„N-avem sange!” – un nou apel la donare, adresat buzoienilor

Filiala Buzau a Crucii Rosii a demarat o noua campanie de constientizare a nevoii de sange pentru transfuzii. Asociatia Transplantatilor de Ficat  LIVERTRANS saluta si sustine initiativa.

 

cursuri crucea-rosieCrucea Rosie Buzau deruleaza, in perioada 16-23 mai, o campanie de constientizare a crizei de sange cu care se confrunta spitalele si a nevoii de donatori, care pe langa faptul ca salveaza vieti, isi fac si lor insile un bine, prin faptul ca propriul sange se regenereaza si se improspateaza, in acest fel.

Campania „N-avem sange!” este o reactie „fireasca” pe care organizatia umanitara o desfasoara pentru al doilea an, consecutiv, initiata ca un strigat de ajutor al bolnavilor care au nevoie de transfuzii, dar si al spitalelor care din cauza lipsei de sange sunt nevoite sa amane interventiile chirurgicale sau nu au suficient sange pentru transfuzarea persoanelor cu afectiuni grave, asa cum este cazul pacientilor cu leucemie sau al celor transplantati. „Actiunea, parte a campaniei  „N-avem sange!” va antrena echipe mobile cu voluntari ai Crucii Rosii, echipe de panotaj, cu spot audio mobil, care vor urma trasee in puncte de interes/aglomerate (piete, parcuri, proximitatea unor centre comerciale, etc), vor fi distribuite pliante informative trecatorilor, cu indemnul de a merge sa doneze sange. Vrem, in acest fel, sa sensibilizam populatia si sa o ajutam sa constientizeze cat de importanta este donarea de sange”, a precizat Floarea Barzu, directorul Crucii Rosii Buzau.

   Iar criza este cu atat mai greu de gestionat, cu cat numarul de donatori a scazut semnificativ iin aceasta perioada, atat din cauza faptului ca donatorii fideli sunt din ce in ce mai putini, cat si a faptului ca cei ocazionali pleaca in vacanta, ori merg la munci agricole si nu se mai gandesc la donare.

 

transfuziiIar criza este cu atat mai greu de gestionat, cu cat numarul de donatori a scazut semnificativ in aceasta perioada, atat din cauza faptului ca donatorii fideli sunt din ce in ce mai putini, cat si a faptului ca cei ocazionali pleaca in vacanta, ori merg la munci agricole si nu se mai gandesc la donare. Potrivit directorului Centrului de Transfuzii Buzau, biolog Adriana Craciun, la Buzau se asigura, deocamdata, necesarul de sange pentru spitalele din judet, dar multe spitale din capitala, care se confrunta cu o criza acuta de sange, au nevoie de ajutor.  Este bine de stiut ca avem foarte multi pacienti cu afectiuni grave internati la spitalele din Bucuresti si care au mare nevoie de transfuzii de sange, de aceea orice donare este binevenita. Ceea ce ne ingrijoreaza este insa faptul ca a scazut semnificativ numarul de donatori fidelizati, iar noi incercam sa convingem donatorii ocazionali, care vin in special in urma unor campanii sau daca au pe cineva apropiat care are nevoie de sange, sa devina donatori fideli, pentru ca gestul umanitar al donarii salveaza vieti, dar in acelasi timp ii ajuta si pe ei sa ramana sanatosi”, spune Adriana Craciun.

In acest context, chiar daca, deocamdata, la Buzau nu vorbim despre o criza majora a sangelui, campania Crucii Rosii este nu numai binevenita, ci si necesara.

 

Transplantati (2)Initiativa Crucii Rosii este salutata si sustinuta de Asociatia Transplantatilor de Ficat LIVERTRANS, care isi va mobiliza membrii pentru sustinerea acestei campanii. „Este o initiativa laudabila, pe care o salutam si o vom sustine si noi, ca si anul trecut, prin voluntarii nostri. Donarea de sange este un gest profund umanitar. Dintr-o singura donare se pot extrage elementele care pot salva vietile a trei pacienti. Donarea de sange este sigura si usoara, iar fiecare unitate de sange este testata contra bolilor, inainte de a fi trimisa spre separare/prelucrare. Recoltarea se face cu cu ac steril si de unica folosinta, asa ca cei care se decid sa doneze nu trebuie sa se teama ca vor fi expusi contractarii unor boli”, a explicat dr. Crina Stefanescu, presedintele LIVERTRANS. Medicul mentioneaza, totodata, ca este bine de stiut orice persoana cu varsta intre 18 si 62 de ani, o greutate peste 50 kg, tensiunea arteriala nu trebuie sa depaseasca 200mmHg, iar minima 100 mmHg si nu este in evidenta medicilor cu o boala contagioasa, boli de piele, sechele pulmonare, operatie de ulcer, poate fi donator. De asemenea, donatorii beneficiaza de un set complet de analize gratuit, sapte tichete de masa in ­va­loare de 66,99 lei, precum si de o zi libera de la locul de munca, pe langa multumirea pe care o vor avea ca vor contribui la salvarea unor vieti. Intervalul dintre doua donari nu trebuie sa fie mai mic de 60 de zile.

 „Speram ca acesta actiune sa aiba un impact simtitor in schimbarea comportamentului  populatiei, iar Centrul de Transfuzii Buzau sa beneficieze de rezervele de sange necesare salvarii multor oameni a caror viata depinde la un moment dat de transuzia de sange”, si-a exprimat speranta in succesul campaniei, Floarea Barzu, directorul Crucii Rosii Buzau.

 

 

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*