Meningita, boala care poate ucide în doar câteva ore

19 aprilie 2019 | 1 comentariu |

O elevă la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti și-a pierdut viața, la Institutul „Matei Balș”, unde fusese internată cu diagnosticul de meningită meningococică fulminantă.

 

O elevă de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din București, în vârstă de 18 ani, a murit de meningită, joi după amiază, după ce în cursul serii de miercuri, starea ei s-a agravat brusc și a intrat de mai multe ori în stop cardio-respirator. Cu nici 24 de ore în urmă, fata a fost la școală, unde a dat chiar și o teză, dar le-a spus colegilor că nu se simte prea bine. Miercuri noaptea a ajuns la Spitalul Universitar, cu simptome de meningită. Era conştientă, dar starea ei s-a degradat rapid. Medicii au intubat-o şi, după confirmarea diagnosticului de meningită, au transferat-o la Institutul „Matei Balş” unde, din păcate, nu a mai putut fi salvată. A fost răpusă de meningita meningococica fulminantă, iar acum trebuie se să stabilească tipul bacteriei care a ucis-o.

Inspectorii Direcției  de Sănătate Publică a Municipiului București au intervenit imediat ce au fost informați că la INI Balș este internată o pacientă în vârstă de 18 ani care a fost diagnosticată cu meningită meningococică, afecțiune care a dus la deces în cursul acestei zile (joi – n.r.). Conform procedurilor care se impun în acest caz, au fost stabiliți toți contactii direcți, elevii a două clase de curs și 10 dintre profesorii unui liceu din Capitală, cărora li s-au recoltat probe de exudat faringian și li s-a administrat antibiotic în doză unică în scop profilactic. Împreună cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București s-a luat decizia suspendării cursurilor în data de 19 aprilie pentru a aplica în unitatea școlară măsuri de decontaminare și dezinfecție”, transmite Ministerul Sănătății.

 

Meningita este o boală infecţioasă, de etiologie virală sau bacteriană, caracterizată prin inflamarea meningelor, membranele care acoperă creierul şi coloana vertebrală. Medicii epidemiologi atrag atenția că infecția cu meningococ se transmite pe alea aerului, dar spun că în pericol sunt doar persoanele aflate apropierea celei bolnave sau purtătoare de meningococi, fără semnificație patogenă.

Infecția cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar în cazul unui contact foarte apropiat cu o persoană bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu este rezistent în mediul extern, fiind foarte sensibil la variațiile de temperatură și uscăciune. În unele cazuri poate apărea o formă fulminantă a bolii (meningococemie) cu o rată mare de deces. Doar contacții apropiați sunt testați în vederea posibilului portaj al meningococului și li se administrează profilactic doză unică de antibiotic”, mai informează Ministerul Sănătății.

Deoarece infecţia meningococică poate evolua spre forme fulminante, când decesul pacientului se înregistrează în doar câteva ore, este necesară prezentarea la medic în cel mai scurt timp de la apariţia primelor simptome, avertizează prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Medicii infecționiști spun că meningita meningococică poate fi prevenită prin vaccinare. Sunt disponibile două tipuri de vaccin: unul pentru tipurile A, C,Y,W și altul pentru tipul B, care se administrează concomitent.

 

Meningita debutează cu o stare generală proastă, febră mare, cefalee, fotofobie, redoare de ceafă (pacientul nu poate îndoi gâtul), uneori vărsături în jet, din cauza tensiunii intracraniene. „În momentul în care toate acestea se întâmplă rapid, în decurs de câteva ore, ar trebui să ajungem la medic, pentru că există suspiciunea de meningită. Medicul este cel care va stabili diagnosticul și dă un tratament rapid. Evoluția într-o meningocemie (adică prezenţa şi diseminarea pe cale sangvină a meningococului) poate fi însă de doar câteva ore, așa că există riscul să nu se poată interveni chiar dacă pacientul ajunge repede la medic. Asta se întâmplă oriunde în lume, de aceea meningita se numără printre cele mai mari urgențe medicale, prin rapiditate și prin felul cum poate să evolueze”, explică dr. Carmen Scântei, epidemiologul șef al DSP Buzău, menționând că în contextul în care s-a făcut profilaxia și s-au luat toate măsurile necesare, nu vor mai fi prbleme.

Conform ultimelor date raportate de Centrul Național de Control al Bolilor Transmisibile, în anul 2017  au fost înregistrate 63 de cazuri de meningită meningococica, din care 13 persoane au decedat.

Reamintim că, în august 2015, nepoata primului cosmonaut român, Dumitru Prunariu, a murit tot din cauza meningitei, fără să fi avut vreodată probleme de sănătate, la numai 11 ani, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” din Capitală, unde boala a răpus-o în câteva ore.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. CRETU ION spune:

    Ma minunez de „capacitatile” acestor specialisti,cand solutia de salvare este simpla si la indemana tuturor medicilor, cu conditia sa stie si carte. Preventiv vaccinarea, dar trebuie convinsi oamenii, problemele sunt cand deja menigococul actioneaza, atunci apare profesionalismul medicului. Care e solutia? ADMINISTRAREA CELUI MAI PUTERNIC ANTIBIOTIC,chiar daca diagnosticul este doar banuit. Asteptarea rezultatului analizelor, care sa confirme ce bacterie actioneaza, ESTE CRIMINALA, pt ca se actioneaza tardiv, cand nu se mai poate indoi gatul ESTE DEJA TARZIU. Am intampinat in familie acest tip de meningita si doar priceperea unui medic „comunist” a impiedicat o tragedie.

Adaugati un comentariu


 

*