Aproape 1.000 de noi pacienți, incluși anul trecut în Registrul Român de Boli Reumatice

Datele centralizate la finalul lui 2019 indică faptul că numărul total de pacienți cu forme severe de reumatisme inflamatorii care figurează în acest registru se apropie de 10.000.

 

Dr. Cătălin Codreanu

Societatea Română de Reumatologie şi asociaţia Registrul Român de Boli Reumatice au organizat, zilele acestea, ședința anuală în cadrul căreia au fost prezentate datele centralizate la finele anului trecut, incluse în acest registru. Astfel, baza de date la nivel național include la acest moment aproximativ 10.000 de pacienți cu forme severe de reumatisme inflamatorii, precum artrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artropatie psoriazică, lupus şi vasculite, care necesită tratament cu medicamente biologice. Numărul acestora a sporit cu aproape 1.000 de noi pacienți, în 2109 fiind înregistrați în registru 397 de pacienți cu spondilartrite, 499 cu artrită reumatoidă şi 84 cu artropatie psoriazică.

În cadrul ședinței de bilanț, medicul Cătălin Codreanu, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, a declarat că „pe măsura progreselor înregistrate în aplicarea rezultatelor derivate din studiile clinice, ştiinţa medicală a realizat că are nevoie şi de date pe termen lung, care reflectă mai bine practica reală, provenite de la pacienţi neselecţionaţi, cu variate comorbidităţi, colectate prin utilizarea la scară largă a registrelor de pacienţi. Registrul Român de Boli Reumatice contribuie la un management mai bun al pacienţilor, la atingerea unor rezultate terapeutice optime, dar şi la evaluarea costurilor asociate acestor boli”.

 

În cadrul aceleiași ședințe a fost făcută o analiză amănunțită a tuturor categoriilor de pacienți incluși în registru și a patologiei acestora, date care vor ajuta la implementarea şi dezvoltarea acestui instrument necesar pentru un management mai bun al pacienţilor cu boli reumatice.

Potrivit acestor date, în registru figurează 3.651 de pacienţi cu spondilită anchilozantă, numărul acestora fiind în creștere față de 2018, când erau în evidențe  3.417 pacienți. Din totalul pacienților cu această afecțiune, 76% sunt bărbaţi, iar vârsta medie este de 46,8 ani. Un motiv de îngrijorare este faptul că 40% dintre pacienții cu spondilită anchilozantă sunt tineri, au vârste cuprinse între 26 și 45 de ani.

 

Față de anii precedenți se constată o îmbunătățire a calității îngrijirilor de care beneficiază acești pacienți, astfel că 66% dintre ei sunt în continuare activi în câmpul muncii.

În ceea ce privește artrita reumatoidă, la finele anului trecut figurau în registrul național 4.755 de pacienți, în creștere cu 7,9% față de 2018, când erau înregistrați 4.047 de pacienți. Dintre aceștia 85% sunt femei, iar media de vârstă a pacienților înregistrați este de 60 de ani.

A crescut cu 2% și numărul pacienților cu artropatie psoriazică, în registru fiind înregistrate, la finele anului trecut, 849 de persoane cu această afecțiune. În ceea ce privește incidența bolii în funcție de sex, raportul este unul echilibrat, jumătate dintre pacienți fiind femei, iar cealaltă jumătate bărbați. Dinte cei 849 de pacienți, 43% sunt activi în câmpul muncii , iar vârsta medie este de 55,8 ani.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*