Născut de Ziua Mondială a Sănătății, Adrian Zoican s-a făcut medic și își iubește profesia

7 aprilie 2022 | 1 comentariu |

Șeful secției UPU din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău spune că se simte „întreg” doar „în acțiune” și dacă, uneri, reacționează ca „o vijelie”, este pentru că într-o urgență medicală, fiecare secundă contează și poate face diferența între viață și moarte. 

 

Medicul Adrian Zoican este cunoscut buzoienilor ca doctorul tânăr, pasionat de profesie, energic și uneori vulcanic de la UPU-SMURD, obligat de specialitatea pe care și-a ales-o să gândească și să ia decizii rapide și să găsească soluții salvatoare în situații care uneori par imposibile, chiar cu riscul de a-și pune uneori „lumea în cap”.

Buzoian get-beget, dr. Adrian Zoican s-a născut în ziua de 7 aprilie, când omenirea celebrează Ziua Mondială a Sănătății. Familia lui și cu atât mai puțin el în copilărie, nu știau atunci despre acest eveniment, dar s-a dovedit că a fost parcă un semn pentru ceea ce avea să devină micul copil rebel, la maturitate. Fără să-și dea seama, încă de mic s-a simțit atras de domeniul medical și de dorința de a-i ajuta pe cei din jur să uite și să scape de durere, să-și continue viața firesc. „Ca orice băiat de la țară, mă jucam pe stradă împreună cu alți copii, ne alergam, ne cățăram în copaci, iar juliturile și alte mici accidente erau inevitabile. În astfel de momente îmi doream să pot face cumva ca acestea să dispară, să fim cu toții din nou veseli și așa a început să încolțească în mintea mea de copil, dorința de a salva vieți”.

 

În liceu s-a implicat în diverse activități de voluntariat și a înțeles că are vocație de „salvator”, așa că, după absolvire, a dat examen la Școala Sanitară Postliceală Buzău. Aici și-a întărit convingerea că aceasta este vocația sa și că sistemul medical îi oferă cea mai bună șansă de a-și concretiza dorința de a-și ajuta semenii. „Ulterior, la Jandarmeria Buzău, unde mi-am satisfăcut stagiul militar, am învățat ce este disciplina, responsabilitatea propriilor acțiuni și am înțeles semnificația jurământului de a respecta legile țării și de a-mi apăra patria cu prețul vieții”, spune medicul, zâmbind la amintirea imaginii copilului și adolescentului rebel care și-a găsit asufel echilibrul de care avea nevoie și a înțeles că-și poate consuma energia în mod constructiv.

Ca asistent medical, a profesat mai întâi în secția Anestezie-Terapie Intensivă, apoi în secția de Urgențe – una dintre primele de acest gen din România, înființată în 1999 în cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău.

Și-a dorit însă să poată face mai mult, iar în 2001 a dat examen de admitere la Facultatea de la Medicină „N. Testemițeanu” din Chișinău unde, cu ajutorul profesorilor săi, cărora spune că le va fi „recunoscător toată viața”, a înțeles că adevărata sa vocație este aceea de medic urgentist, specialitate pentru care a și optat la Rezidențiat.

 

În facultate, Adrian Zoican și-a întâlnit și marea iubire, pe Cati (Ecaterina), alături de care s-a întors în țară, continuându-și împreună desăvârșirea profesională – ea în Diabetologie și boli de nutriție – o specialitate „mai cuminte”, el în Medicină de urgență – o specialitate extrem de solicitantă, astfel încât să formeze un cuplu echilibrat. Relația lor s-a consolidat și împreună au format o familie. Au decis că locul lor este în Buzău, așa că la examenul de Rezidențiat au optat pentru câte un post la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău și după obținerea titlului de specialist au venit „acasă”, unde încearcă să ajute cât mai mulți oameni aflați în suferință.

Din iubirea lor s-au născut două fete, pentru care Adrian Zoican spune că este în stare să „mute munții din loc”. Deși profesia îl solicită și-i ocupă foarte mult timp, profită de orice moment în care este alături de familie și încearcă să petreacă împreună timp prețios, uitând de oboseală, de stress și de griji. „De fapt, familia, cele trei fete ale mele (aici o includ și pe soție), sunt izvorul meu de echilibru și energie”, spune medicul. Deși nu poate să petreacă împreună cu ele atât timp cât și-ar dori, le este recunoscător că au înțeles că specialitatea de medic urgentist este una solicitantă fizic și psihic și „nu se poate exercita după un program fix, ca alte specialități medicale”.

