați de soartă, au primit o nouă șansă la viață prin transplant de cord, în Săptămâna Luminată.

 

Se spune că „cine salvează o viață, salvează o lume”, dar despre medicii care și-au făcut un scop din a salva vieți în fiecare zi putem spune că sunt, cu adevărat, Îngeri salvatori trimiși de Dumnezeu printre oameni… Resuscitează, se luptă cu secundele pentru a salva vieți, intră în sălile de operație la orice oră din zi și din noapte, realizează intervenții complicate, își petrec cea mai mare parte din viață între pereții spitalelor.

Când cei mai mulți dintre noi petrecem weekendul, Paștele, Crăciunul, ziua de naștere sau alte momente importante alături de familie și de prieteni, ei, medicii cu mâini și inimi de aur, sunt la datorie. Și nu țin cont că e zi sau noapte, că-i sărbătoare sau zi de odihnă, iar de cele mai multe ori, uitând de oboseală, de stres, de orice altceva, reușesc să facă viața să triumfe chiar și atunci când speranțele sunt infime.

În Săptămâna Luminată, medicii Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş au fost eroii unui veritabil marator pentru viață, reușind performanța de a efectua, în doar 24 de ore, două transplanturi de cord, o situație extrem de rar întâlnită, pe care noi, cei „de pe margine”, nu putem decât s-o apreciem cu recunoștință, cu respect, cu admirație.

 

Doi tineri greu încercați de soartă, un tânăr de doar 30 de ani din Cluj, și o absolventă de Medicină de doar 24 de ani, din București, au primit o nouă șansă la viață, datorită generozității unor familii cu suflet mare care au acceptat să doneze organele unor ființe dragi care n-au mai putut fi salvate și a profesionalismului unor echipe medicale dedicate, care au făcut ca viața să triumfe. Tânărul din Cluj, aflat de mult prea multe zile în spital, la Terapie Intensivă, a primit inima unui bărbat de 53 de ani, intrat în moarte clinică în urma unui accident vascular cerebral, iar tinerei rezidente, de doar 24 de ani, îi bate acum în piept inima unei adolescente de 16 ani, pe care un accident de mașină a răpit-o de lângă familia ei.

Am avut două intervenţii de transplant cardiac în 24 de ore şi ne bucurăm pentru acest lucru, pentru că ştim cu toţii problematica transplantului şi lipsa de organe, în primul rând, şi faptul că, din păcate, foarte puţini români ajung să fie transplantaţi, nu doar pentru inimă, vorbesc, în general de transplantul de organe solide. Deci, ne bucurăm că am reuşit în timp scurt să obţinem două inimi bune pentru doi pacienţi de-ai noştri, a declarat prof. dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IUBCvT Târgu Mureş.

 

Inima care l-a salvat pe tânărul clujean a fost prelevată la Spitalul de Urgență Floreasca din București, unde alți medici cu mâini și suflet de aur, alături de cei de la Târgu Mureș au făcut posibil ca inima unui pacient în vârstă de 53 de ani, aflat în moarte cerebrală în urma unui accident vascular cerebral, să nu fie irosită și să poată continua să bată în pieptul tânărului a cărui speranță la viață ajunsese la limită.

Medicul Horațiu Suciu a povestit că, în cazul acestui tânăr s-au încercat diferite variante prin care să i se amelioreze starea, dar soluția salvatoare nu se prea lăsa întrezărită. „Am avut această şansă pentru un pacient foarte grav, aflat de peste două luni în terapie intensivă, în institutul nostru, cu insuficienţă cardiacă în stadiu foarte avansat, practic fără soluţii terapeutice convenţionale. Şi transplantul acesta a venit ca o salvare în ultimul moment, în marțea de după Paști. Un donator de 53 de ani, aflat în București, este cel de la care a fost prelevat cordul care i-a dat tânărului clujean speranța și viața. Ne bucurăm să vă spunem că evoluţia este bună, bineînţeles ţinând cont şi de starea gravă în care a fost. Suntem mulţumiţi de evoluţie. Cordul a fost prelevat de la Bucureşti şi a venit pe calea aerului cu ajutorul unui avion militar oferit de Forţele Aeriene Române, cărora le mulţumim pentru susţinere. Intervenţia a început în cursul dimineţii la ora 9.00 şi s-a terminat în jurul orei 12.30. Aşa cum spuneam, acum suntem la peste 24 ore de la încheierea ei şi suntem mulţumiţi de evoluţie, a detaliat medicul.

