Cum va cheltui Ministerul Sănătății „bugetul istoric” pentru investiții

Sorina Pintea a anunțat „investiții masive” în unitățile sanitare, atât pentru dotarea cu aparatură cât și pentru efectuarea de lucrări privind extinderea și reamenajarea unor spații.

 

Sorina Pintea

Încă de la momentul la care proiectul de buget era în dezbatere, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, nu a pierdut nicio ocazie de a declara public că ministerul pe care îl conduce va beneficia în acest an de un buget majorat, subliniind în mod special faptul că suma alocată sectorului de investiții este una „istorică” de care este foarte mulțumită. După promulgarea legii bugetului pentru acest an, Ministerul Sănătății dispune astfel de 1,1 miliarde de lei pentru investiții, sumă, într-adevăr, considerabil mai mare decât în anii precedenți, când ministerul a primit pentru această secțiune 170 de milioane de lei, în 2017 și 193 de milioane de lei, în 2018.

A venit acum momentul promisiunilor, Sorina Pintea prezentând în cadrul unei conferințe de presă care vor fi principalele direcții spre care vor fi canalizați acești bani. Conform declarațiilor sale, principalii beneficiari vor fi unitățile sanitare, care vor avea parte de „investiții masive” pe parcursul acestui an, atât pe partea de dotare cu aparatură și echipamente medicale, cât și pe partea de extindere, reabilitare și reamenajare a unor secții sau alte spații destinate actului medical. „Anul acesta vom investi masiv în unităţile sanitare, astfel încât să creăm condiţiile necesare pentru ca medicii să poată oferi pacienţilor un act medical de calitate. Investiţiile vor fi făcute în lucrări de construcţie, extindere şi reamenajare necesare în unele spitale, precum şi în echipamente şi aparatură de înaltă performanţă în spitalele din ţară – atât în cele din subordinea Ministerului Sănătății, cât şi în cele din subordinea autorităţilor locale. Asta înseamnă că investiţiile se vor face în spitalele clinice de urgenţă, dar şi în spitalele mici, municipale, orăşeneşti, care trebuie să asigure suportul necesar spitalelor mari şi să rezolve cazurile care ţin de competenţa lor”, a precizat ministrul

 

Pe adresa ministerului au sosit numeroase solicitări de finanțare din partea spitalelor din țară, iar odată aprobat bugetul pentru investiții, la nivelul instituției s-a constituit o comisie specială care analizează toate aceste solicitări, ce sunt prioritizate pe baza unor criterii stabilite prin ordin de ministru. Pe lângă cei peste un miliard de lei pe care îi are la dispoziție pentru investiții, Sorina Pintea a declarat că mai sunt disponibili și bani primiți de la Banca Mondială fiind deja în derulare investiții de 63 de milioane de euro care vor fi continuate și anul acesta, vizând dotarea și efectuarea unor lucrări de construcție la unele unități medicale din țară.

Referindu-se la planurile concrete pe care le are pentru acest an în ceea ce privește utilizarea bugetului de pe care îl are la dispoziție, Sorina Pintea a menționat în primul rând construirea a două unități de primiri urgențe la Brașov și Oradea, în valoare de 2,2 milioane, respectiv 2,8 milioane de euro.

 

Vor continua, de asemenea, investițiile pentru dezvoltarea rețelei naționale de radioterapie, centre similare celui inaugurat la începutul acestei luni la Baia Mare urmând a fi deschise și la Târgu Mureş, Timişoara, Iaşi și Institutul Oncologic Bucureşti, valoarea proiectelor tehnice fiind de 8 milioane de euro. Tot pe partea de oncologie, 1,1 milioane de euro se vor  aloca pentru finalizarea buncărului pentru radioterapie de la Institutul Oncologic din Cluj.

„O atenţie deosebită o acordăm investiţiilor necesare pentru dezvoltarea reţelei publice de servicii necesare pacienţilor oncologici. Tot în cadrul proiectului cu Banca Mondială, vor continua achiziţiile de echipamente medicale pentru dotarea spitalelor judeţene, dar şi a spitalelor de suport. Vor fi achiziţionate echipamente de radioterapie în valoare de 20 de milioane de euro. Institutul Oncologic Bucureşti, Baia Mare şi Galaţi vor fi dotate cu încă un accelerator liniar, după ce anul trecut s-au livrat şi instalat primele acceleratoare. La Baia Mare a fost deja dat în folosinţă primul accelerator, iar celelalte unităţi sanitare din Bucureşti şi Galaţi sunt în procedură de autorizare”, a mai anunțat ministrul Sănătății. De asemenea, echipamente complete de radioterapie vor fi achiziționate și pentru spitalele din Târgu Mureş și Timişoara, precum și pentru Institutul Oncologic Regional Iaşi şi Institutul Oncologic Cluj-Napoca.

 

Lista investițiilor continuă cu achiziționarea de aparate RMN în valoare de 6,7 milioane de euro, precum și de aparatură și echipamente în valoare de 11,7 milioane de euro, pentru centrele de mari arși. Procedura de achiziție pentru aceste echipamente este deja finalizată, după cum a mai precizat ministrul, urmând să ajungă la centrele din Iași și Timișoara, precum și la spitalele Bagdasar Arseni și Grigore Alexandrescu, din Capitală.

Vor fi achiziţionate, sunt deja în procedură de licitaţie, echipamente pentru dotarea blocurilor operatorii în spitalele judeţene, în valoare de 8 milioane de euro, şi vor fi completate echipamente pentru screeningul de cancer de col uterin, în valoare de 8 milioane de euro. De asemenea, vor fi achiziţionate echipamente pentru dotarea unităţilor de supraveghere şi tratament al pacienţilor cu afecţiuni cardiace cronice, in valoare de 6 milioane de euro”, a mai promis Sorina Pintea.

Nu în ultimul rând, Spitalul Universitar va beneficia de o investiție majoră pentru dotarea blocului operator central, care are 11 săli de operaţie, și a cărui renovare şi consolidare s-au încheiat în 2015, iar Institutului Oncologic din Cluj i-au fost alocaţi 7 milioane de lei pentru construcţia unei noi clădiri pentru secţia de Hematologie.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*