 

În secția UPU-SMURD a Spitalului Județea de Urgență Buzău, dr. Adrian Zoican a revenit ca specialist și a urcat toate treptele profesionale, până la medic primar și șef de secție. N-a fost ușor, în condițiile în care medicina de urgență este pe cât de frumoasă pe atât de grea și solicitantă, iar tinerii absolvenți nu se prea înghesuie s-o practice, mai ales într-un spital de provincie. „Începând cu 2015, când am devenit șef de sectie UPU- SMURD Buzău și mi-am asumat coordonarea principalului furnizor de servicii medicale de urgență din judetul nostru, care are aproximativ 70.000 de prezentări pe an, prima grijă a fost ca împreună cu conducerea spitalului să atragem la Buzău medici tineri, pasionați de medicina de urgență, astfel încât activitatea UPU-SMURD să se desfășoare în condiții bune”, povestește medicul buzoian. Spune că este „îndrăgostit” de profesie și a învățat că „cea mai mare răsplată pe care o poți primi de la viață este să vezi că deși, uneori, nu poți mulțumi pe toată lumea, ai conștiința împăcată că ai făcut tot ce este omenește posibil pentru ca în primul rând să nu faci rău – așa cum am jurat când am ales să devin medic”. A învățat să ia „decizii rapide și eficiente pentru binele pacienților, pe care-i iubesc la fel ca pe propria familie” și a învățat că lucrul în echipă „este esențial în profesia de medic”.

 

Din activitățile de voluntariat în care s-a implicat, medicul Adrian Zoican a învățat cât de important este să înțelegi nu doar nevoile proprii, ci și pe ale celor din jur. A predat cursul „Da pentru viață!” în școlile din municipiu, considerând că este de datoria sa, în calitate de coordonator al Programului de Transplant Buzău, pentru care SJU Buzău are acreditare din 2014. S-a străduit să explice tinerilor cât de importantă este conștientizarea acceptării donării de organe, cum se procedează, care este legislația prin care s-au stabilit regulile de prelevare și transplant de organe, țesuturi și celule în domeniul uman și care pot fi riscurile necunoașterii acesteia, dar mai ales că „este important să conștientizăm că atunci când o viață nu mai poate fi salvată, aceasta nu trebuie irosită, pentru că prin donarea de organe, cel plecat la îngeri poate salva alte vieți, dăruind astfel viață după moarte și continuând practic, să trăiască prin cel salvat”.

Tot pentru a-și putea ajuta mai bine pacienții, doctorul Zoican a fost unul dintre primii medici buzoieni care a învățat limbajul mimico-gestual, pentru ca „într-un moment în care fiecare secundă poate face diferența între viață și moarte să nu mai fim nevoiți să căutăm și să așteptăm venirea unui interpret, pentru a putea comunica cu pacientul”, explică medicul.

 

Prelevare organe Buzau

Întrebat care au fost cazurile care l-au marcat cel mai mult în carieră, dr. Adrian Zoican spune că „fiecare caz este impresionant, pentru că fiecare urgență medicală majoră înseamnă, de fapt, un om care este la limita dintre viață și moarte, iar pentru noi, urgentiștii, fiecare viață este importantă. Este adevărat, însă, că cel mai mult mă impresionează când avem un copil care vine cu șanse minime de supraviețiuire, iar în astfel de cazuri simți că ești în stare să te iei la trântă cu lumea întreagă pentru a-i acorda o șansă, chiar cu riscul de a-i deranja pe mulți. Sunt momente când ai vrea ca Dumnezeu să-ți dea puterea de a face miracole!”, se confesează medicul.

La fel de marcat spune că este atunci când, deși încearcă, împreună cu colegii din spital, să salveze o viață aflată „la limită”, medicina se dovedește neputincioasă, iar „pentru ca viața respectivă să nu fie irosită, încercăm să convingem familia să doneze organele, pentru a salva alte vieți. Este un moment delicat, cu un puternic impact emoțional și destul de dificil de gestionat, dar împreună cu domnul doctor Victor Ionță, șeful secției ATI, care are misiunea dificilă de a asigura funcționarea organelor eligibile pentru donare, dacă reușim să convingem familia și astfel să salvăm mai multe vieți, nu putem decât să fim recunoscători lui Dumnezeu că ne-a oferit acest privilegiu, prin profesia pe care ne-a ajutat să o avem”.

