„Îngerii inimii” de la Târgu Mureș au realizat două transplanturi de cord în trei zile

5 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Echipa coordonată de profesorul Horațiu Suciu a făcut posibil ca două inimi noi să bată în pieptul unei adolescente de 16 ani și al unei femei de 53 de ani. Alți români aflați în suferință au primit, în ultima săptămână, o nouă șansă la viață prin transplant de ficat și de rinichi, la IC Fundeni, ICUTR Cluj și CI Parhon Iași. 

 

Un gest al iubirii şi umanităţii în forma sa cea mai pură a schimbat, miercuri, destinele a cinci oameni! La Timişoara, în urma unui grav accident de circulaţie, o tânără de 18 ani devenea sursa vieţii pentru alţi cinci români. Tragedia care a schimbat definitiv viața familiei, durerea pierderii unui copil neputându-se compara cu nimic, dar părinții au reușit să transforme infinita lor suferință în speranţă pentru alţi oameni, acceptând ca „îngerul” lor să le dăruiască o nouă șansă la viață, donându-le organele salvatoare.

Intervenţia de prelevare a cordului a fost realizată de echipa Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, formată din dr. Marius Harpa, dr. Claudiu Ghiragosian și dr. Alexandra Stoica.

Îngerii inimilor” de la Târgu Mureș coordonați de prof. dr. Horațiu Suciu au preluat ștafeta vieții și au făcut posibil ca inima tinerei, dăruită de familia îndurerată, să continue să bată în pieptul unei adolescente de 16 ani, care suferea de insuficiență cardiacă și a cărei unică șansă la viață era un transplant, iar visele, speranțele și aspirațiile celor două tinere să fie purtate mai departe.

 

Inimă atinsă de îngeri

 

Se spune că atunci când un Înger atinge o inimă, aceasta va fi binecuvântată cu bucurie, prietenie, iubire și pace. Iar adolescenta de 16 ani a sumțit aripa îngerului odată cu noua inimă ce i-a fost dăruită.

Când simți că viața e grea, gândește-te la cei care mai au de trăit doar o zi!” Cu aceste cuvinte în minte a intrat în sala de operații, miercuri, 31 august, prof.dr. Horațiu Suciu, împreună cu echipa sa de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş. În mâinile sale și ale celorlalți doctori se afla viața unei copile de doar 16 ani.

Numai Dumnezeu știe cât ar mai fi trăit copila de 16 ani, care urma să primească o inimă nouă. Era un caz grav de insuficiență cardiacă, cu o evoluție rapidă, ce ne îngrijora. De aceea, am ținut cu și mai mare emoție în mâini inima fetei de 18 ani, a cărei familie a făcut, în opinia mea, gestul de maximă noblețe umană, gândindu-se, în durerea lor profundă, că pe lângă amintirea copilului lor, îi pot prelungi bătăile inimii în pieptul altui om”, a precizat dr. Horațiu Suciu, după finalizarea, cu succes, al celui de-al patrulea transplant de cord din acest an.

 

 

Intervenție reușită, evoluție bună a pacientei 

 

Colegii mei de la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Tîrgu Mureș supraveghează 24/24 evoluția pacientei. Ziua de astăzi trebuie să fie încă un motiv care să ne facă să ne gândim la importanța donării de organe. Este un efort la care fiecare dintre noi trebuie să punem umărul pentru a schimba mentalități. Al patrulea transplant din acest an este o performanță de excelență a echipei IUBCvT, dar suntem pregătiți pentru mult mai mult. Să fim cu toții sănătoși! Ca de obicei, când este vorba despre un transplant, ne exprimăm condoleanţele faţă de pierderile familiei îndurerate, dar este foarte important, pe de altă parte, că în aceste situaţii tragice, nişte vieţi pot fi salvate. Subliniez pe de o parte gestul nobil al familiei şi pe de alta, importanţa de a fi solidari, ca să putem salva vieţi prin donare, ori de câte ori se poate. Este doar al patrulea la Târgu Mureş. Noi ne-am dori să fie mai multe, dar ştim cu toţii conjunctura actuală, cu pandemie… Este totuși o creştere faţă de anul trecut, deși insuficientă, din punctul meu de vedere. Vă asigur însă că tot personalul implicat în activitatea de transplant şi nu doar transplant cardiac, se dedică 100% pentru a dovedi că se face medicină de performanţă şi în România”, a mai spus medicul Horațiu Suciu.

