Inițiatorii programului „O șansă pentru viață” au raportat misiune îndeplinită

Printre beneficiarii programului demarat inițial ca o campanie de încurajare a donării de sânge s-a numărat și Centrul de Transfuzii Buzău.

 

Centrul de Transfuzii Buzău după renovare

Un proiect de anvergură derulat pe parcursul a 11 ani a fost dus la bun sfârșit, inițiatori său anunțând săptămâna aceasta finalizarea programului, cu îndeplinirea tuturor obiectivelor propuse. Este vorba de programul „O șansă pentru viață”  pe care fundația Vodafone, în colaborare cu asociația React,  l-au demarat în 2008, la acel moment, intenția inițială fiind derularea unor campanii pentru încurajarea donării de sânge. A fost primul și cel mai amplu program național de donare de sânge din România, însă pe parcursul derulării campaniilor, inițiatorii au luat cunoștință „pe viu” de starea deplorabilă în care se aflau centrele de transfuzie din toată țara. Acestea funcționau în clădiri vechi, deteriorate, cu dotări minime uzate fizic și moral, condițiile de igienă lăsând mult de dorit, nu din cauza neglijenței personalului, ci din cauza condițiilor improprii în care se desfășura activitatea acestor centre. Nici centrul de transfuzii din București, care este cel mai mare din țară, nu făcea excepție, astfel că, începând cu anul 2014, cele două organizații care se axaseră în principal pe organizarea de campanii mobile de donare, în cadrul mai multor companii dar și în spații publice, au decis să se concentreze în mod special pe renovarea și dotarea cu aparatură și echipamente adecvate a acestor centre. Obiectivul a fost unul îndrăzneț incluzând toate cele 41 de centre de transfuzii din țară, îndeplinirea sa necesitând o investiție de un milion de euro, bani oferiți de fundația Vodafone.

 

Investiția a fost demarată în 2014, primul pe listă fiind centrul de transfuzii din București, lucrările finalizându-se în același an. În paralel, o echipă complexă a realizat o analiză a situației fiecărui centru din țară, fiind un stabilit un plan de renovare în trei etape. Centrul de Transfuzii Buzău a fost inclus pe lista centrelor reabilitate în prima etapă, la acea vreme, știrea luându-i prin surprindere pe angajații unității, directorul Adriana Crăciun mărturisind atunci că aflase această informație din presă. Centrul de la Buzău este construit în 1975, iar de la acel moment nu fusese renovat niciodată, având nevoie și de lucrări de igienizare precum și de frigidere noi pentru păstrarea sângelui.

Lucrările de reabilitare a centrului au fost demarate în 2015, tot atunci fiind și finalizate, în etapa respectivă fiind reabilitate încă șase centre din țară, iar investiția totală ridicându-se la 360.000 de euro.

 

Au urmat apoi, pe rând, toate celelalte centre de transfuzii din țară, iar în cursul zilei de ieri, inițiatorii au anunțat că obiectivul pe care și l-au propus a fost îndeplinit. În toate cele 41 de centre de transfuzii din țară a fost renovat și modernizat traseul donatorului, 21 din aceste centre necesitând lucrări de renovare ample. Suprafața totală renovată însumează 33.761 de metri pătrați, totodată fiind donate centrelor 118 paturi fixe de recoltare, 18 scaune de recoltare mobile, 297 de scaune pentru zonele de așteptare, 38 de mese medicale, 10 dulapuri medicale și 21 de echipamente medicale, printre care centrifuge hemomixere, frigidere de stocare a sângelui și congelatoare medicale.

Peste 400.000 de persoane donează sânge anual în cele 41 de centre renovate, estimându-se totodată că în fiecare an, peste 800.000 de pacienți beneficiază de sângele donat în aceste centre. „Proiectul prin care fundația Vodafone și asociația React au modernizat și dotat traseul donatorului din toate cele 41 de centre de transfuzie sanguină din țară a ajuns la final. Mulțumim tuturor colaboratorilor implicați în renovarea centrelor și fundației Vodafone Romania, care a investit, de-a lungul timpului, un milion de euro în acest proiect și mult bine. Modernizarea centrelor a fost doar o etapă din cadrul celui mai mare program național de donare de sânge, care a inclus numeroase campanii mobile de donare – atât în companii, cât și în spații publice” este mesajul transmis de inițiatori la încheierea proiectului.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*