Consultatii in caruta, ca pe vremea razboiului

14 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Jos, palaria pentru astfel de medici! O doctorita din judetul Vaslui a impresionat pe toata lumea, acordand servicii medicale intr-o caruta, dupa ce a gasit lacatul pus pe usa dispensarului.

 

Dr. Roxelana Cercel

Dr. Roxelana Cercel

Scene incredibile! Lucruri care mai pot fi vazute doar in tarile lumii a treia, s-au derulat, zilele acestea, pe ulitele unui sat din judetul Vaslui.

Un medic de familie a fost nevoit sa transforme o caruta in spital de campanie, dupa ce nu a putut patrunde in incinta dispensarului care fusese ferecat cu un lant gros, prins cu lacat, fara ca cineva sa dea vreo explicatie sau medicul sa fi fost anuntat!

S-a intamplat in comuna Bacesti, iar medicul care a avut prezenta de spirit de a improviza un punct de acordare a consultatiilor pentru a nu-i trimite acasa pe pacientii care ii solicitau ajutorul este Roxelana Cercel, care are inscrisi pe listele sale 1.700 de pacienti din localitate.

Iar asta, in ciuda dispretului autoritatilor fata de oamenii in mana carora sta sanatatea noastra, a tuturor.

 

Caruta, cabinet medical de "campanie"

Caruta, cabinet medical de “campanie”

Ziua respectiva incepuse ca o zi obisnuita de lucru pentru medicul de familie care a mers, ca de obicei, la cabinet, unde urma sa acorde consultatii pacientilor care necesitau acest lucru. Numai ca, odata ajunsa aici, doctorita a gasit poarta de acces catre cladirea in care functiona dispensarul ferecata cu lacatul. Si nimeni prin preajma, care sa-i dea vreo explicatie. Pana sa apuce sa lamureasca lucruruile, la poarta se formase deja o coada apreciabila de pacienti, pe care medicul nu s-a gandit niciun moment sa-i trimita acasa si sa ii reprogrameze la o data ulterioara.

Dand dovada de prezenta de spirit, a „rechizitionat” caruta unuia dintre pacientii veniti sa-i ceara ajutorul si a improvizat, in atelaj, un dispensar „de campanie”, exact asa cu procedeaza echipele medicale in tarile din lumea a 3-a sau in caz de calamitate ori de razboi, acolo unde asistenta medicala este la pamant sau lipseste cu desavarsire.

 

hipertensiuneIn timp ce pacientii erau consultati in caruta, primarul comunei a aflat de incident si a trimis pe cineva sa taie lacatul, insa surprizele neplacute au continuat. Odata permis accesul in dispensar, medicul Roxelena Cercel a constatat ca la cabinet fusese taiat si curentul electric, in lipsa caruia, de asemenea nu putea acorda consultatii in incinta.

A revenit la cabinetul improvizat in caruta si a continuat consultatiile, pana la ultimul pacient, castigandu-si astfel toata aprecierea acestora.

In cele din urma, dupa cum relateaza presa vasluiana, s-a stabilit ca fusese vorba de o neintelegere administrativa, cabinetul functionand in sediul unui centru medico-social, care preluase cladirea din administrarea Consiliului Local, cu tot cu cabinetul medical. Dispensarul functiona acolo din 2006 si mai avea contractul de inchiriere valabil pana anul viitor. Se pare ca spatiul respectiv urma sa intre in renovare, iar noii proprietari s-au „grabit putin”, medicul Roxelana Cercel declarand pentru o publicatie locala ca nu fusese anuntata de nimeni de intentiile proprietarilor si ca nu a primit nicio explicatie pentru faptul ca i s-a ingradit accesul la dispensar si a i-a fost taiat curentul.

 

Dincolo de cauzele care au dus la un astfel de eveniment, este de admirat prezenta de spirit a medicului si respectul pe care l-a demonstrat fata de pacienti, luand decizia de a-si face datoria in orice fel de conditii.

Roxelana Cercel are peste 20 de ani de experienta, este licentiata si in psihologie si profeseaza ca medic de familie in judetul Vaslui.

 


Categorii: Actual, Comunitate, Medici

Adaugati un comentariu


 

*