 

O altă inimă, o nouă șansă la viață

 

În zorii zilei de duminică, la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), o adolescentă de doar 17 ani s-a oprit brusc și mult, mult prea devreme din călătoria vieții, dar părinții copilei au transformat infinita lor durere în viață, oferindu-le altor 7 suferinzi daruri neprețuite și înfăptuind o adevărată minune pentru aceștia.

Profesionalismul și efortul deosebit al echipei ATI și de coordonare a SUUB – dr. Mihaela Agapie – coordonator, dr. Andreea Birjaru – KDP, dr. Oana Dumitrașcu – șef clinică ATI, au făcut posibil ca gestul familiei să transforme în speranță coșmarul nopților de suferință pentru alte 7 familii. 

Medicii mureșeni au prelevat și de această dată cordul și au revenit în sala de operați, realizând cel de-al cincilea transplant de inimă din acest an. „Am efectuat o intervenţie de transplant cardiac la o femeie în vârstă de 53 de ani. Cordul donator a venit de la Bucureşti pe calea aerului, cu un avion al Forţelor Armate, şi a ajuns în jurul orei 9,30 la Târgu Mureş. Intervenţia a durat aproximativ 4 ore şi 30 de minute şi s-a încheiat cu un succes. Este al doilea transplant în decurs de 3 zile în institutul nostru. Este o bucurie pentru noi, pentru că lista de aşteptare este într-adevăr consistentă, cu pacienţi care sunt în stadii avansate de insuficienţă cardiacă şi a căror singură speranţă este un organ, un cord care să le permită continuarea unei vieţi mai bune calitativ. Donatorul a fost o tânără în vârstă de 17 ani din Bucureşti, aflată la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti în moarte cerebrală. În cursul nopţii, o echipă de chirurgi din institutul nostru a prelevat cordul”, a declarat profesorul Suciu, mulțumind totodată familiei care a fost de acord cu donarea de organe.

 

 

Să fim sănătoși! 

 

Dr Horațiu Suciu

Dr. Suciu a arătat că echipa de specialişti a IUBCvT, care a realizat transplantul de cord, este optimistă în privinţa evoluţiei pacientei care, înainte de operaţie, era la capătul resurselor, având muşchiul inimii foarte slăbit.

Dacă mesajul meu de miercuri, după care am fost copleșit de mii reacții din partea voastră, a avut vreun rol, înseamnă că e bine. Dacă este doar o coincidență și crește numărul donărilor de organe, este la fel de bine. Sute de alți oameni sunt în așteptarea unui transplant, ca ultimă șansă la viață. Ei au nevoie de noi. De fiecare dintre noi. Se spune că sufletul călătoreşte spre inima oamenilor, iar trupul călătoreşte spre inima pământului. Sunt și momente, ca cel de miercuri și ca cel de astăzi, în care lacrimile pot însenina inimi. Să fim cu toții sănătoși!”, a scris dr. Horațiu Suciu pe pagina sa de Facebook.

Faptul că a avut ocazia să salveze două vieți într-un timp atât de scurt, îl determină pe acesta să fie optimist și să creadă că și în România se schimbă mentalitatea și crește numărul donărilor de organe.

Ne înclinăm cu profundă recunoștință și transmitem sincere condoleanțe familiei lovite pe neașteptate de o asemenea tragedie și mulțumim din suflet pentru gestul plin de umanitate și iubire făcut” – au transmis medicii și conducerea Agenției Naționale de Transplant care spun că miracolul transplantului” este „unul deloc întâmplător” și că în spatele acestor victorii pentru viață stau miile de ore de muncă, de dăruire și efort al unor OAMENI deosebiți, care și-au dedicat viața și cariera acestei activități și pentru care salvarea unei vieți înseamnă totul. 

 


Adaugati un comentariu


 

*