Dr. Adrian Zoican : „Medicina de urgență m-a învățat să iau decizii rapide și eficiente”

7 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Obișnuit să-și folosească abilitățile și competențele pentru binele comunității, medicul buzoian este convins că poate face mai mult locuitorii municipiului reședință de județ în calitate de primar – cea mai înaltă funcție a administrației publice locale.

 

Pe medicul Adrian Zoican, buzoienii îl cunosc drept doctorul de la UPU-SMURD, un tânăr pasionat de profesie, energic, uneori vulcanic, obligat de specialitatea pe care și-a ales-o să gândească și să ia decizii rapide și să găsească soluții salvatoare în situații care uneori par imposibile.

Crede însă că a acumulat suficientă experiență și maturitatea necesară pentru a se implica „mai mult și mai activ în viața cetății”, astfel că a decis că este timpul să își sume și responsabilități politice și administrative și a intrat în cursa pentru Primăria Buzău, fiind candidatul la funcția de primar susținut de Partidul Național Liberal.

Buzoian get-beget, dr. Adrian Zoican spune că este „îndrăgostit de locurile natale” pentru că aici s-a născut, a crescut, s-a format ca om, și-a făcut „prieteni pe viață” și a învățat că „cea mai mare răsplată pe care o poți primi de la viață este să vezi că deși, uneori, nu poți mulțumi pe toată lumea, ai conștiința împăcată că ai făcut tot ce este omenește posibil pentru ca în primul rând să nu faci rău – așa cum am jurat când am ales această profesie”. Ca viitor primar, el crede că poate aplica la nivelul comunității ceea ce știe să facă cel mai bine, să ia „decizii rapide și eficiente în folosul tuturor buzoienilor, pe care-i iubesc la fel ca pe propria familie” și să lucreze „în echipă”, așa cum a învățat ca medic.

 

Adrian Zoican a plecat „de jos” cum se spune și a parcurs toate etapele de pregătire profesională. „După absolvirea liceului am decis să urmez cursurile Școlii Sanitare Postliceale Buzău, unde mi-am descoperit vocația de a-mi ajuta semenii. Ulterior, la Jandarmeria Buzău, unde mi-am satisfăcut stagiul militar, am învățat ce este disciplina, responsabilitatea propriilor acțiuni și am înțeles semnificația jurământului de a respecta legile țării și de a-mi apăra patria cu prețul vieții”, spune dr. Zoican, subliniind că astfel, copilul și adolescentul rebel și-a găsit echilibrul de care avea nevoie și a înțeles că-și poate consuma energia în mod constructiv, ca asistent medical, mai întâi în secția Anestezie-Terapie Intensivă, apoi în secția de Urgențe medico-chirurgicale – una dintre primele de acest gen din România, înființată în 1999 în cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău.

Nu s-a mulțumit însă cu ceea ce putea face ca asistent medical, iar în 2001 a dat examen de admitere la Facultatea de la Medicină „N. Testemițeanu” din Chișinău unde, cu ajutorul profesorilor săi cărora spune că le va fi recunoscător toată viața, a înțeles că are vocație pentru medicina de urgență, specialitate pentru care a și optat la examenul de intrare în Rezidențiat.

 

În facultate, Adrian Zoican și-a întâlnit și marea iubire, pe Ecaterina, alături de care s-a întors în țară, continuându-și desăvârșirea profesională – ea în Diabetologie și Boli de nutriție – o specialitate „mai cuminte”, el în Medicină de urgență – o specialitate extrem de solicitantă, astfel încât să formeze un cuplu echilibrat. Relația lor s-a consolidat și împreună au format o familie. Din iubirea lor s-au născut două fete, pentru care Adrian Zoican spune că este în stare să „mute munții din loc”. Au decis că locul lor este în Buzău, așa că după rezidențiat au venit „acasă”, la Spitalul Județean de Urgență, unde încearcă să ajute cât mai mulți oameni aflați în suferință.

