„N-avem sange!” – apel umanitar la donare

7 iulie 2016 | 0 comentarii |

Crucea Rosie a demarat o campanie de constientizare a nevoii de sange pentru transfuzii, in Buzau, Bucuresti si Iasi. Asociatia Transplantatilor de Ficat  LIVERTRANS saluta si sustine initiativa Crusii Rosii.

 

cursuri crucea-rosieCrucea Rosie Romana a initiat o capmanie de constientizare a crizei de sange cu care se confrunta spitalele din tara si a nevoii de donatori, care pe langa faptul ca salveaza vieti, isi fac si lor insile un bine, prin faptul ca propriul sange se regenereaza si se improspateaza, in acest fel. Este vorba despre un proiect-pilot, care pentru incveput a fost demarat in aceasta saptamana in Buzau, Bucuresti si Iasi, dupa care se va extinde si in alte orase din tara, pe parcursul unui an.

Campania „N-avem sange!” este o reactie „fireasca” pe care organizatia umanitara a intiat-o dupa ce mai multe spitale din tara au anuntat ca sunt nevoite sa amane interventiile chirurgicale sau ca nu au suficient sange pentru transfuzarea persoanelor cu afectiuni grave, asa cum este cazul pacientilor cu leucemie sau al celor transplantati de la Spitalul Clinic Fundeni.

   Iar criza este cu atat mai greu de gestionat, cu cat numarul de donatori a scazut semnificativ iin aceasta perioada, atat din cauza faptului ca donatorii fideli sunt din ce in ce mai putini, cat si a faptului ca cei ocazionali pleaca in vacanta in aceasta perioada, ori merg la munci agricole si nu se mai gandesc la donare.

CITESTE SI: Criza de sange si anestezice in spitalele din tara

 

transfuziiAsa cum SanatateaBuzoiana.ro v-a mai informat, la Buzau „nu putem spune deocamdata ca ne confruntam cu o criza, reusim sa asiguram necesarul pentru spitalele din judet si chiar sa trimitem sange si produse din sange si catre spitalele din Capitala, saptamanal. Este insa bine de stiut ca avem foarte multi pacienti cu afectiuni grave internati la spitalele din Bucuresti si care au mare nevoie de transfuzii de sange, de aceea orice donare este binevenita. Ceea ce ne ingrijoreaza este insa faptul ca a scazut semnificativ numarul de donatori fidelizati, iar noi incercam sa convingem donatorii ocazionali, care vin in special in urma unor campanii sau daca au pe cineva apropiat care are nevoie de sange, sa devina donatori fideli, pentru ca gestul umanitar al donarii salveaza vieti, dar ii ajuta si pe ei sa ramana sanatosi”, spune directoru Centrului de Transfuzii Buzau, biolog Adriana Craciun, mentionad ca in urma apelului directorului Spitalului Fundeni si a mediatizarii crizei de sange atat la nivel local cat si central, a crescut numarul donatorilor in aceasta perioada, de la o medie de 40/zi, la 75-80 de donatori zilnic, numar care cu ani in urma era mult depasit de donatorii fidelizati.

CITESTE SI: „Centrul de Transfuzii Buzau se lupta sa faca fata crizei de sange”

 

Crucea-rosie-voluntari_9606In acest context, chiar daca deocamdata, la Buzau nu vorbim despre o criza a sangelui, campania Crucii Rosii este nu numai binevenita, ci si necesara, pentru ca in spitalele din Bucuresti, unde se inregistreaza cea mai mare criza de sange, sunt si foarte multi buzoieni.

In perioada 05 iulie – 17 iulie, voluntarii Crucii Rosii Buzau se vor afla intr-o campanie de constientizare si sensibilizare a populatiei privind donarea de sange. In cadrul acestei activitati, in municipiul Buzau sunt antrenate echipe mobile cu voluntari ai Crucii Rosii, echipe de panotaj, cu spot audio mobil, care timp de opt ore zilnic vor urma trasee in puncte de interes/aglomerate (piete, parcuri, proximitatea unor centre comerciale, etc), vor fi distribuite pliante informative trecatorilor, cu indemnul de a merge sa doneze sange. Speram ca acesta prima actiune sa aiba un impact simtitor in schimbarea comportamentului  populatiei, iar Centrul de Transfuzii Buzau sa beneficieze de rezervele de sange necesare salvarii multor oameni a caror viata depinde la un moment dat de transuzia de sange”, a explicat Floarea Barzu, directorul Cruciii Rosii Buzau, obiectivul campaniei „N-avem sange!”.

 

Transplantati (2)Initiativa Crucii Rosii este salutata si sustinuta de Asociatia Transplantatilor de Ficat LIVERTRANS, care prin presedintele sau, medicul buzoian Crina Stefanescu, isi va mobiliza membrii pentru sustinerea acestei campanii.

Este o initiativa laudabila, pe care o salutam si o vom sustine si noi, prin voluntarii nostri, care se vor alatura voluntarilor Crucii Rosii in aceasta campanie. Donarea de sange este un gest profund umanitar. Dintr-o singura donare se pot extrage elementele care pot salva vietile a trei pacienti. Donarea de sange este sigura si usoara, iar fiecare unitate de sange este testata contra bolilor, inainte de a fi trimisa spre separare/prelucrare. Recoltarea se face cu cu ac steril si de unica folosinta, asa ca cei care se decid sa doneze nu trebuie sa se teama ca vor fi expusi contractarii unor boli”, a explicat dr. Stefanescu, mentionad ca este bine de stiut ca donator poate fi orice persoana cu varsta intre 18 si 62 de ani, are o greutate peste 50 kg, tensiunea arteriala nu trebuie sa depaseasca 200mmHg, iar minima 100 mmHg si nu este in evidenta medicilor cu o boala contagioasa, boli de piele, sechele pulmonare, operatie de ulcer.

Donatorii beneficiaza de un set complet de analize gratuit, sapte tichete de masa in ­va­loare de 66,99 lei, precum si de o zi libera de la locul de munca, pe langa mukltumirea pe care o vor avea ca vor contribui la salvarea unor vieti. Intervalul dintre doua donari nu trebuie sa fie mai mic de 60 de zile.

 

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*