Recorduri negative consemnate în cadrul Caravanei pentru Monitorizarea Gravidelor şi a Mamelor cu Risc

4 martie 2020 | 0 comentarii |

În perioada septembrie 2019 – februarie 2020, caravana s-a deplasat în 12 comunități defavorizate din cinci județe, oferind consultații gratuite pentru 193 de gravide.

 

În cursul anului trecut, Asociația Prematurilor a demarat o campanie cu sprijinul financiar asigurat de Kaufland România, având ca obiectiv reducerea cu 25%, în decurs de 12 luni, a deceselor nou-născuților din localități cu mortalitate infantilă ridicată. Acțiunea vizează în mod special comunitățile defavorizate din județele Călărași, Ialomița, Giurgiu, Ilfov și Teleorman și se desfășoară sub forma unei caravane medicale care se deplasează periodic în aceste zone, pentru a asigura consultații gratuite gravidelor și mamelor cu risc de avort și naștere prematură.

Pentru această acțiune a fost achiziționat un ecograf care permite atât depistarea sarcinilor cu risc de prematuritate, cât și eventuale malformații ale fătului, iar echipa caravanei este constituită din doi medici, o asistentă medicală și un consultant în nutriție. Aceștia colaborează cu medicii de familie din localitățile vizitate, dar și cu autoritățile locale, mediatorii sanitari și asistenții comunitari de aici.

Caravana a pornit la drum în luna septembrie a anului trecut, iar până la finele lunii februarie a poposit în 12 localități din cele cinci județe, efectuând câte o deplasare pe săptămână. În toată această perioadă au fost efectuate 226 de controale pentru 193 de gravide, care au beneficiat de control al sarcinii şi ecografie de specialitate, în funcţie de gradul de graviditate în care se aflau.

 

Consultaţiile s-au desfăşurat în cabinetele medicale sau dispensarele din localităţile vizitate, puse la dispoziție în acest sens de medicii de familie și autoritățile locale. Cele mai multe dintre gravidele beneficiare erau în trimestrul III de sarcină şi au născut până la a doua vizită a caravanei în localitatea lor, iar 33 dintre ele au beneficiat de control de câte două ori.

Referitor la activitățile desfășurate până acum, Adina Clapă, coordonatorul proiectului, a declarat că „au fost şi câteva cazuri speciale, în care s-au depistat sarcini oprite din evoluţie, sarcină gemelară, afecţiuni ale fătului sau probleme cu privire la lichidul amniotic sau risc de naştere prematură. De fiecare dată, echipa medicală a oferit indicaţii pentru analize și controale suplimentare sau intervenţii terapeutice, după caz. De asemenea, au fost câteva cazuri când gravidele au fost atenţionate de risc de diabet gestaţional sau tensiune arterială ridicată, li s-a explicat situaţia şi au fost îndrumate către controale de specialitate”.

Limitele de vârstă pentru beneficiarele caravanei au fost cuprinse între 13 şi 43 de ani, cu o medie în jur de 22-23 de ani, multe dintre gravidele cu această vârstă aflându-se deja la a treia sau a patra sarcină.

 

Cu ocazia activităților desfășurate în cele 12 localități, echipa caravanei a consemnat și câteva cazuri particulare care se constituie în recorduri negative. Astfel, una dintre gravidele consultate era deja bunică la vârsta de doar 31 de ani, iar alte paciente controlate născuseră primul copil la vârsta de 12 ani.

De altfel, 10 dintre gravidele care au beneficiat de consultații medicale aveau 13 și 14 ani, iar gravidele minore cu vârste de 16 și 17 ani de aflau deja la a doua sau chiar a treia sarcină. Chiar dacă nu erau la prima sarcină, 70% dintre femeile consultate au făcut pentru prima dată o ecografie cu această ocazie, iar 80% dintre ele au abandonat școala înainte să finalizeze ciclul gimnazial, multe fiind chiar analfabete și având nevoie de sprijin pentru a înţelege ce scrie în fișa medicală sau pe rezultatul ecografiei.

Datele Centrului Naţional pentru Statistică şi Informatică în Sănătate Publică arată că, în România, mortalitatea infantilă la nivelul anului 2017 a fost de 1.360 de nou-născuţi care au murit înainte de a împlini vârsta de un an. Din totalul acestora, doar în 129 din cazuri mamele au beneficiat de toate controalele pe perioada sarcinii. În cazul a 285 mame au fost efectuate mai puţin de 4 controale, iar alte 358 femei nu au fost consultate niciodată de un medic pe perioada sarcinii. Deşi studiul relevă că majoritatea deceselor au avut loc în spital, în lipsa monitorizării sarcinilor, maternităţile nu pot să modifice această situaţie decât în mică măsură. În plus, prematuritatea s-a dovedit un diagnostic favorizant pentru 32% din copiii care nu au supravieţuit primului an de viaţă” – a subliniat coordonatoarea proiectului.

 


Adaugati un comentariu


 

*