 

Perioada cea mai dificilă din cariera sa a fost, însă, cea a pandemiei de COVID-19, când cadrele medicale din UPU-SMURD și din secțiile de Terapie Intensivă, Pneumologie și Boli Infecţioase au avut de gestionat situații deosebit de critice. „Pe lângă numărul mare de pacienți, complexitatea cazurilor a fost diferită. Dar, împreună cu toate instituțiile statului, cu DSP Buzău și cu conducerea spitalului, am depus eforturi deosebite să ne adaptăm nevoilor impuse de moment și să ajutăm oamenii aflați în suferință. Ne-a ajutat și faptul că noi nu am resimțit primele valuri cu intensitatea care s-a resimțit în Italia, spre exemplu, și am putut învăța puțin de la ei. Au fost echipe ale UPU-SMURD din țară care s-au deplasat acolo și au colaborat foarte bine cu lucrătorii medicali din Italia și ne-au transmis foarte multe informații. Aici, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a avut un rol foarte important, pentru că prin acel schimb de experiență, practic, ne-a pregătit și pe noi, dincolo de faptul că organizau și videoconferințe la care invitau și lucrători medicali din Italia și ne explicau despre ce este vorba”, își amintește dr. Zoican.

 

Extrem de solicitante au fost însă perioadele de vârf ale pandemiei, în care foarte mulţi pacienţi infectați cu Sars-CoV-2 au ajuns la spital în stare gravă, iar în același timp, personalul medical din Urgență a trebuit să găsească timp și soluții pentru a rezolva și urgențele non-COVID.

În perioada de vârf din valul patru al pandemiei era aproape imposibil de găsit un loc în secțiile COVID, ca să nu mai vorbim de un pat în Terapie Intensivă, pentru pacienții aflați în stare gravă. A fost o perioadă de concentrare maximă a resurselor umane și materiale, un efort greu de imaginat, asumat de întregul spital. Nu pot spune că pandemia ne-a găsit nepregătiți, dar ne-a afectat perioada neașteptat de lungă de manifestare. De altfel, virusul se manifestă în continuare, ce-i drept, cu mai mică intensitate, dar a crescut numărul de prezentări ale pacienților cu patologii cronice care, în perioada pandemică se fereau să vină la spital de teama virusului sau se adresau în privat, dar acum au reînceput să ni se adreseze și cred că vom ajunge la adresabilitatea din perioada de dinaintea pandemiei. Eforturile de lungă durată ne-a afectat însă și pe noi, am avut și colegi care s-au îmbolnăvit, iar ca să putem face față a fost nevoie de personal suplimentar. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au venit alături de noi în aceste momente delicate, oameni care merită tot respectul și toată considerația. După toate aceste evenimente, medicina de urgență este privită acum un pic altfel față de cum era privită înainte de pandemie, a explicat medicul.

 

Adrian Zoican spune că își iubește profesia și nu-și imaginează că ar fi putut fi altceva. „Îmi place ce fac, îmi place să ajut oamenii, iar medicina, și mă refer aici la profesie ca atare, își are originile de când e lumea, și cu asta s-a și pornit, de la sentimentul, nevoia de a ajuta aproapele. Este clar că dincolo de pregătirea profesională a unui medic sau a unui asistent medical, care stă la baza activității în sine în domeniul medical, contează foarte mult comunicarea. Și dacă omul care are un necaz vine și îți spune tot ce are pe suflet, iar tu poți să îl faci să îți transmită ceea ce simte și îi arăți că îl înțelegi, jumătate din afecțiune este deja vindecată!.

S-a implicat însă și în politică, convins că fiecare dintre noi este „dator” să ajute la schimbarea în bine a problemelor comunității în care trăiește. „Dacă vrem să ne fie nouă și copiilor noștri mai bine, este necesar să ne implicăm, nu doar să criticăm de pe margine și să așteptăm să facă alții ceea ce noi înșine putem și avem datoria să facem”. Din 2016, este consilier județean PNL, iar în această calitate încearcă să ajute și în problemele administrative ale județului. Prin Programul de prim ajutor desfășurat cu sprijinul Consiliului Județean, peste 1.200 de copii care au învățat care sunt manevrele medicale corecte și cum să acorde primul ajutor cuiva aflat într-o situație limită.

La ceas aniversar, noi îi dorim să fie sănătos împreună cu toată familia și cu toată echipa, să-și atingă toate obiectivele și să i se îndeplinească toate aspirațiile și îi urăm „La mulți ani buni, frumoși și rodnici, atât în viața personală cât și în cea profesională!”  

 

 Comentarii (1)

  1. Papuc Iuliana spune:

    Un medic și un om excepțional,o persoana de nota 1000
    Mulțumesc!

Adaugati un comentariu


 

*