După ce a parcurs Rezidențiatul pe post adjudecându-și unul din posturile scoase la concurs de Spitalul Județean Buzău pentru secția UPU-SMURD, dr. Zoican a revenit ca specialist în spitalul buzoian, unde profesează și în prezent și a urcat toate treptele profesionale, de la medic rezident la specialist la medic primar și șef de secție. N-a fost ușor, în condițiile în care medicina de urgență este pe cât de frumoasă pe atât de grea și solicitantă, iar tinerii absolvenți nu se prea înghesuie s-o practice, mai ales într-un spital de provincie. „Începând cu 2015, când am devenit șef de sectie UPU- SMURD Buzău și mi-am asumat coordonarea principalului furnizor de servicii medicale de urgență din județul nostru, care are aproximativ 70.000 de prezentări pe an. Prima grijă a fost ca împreună cu conducerea spitalului să atragem la Buzău medici tineri, pasionați de medicina de urgență, astfel încât activitatea UPU-SMURD să se desfășoare în condiții bune”, povestește medicul urgentist buzoian. Susține însă că acum, dacă ar fi să-și întrerupă activitatea pentru a se ocupa de Primărie, secția rămâne „pe mâini bune”, iar buzoienii nu au motive de îngrijorare.

 

Din activitățile de voluntariat în care s-a implicat, medicul Adrian Zoican a învățat cât de important este să înțelegi nu doar nevoile proprii, ci și pe ale celor din jur. A predat cursul „Da pentru viață!” în școlile din municipiu, considerând că este de datoria sa, în calitate de coordonator al Programului de Transplant Buzău, pe care l-a inițiat în 2014 și pentru care SJU Buzău a primit acreditare. Consideră că era necesar să explice tinerilor cât de importantă este conștientizarea acceptării donării de organe, cum se procedează, care este legislația prin care s-au stabilit regulile de prelevare și transplant de organe, țesuturi și celule în domeniul uman și care pot fi riscurile necunoașterii acesteia, dar mai ales de ce este important să conștientizănm că atunci când o viață nu mai poate fi salvată, aceasta nu trebuie irosită, pentru că prin donarea de organe, cel plecat la îngeri poate salva alte vieți, dăruind astfel viață după moarte și continuând practic, să trăiască prin cel salvat.

Tot pentru a-și putea ajuta mai bine pacienții, doctorul Zoican a fost unul dintre primii medici buzoiani care a învățat limbajul mimico-gestual, pentru ca „într-un moment în care fiecare secundă poate face diferența între viață și moarte să nu mai fim nevoiți să căutăm și să așteptăm venirea unui interpret, pentru a putea comunica cu pacientul”, explică medicul.

 

Adrian Zoican a ales să se implice în politică pentru că este convins că „dacă vrem ca lucrurile să se schimbe în bine în comunitate și să ne fie nouă și copiilor noștri mai bine, este necesar să ne implicăm, să punem umărul (cum se spune), nu doar să criticăm de pe margine și să așteptăm să facă alții ceea ce noi înșine putem și avem datoria să facem”.

Decizia de a candida la funcția de primar al municipiului Buzău a luat-o „după o lungă chibzuință” și după ce a înțeles ce înseamnă implicarea și responsabilitățile pe care și le asumă dintr-o astfel de poziție.

Începând cu anul 2016, în urma alegerilor locale, am devenit consilier județean PNL. Deși eram implicat în politica de partid de mai mulți ani, abia după aceea am înțeles ce înseamnă politica administrativă, responsabilitatea față de toți cetățenii, cum trebuie evaluate și înțelese nevoile lor și prioritățile. Pe lângă participarea la dezbaterile pe proiecte administrative la care am participat, în această perioadă am implementat la nivelul școlilor Programul de prim ajutor desfășurat cu sprijinul Consiliului Județean, de care au beneficiat peste 1.200 de copii care au învățat care sunt manevrele medicale corecte și cum să acorde primul ajutor unui coleg, unui membru din familie sau unui necunoscut aflat într-o situație limită. Cred că acum sunt pregătit și pot să fiu un bun  primar al municipului Buzău, deoarece consider ca sunt un om dedicat comunității, capabil să aduc bunăstare buzoienilor prin atragere de fonduri europene, cheltuirea judicioasă a resurselor urbei, dezvoltarea de programe sociale care să aiba în centrul atenției persoanele defavorizate, având ca principal obiectiv dezvoltarea economică a municipiului Buzău, de care depinde dezvoltarea tuturor celorlalte ramuri de activitate și bunăstarea cetățenilor”, rugând buzoienii să meargă la vot și să aleagă pe cine cred ei că le poate reprezenta mai bine interesele și-i poate ajuta să aibă o viață mai bună.

 

Advertorial comandat de Partidul Național Liberal  Buzău- Cod AEP: 21200012

 


Adaugati un comentariu


 

*