 

După finalizarea acestui prim transplant, a venit vestea că există un nou donator compaibil, o copilă de numai 16 ani, aflată în comă la Spitalul de Urgenţă din Baia Mare, victimă a unui accident rutier, care a fost declarată în moarte cerebrală și a cărei familie a acceptat să-i doneze organele.

Stăteam, după transplant, în biroul meu de la Institut, bucuros că zilele acestea au fost într-adevăr bune, măcar pentru un om din opt miliarde. Și a sunat telefonul… Un accident de la Baia Mare provocase decesul unei fetițe de 16 ani. Cumplită, de neînchipuit durerea familiei, care a avut bunătatea de a-și transforma tragedia în viață. Și astfel, o domnișoară de 24 de ani, din București, a primit astăzi mai tânărul cord. Ea este absolventă de Medicină și până acum câteva ore nu își alesese specializarea pentru Rezidențiat. Nu știu care va fi până la urmă aceasta, dar sigur ea va fi medic și va salva alte vieți. Familia greu încercată a avut tăria să ofere organele fetiţei pentru transplant. Beneficiara transplantului se afla pe lista noastră de cardiomiopatie de aproximativ trei ani, iar în ultima perioadă a suferit o degradare a stării clinice, fapt care a urgentat cumva. Şi ne bucurăm că a fost această posibilitate, pentru că era şi o compatibilitate dimensională care a făcut ca acest transplant să meargă foarte bine”, a povestit prof. dr. Horațiu Suciu.

 

Cordul a ajuns la Târgu Mureş pe cale aeriană, cu un elicopter SMURD în cursul după-amiezii de miercuri, iar intervenţia a început în jurul orei 16.30 şi s-a încheiat în jurul orei 20.00. „Ne bucurăm că suntem la capătul la 24-30 de ore de intensă activitate, dar nimic nu este prea mult dacă la sfârşit ne bucurăm de succes, mai ales pentru nişte pacienţi ale căror perspective erau foarte sumbre. Categoric, transplantul cardiac este singura soluţie de vindecare a pacienţilor aflaţi în stadiu avansat de insuficienţă cardiacă. Bineînţeles că există tot felul de tratamente, de medicamente nou introduse. Există şi soluţii temporare, dar nimic nu poate să înlocuiască transplantul cardiac, fiind singurul care poate oferi vindecarea propriu-zisă a acestor pacienţi”, a afirmat profesorul Suciu.

Intervenția a durat trei ore și jumătate, care pentru părinții pacientei au părut o veșnicie, dar bucuria reușitei a fost de nedescris. „Într-un trup de 25 de ani era un bătrân de 100, ea nu putea să vorbescă la telefon și să meargă. A început să muncească ca rezident la spitalul universitar și atunci s-a declanșat noua fază a bolii, a intrat într-o epuizare”, au povestit părinții tinerei, care spun că pe toată perioada intervenției au stat lângă biserică și ne-am rugat. Mulțumim fără oprire familiei fetiței. Fata era aici de marți, noi așteptam telefonul să o luăm acasă și… aseară am primit telefon că se face transplantul. A fost incredibil! Salvarea vieții ei”...

 

Dr Horatiu Suciu

La finalul acestui marator pentru viață, profesorul Horațiu Suciu a rămas în spital, continuând să-și vegheze pacienții. Acum e târziu. Văd, de la fereastra biroului meu, lumini în oraș. Mă gândesc la colegii mei. Am realizat, împreună cu ei, două transplanturi de cord, în două zile. Nu știu dacă sunt eroi, dar sigur sunt că un vânt puternic a suflat în velele navei vieții unor oameni care au în față noi orizonturi. Mă înclin în fața lor! Iar celor care au avut puterea de a dona cordul membrilor decedați ai familiilor lor, le mulțumesc! Sunt surorile și frații de viață, care au donat speranța și au desăvârșit iubirea de oameni. Să aveți o seară liniștită…”, a transmis medicul, miercuri seară, pe pagina sa de Facebook.

Peste 130 de români au nevoie de o inimă nouă, iar 41 dintre ei sunt în stare gravă, dar numărul donatorilor și, implicit, al transplanturilor, este mult sub media europeană. Potrivit datelor Registrului Național de Transplant, 272 de pacienți sunt în așteptarea unui transplant de ficat, 3.457 au nevoie de un rinichi funcțional, iar alți 3 speră să fie salvați prin transplant pulmonar.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*