Noi medicamente compensate pentru copiii cu afecțiuni hematologice și oncologice

15 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Totodată, medicii pediatri cu competențe sau atestat în oncologie si hematologie vor putea prescrie medicație de suport în ambulatoriu.

 

În această dimineață a avut loc o ședință extraordinară de guvern, în cadrul căreia a fost adoptată și o hotărâre îndelung așteptată de părinții copiilor care suferă de afecțiuni hematologice sau oncologice. Documentul prevede extinderea prescrierii la copii, a două molecule cuprinse în lista de medicamente compensate și gratuite, medicamente destinate tratamentului în purpura trombocitopenică  imună idiopatică. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, document în care se mai precizează că de la acest moment, medicii pediatri hematologi vor putea prescrie aceste medicamente  copiilor cu vârsta de peste un an, în baza protocoalelor de prescriere  elaborate de către comisia de specialitate a Ministerului Sănătății.

Va mai dura însă câteva zile până când copii să poată beneficia efectiv de noile medicamente, întrucât protocoalele de prescriere sunt încă în transparență decizională, urmând a fi aprobate în curând.

 

Hotărârea aprobată în ședința de guvern din această dimineață mai prevede și o schimbare în ceea ce privește competența medicilor care au drept să prescrie în ambulatoriu medicație de suport pentru copiii cu afecțiuni din sfera hematologică și oncologică. Astfel, dacă până acum medicația de suport nu putea fi prescrisă decât de către medicii cu dublă specialitate, după aprobarea actului legislativ, această medicație va putea fi prescrisă și de către medicii pediatrii cu competență sau atestat în oncologie și hematologie.

Referindu-se la noile măsuri adoptate în ședința de guvern, ministrul Sorina Pintea a declarat azi că acestea „sunt menite să îmbunătățească tratamentul, evoluția și calitatea vieții copiilor  cu afecțiuni hematologice sau oncologice. De asemenea, în cazul micuților pacienți era nevoie de un acces mai facil la tratamentele de suport acordate în ambulatoriu”.

 

La finele săptămânii trecute, ministrul a vorbit în cadrul Conferinței de îngrijire a pacientului, care a avut loc la Satu Mare, și despre numărul redus de centre de radioterapie, raportat la numărul mare de pacienți cu afecțiuni oncologice. În opinia sa, ar fi nevoie ca un astfel de centru de radioterapie să se înființeze în fiecare județ, exprimându-și speranța că și actorii din sfera serviciilor private de sănătate se vor implica în acest sens, fiind reticentă că toate spitalele județene și autoritățile locale ar avea capacitatea de a finanța astfel de investiții.

Ministerul Sănătăţii aprobă înfiinţarea unor secţii sau unor structuri noi la propunerea spitalului, cu aprobarea Consiliului Judeţean şi a Direcţiei de Sănătate Publică. Spitalul propune, ministerul aprobă noua structură, iar dotarea se face din fondurile proprii ale spitalului, din finanţarea sau cofinanţarea spitalului judeţean, dacă Ministerul Sănătăţii acceptă să finanţeze o parte din investiţii. Din păcate, nu sunt suficiente centre de radioterapie pentru România. Incidenţa cancerului a crescut foarte mult în ultima perioadă. Este nevoie, cred, în fiecare judeţ de un centru de radioterapie. Eu sper că şi zona privată va investi aici, în acest domeniu, astfel încât să putem acoperi această patologie care în acest moment este deficitară”, a declarat Sorina Pintea.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*