Românii merg la reumatolog doar când încep să-i chinuie durerile

15 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Specialiștii spun că și în acest domeniu, al bolilor reumatologice, diagnosticarea precoce este esențială, iar acest lucru se poate face prin controale preventive.

 

După bolile cardiovasculare, afecțiunile reumatice ocupă locul al doilea ca incidență în România. Peste 200 de afecțiuni sunt incluse în categoria boli, iar peste 600.000 de persoane (3% din populație) suferă de boli reumatice de tip inflamator în țara noastră. Numărul real al acestora poate fi însă mult mai mare, dat fiind faptul că mulți dintre pacienți ignoră primele semne ale bolii și ajung la medic doar atunci când durerile de spate sau de articulații se acutizează.

Acestea sunt principalele semnale de alarmă trase de medicii reumatologi, cu ocazia conferinței de presă susținută de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Artritelor, în preambulul Congresului Național de Reumatologie, organizat la Brașov, de Liga Română contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie, sub egida Ligii Europene împotriva Reumatismului (EULAR).

Cu această ocazie, medicii specialiști au subliniat că bolile reumatice nu sunt specifice doar persoanelor aflate la vârste înaintate, ci apar la orice vârstă, iar în ultimii ani se constată o creștere a numărului de tineri cu astfel de probleme. Totodată au fost reamintite principalele mesaje ale campaniei europene „Don’t Delay, Connect Today” („Fara amanare! Fă o programare!”), lansată la începutul acestui an, prin care se atrage atenția asupra importanței diagnosticului precoce în cazul bolilor reumatice.

 

Datele preliminare ale unei cercetări naționale realizate de iSense în perioada septembrie – octombrie 2018, pentru Liga Română contra Reumatismului, în rândul populației urbane active din România, utilizatoare de internet, cu vârsta de peste 18 ani, arată că medicul de familie joacă un rol important în diagnosticarea la timp și trimiterea către medicul reumatolog. Potrivit studiului, 66% dintre românii din mediul urban susțin că au fost în ultimele 12 luni la un control preventiv la medicul de familie. Cercetarea arată că peste 600.000 de români se confruntă cu probleme reumatice, iar circa 2.000 dintre aceștia sunt copii.

Bolile reumatice afectează un procent semnificativ din populația activă și generează aproximativ 50% din absenteismul de la locul de muncă. Aproape două treimi dintre persoanele afectate își pierd capacitatea de muncă sau se pensionează anticipat, iar cele mai multe costuri generate de bolile din această categorie sunt date de pierderea capacității de muncă. Aproximativ 1 din 2 români din mediul urban consideră că bolile reumatice se datorează expunerii la frig sau umiditate și bătrâneții. Durerea de spate de tip inflamator, una dintre afecțiunile frecvente în categoria bolilor reumatice, a fost percepută ca o boală cronică de numai 18% dintre respondenți, în timp ce majoritatea au afirmat că o consideră o boală obișnuită, care se ameliorează în timp. Cu toate acestea, 77% dintre respondenți au afirmat că au resimțit dureri de spate în ultimul an. 

 

Conf. dr. Catalin Codreanu

Rezultatele studiului au fost prezentate de conf. univ. dr. Cătălin Codreanu, preşedintele Ligii Române contra Reumatismului, care a precizat că medicul de familie are un rol important în diagnosticarea la timp şi trimiterea către medicul reumatolog a pacienților, având în vedere că 66% dintre românii din mediul urban susţin că au fost în ultimele 12 luni la un control preventiv la medicul de familie. Dintre cei 400 de respondenți chestionați, doar 13% au spus că au fost la un medic reumatolog, iar două treimi au vizitat medicul de familie. Totodată 20% dintre respondenţi au spus că se duc din proprie iniţiativă la reumatolog, iar 60%, doar atunci când au dureri articulare sau dureri de spate. „În mod surprinzător, 80% dintre respondenți au auzit despre osteoporoză, 70% despre artroză, 65% despre diverse dureri de spate şi despre două boli reumatice importante şi frecvente, artrita reumatoidă şi spondilita, iar frigul şi umezeala cred că pot produce boala reumatică. Aceşti factori pot cel mult să contribuie la acutizarea unei suferinţe şi plasarea acestui răspuns pe primul loc arată că populaţia nu este suficient de bine informată”, a mai precizat dr. Cătălin Codreanu. Acesta a vorbit și despre deficitul de medici care se resimte și în această specializare, precizând că la nivelul întregii țări există doar 315 medici reumatologi, care sunt supraaglomerați.

Studiul mai arată că durerea de spate de tip inflamator afectează, cel mai frecvent persoanele cu vârsta de până la 40 de ani, în timp ce poliartrita debutează, cel mai adesea la 40-45 de ani, existând chiar şi pacienţi mai tineri.

 

Prof. Dr. Ruxandra Ionescu

Președintele Societăţii Române de Reumatologie, medicul Ruxandra Ionescu, a subliniat că, și în cazul acestor boli, stabilirea unui diagnostic precoce este esențială, punând accent pe necesitatea controalelor preventive, pentru a fi depistate la timp orice semne de boală.

Medicul reumatolog a adăugat că, și la nivelul Uniunii Europene, incidența bolilor reumatice este foarte mare, afectând aproximativ un sfert din populație, adică peste 120 de milioane de persoane. „Aceste boli afectează toate vârstele, şi copii şi adulţi şi vârstnici, sunt boli care presupun costuri foarte mari, între 0,5 şi 2% din PIB. Sunt boli cu gravitate mare pentru că distrugerea articulaţiilor se produce rapid şi are un impact mare asupra calităţii vieţii pacienţilor. 40% dintre pacienţii cu artrită reumatoidă încetează să lucreze, 38% dintre pacienţii cu poliartrită sunt pensionaţi de boală, ceea ce înseamnă foarte mult. De bolile reumatice se poate muri, aşa încât o diagnosticare precoce şi o terapie adecvată ar putea reduce mult costurile aceste boli. Diagnosticul precoce, trimiterea la medicul reumatolog şi accesul la cele mai noi şi eficiente tipuri de tratament pot duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii acestor persoane”, a declarat dr. Ruxandra Ionescu, în cadrul conferinței de presă.

Cu prilejul inițiativei globale de conștientizare care marchează „Ziua Mondială de Luptă împotriva Artritelor”, campania „Don’t Delay, Connect Today” face apel atât la întreaga comunitate medicală, cât și la persoanele direct afectate de boli reumatice și musculo-scheletale, pentru a îmbunătăți înțelegerea acestor afecțiuni.

 


Adaugati un comentariu


 

*