De Ziua Mondială a Sănătății, medicii români au învins din nou, moartea, prin transplant

8 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Iubirea și generozitatea unei familii care a acceptat donarea de organe și pasiunea, abnegaţia, profesionalismul şi responsabilitatea medicilor care, în fiecare zi salvează vieţi, au făcut posibil ca 5 destine să fie schimbate în bine în urma transplantelor de ficat, rinichi şi cornee.

 

De Ziua Mondială a Sănătății, medicii români au făcut ce știu ei mai bine, au salvat vieți. Doctorii cu mâini de aur de la mai multe spitale din țară au format un nou „lanț al vieții” și au învins din nou, moartea, prin transplant, datorită generozității unei familii care a acceptat donarea de organe în urma pierderii unei ființe dragi.

O decizie foarte grea, o „jertfă” pe care din ce în ce mai mulți români au puterea să și-o asume și care demonstrează că speranța și generozitatea este o calitate umană a fiecăruia dintre noi. Un astfel de exemplu este și familia unui pacient de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof.Dr. Nicolae Oblu” Iaşi, care în ciuda eforturilor medicilor nu a mai putut fi salvat, dar care a acceptat să dăruiască o şansă la viaţă altor semeni și a fost de acord cu donarea de organe şi ţesuturi. Este cea de-a doua prelevare de organe şi ţesuturi care a avut loc la Spitalul „Prof. N. Oblu” din Iași, de la începutul acestei luni.

 

În urma gestului altruist al familiei donatorului înger, trei oameni au primit o nouă șansă la viață în urma intervenţiilor de transplant ficat și rinichi realizate la IC Fundeni București și la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași, iar alte două destine vor fi schimbate în bine prin transplant de cornee, în cadrul Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi.

Mulţumim şi ne înclinăm cu profund respect în faţa familiei donatorului pentru gestul plin de generozitate şi umanitate. Apreciem profesionalismul şi efortul echipei ATI şi de coordonare a spitalului din Iaşi (Dr. Ecaterina Olaru şi Dr. Anca Rotaru), care a făcut posibil să fie pornite resorturile speranţei pentru alţi pacienţi. Mulțumim tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă şi sensibilă, prinsă mereu între suferinţă şi speranţă”, a transmis conducerea Agenției Naționale de Transplant (ANT).

 

La București, echipa Centrului de Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, coordonat de Prof. Dr. Irinel Popescu, a continuat lupta pentru viață și, sub coordonarea Prof. Dr. Vladislav Braşoveanu, au făcut posibil miracolul ca un pacient de 64 ani, aflat într-o stare critică, să primească o a doua şansă la viaţă. A fost cel de-al 20-lea transplant hepatic din acest an, realizat de medicii cu mâini de aur de la I.C. Fundeni.

„În spatele acestui miracol stau mii de ore de muncă, de nopţi albe, de gânduri şi emoţii puternice, stă un colectiv de medici şi asistente extrem de profesionist şi devotat muncii lor, pentru care pacientul este în primul rând om şi apoi bolnav. Intervenţia salvatoare de transplant hepatic este realizată de echipa de chirurgi condusă de Prof. Dr. Vladislav Braşoveanu, cu sprijinul şi suportul indispensabil al echipei ATI: Conf. Dr. Mihai Popescu, Dr. Corina David. Ficatul a fost prelevat de echipa chirurgicală a Spitalului Spiridon Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi, formată din Dr. Ciprian Vasiluţă şi Dr. Mihai Zabara”, precizează ANT.

 

Conf. dr. Ionut Nistor

În același timp, în Centrul de excelenţă al Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași, condus de Prof. Dr. Adrian Covic, alți doi pacienţi aflaţi în suferinţă, înscriși pe listele de aşteptare, au primit şansa la o viaţă normală în urma intrevenţiilor de transplant renal.

În ultima săptămână, medicii ieșeni au realizat cinci transplante de rinichi, unor pacienți din Botoşani, Iaşi, Bacău şi Galaţi. „Sunt cinci pacienţi transplantați în şapte zile. Patru de la donatori aflaţi în moarte cerebrală, în urma prelevărilor de organe făcute la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi și un transplant de la donator viu – o mamă i-a oferit fiului unul dintre rinichi. Unul dintre primitori este din Galaţi, are 51 de ani și făcea dializă de 3 ani de zile. Era cunoscut cu diabet zaharat de tip 1, o boală care se poate complica cu nefropatie diabetică şi este principala cauză care duce la insuficienţă renală. Un alt pacient este din Bacău, are 23 de ani, făcea dializă de 2 ani şi a fost diagnosticat cu glomerulonefrită cronică. Beneficiarii celorlalte două organe au fost doi pacienţi de 30 şi 54 de ani”, a declarat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”.

 

Purtătorul de cuvânt al unității medicale ieșene a subliniat că, în primele trei luni şi jumătate ale acestui an, în Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” au fost realizate 20 de transplante renale, un număr mult mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, pe tot parcursul anului 2021 realizându-se 32 de astfel de intervenţii în unitatea medicală ieșană. Mulţumim familiilor care au înţeles importanţa actului de donare şi care, prin gestul lor, au modificat major viaţa pacienţilor de pe lista de aşteptare. Le mulţumim colegilor care s-au mobilizat şi au reuşit să facă acest maraton de intervenţii chirurgicale în şapte zile, participând atât la partea de intervenţie propriu-zisă de transplantare, cât şi de recoltare, fiind o activitate care a implicat toate departamentele spitalului”, a mai precizat conf.dr. Ionuţ Nistor.

De la începutul activităţii Centrului de transplant renal la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, 350 de pacienţi au fost operaţi. În total, 715 pacienţi transplantați la Iași sau în alte centre medicale din ţară sunt ţinuţi sub observaţie de medicii acestei unități sanitare.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*